Connect with us

Αγρίνιο

Με μαζικότητα η κορύφωση των εκδηλώσεων του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Αγρίνιο

mathitiko agrinio 18

Με ενθουσιασμό και μαζικότητα κορυφώθηκαν την Κυριακή 13 Μάη, οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Αγρίνιο. Ένα φεστιβάλ, που έχει γίνει θεσμός για τους μαθητές του Αγρινίου, είναι κατοχυρωμένο στη συνείδηση εκατοντάδων μαθητών, μια γιορτή όπου οι μαθητές βάζουν όλη τους την έμπνευση, τη φαντασία, το μεράκι για να είναι επιτυχημένο. Φέτος αναδείχτηκε μέσα από τη δράση της ΚΝΕ η ανάγκη της νεολαίας για άθληση, αλλά και η ανυπαρξία υποδομών και προσανατολισμού. Αναδείχθηκε η ανάγκη της νεολαίας για δωρεάν άθληση μακριά από επιχειρήσεις, χορηγούς, ντόπινγκ, βία, ρατσισμό, ναρκωτικά.

mathitiko agrinio 09

Η επιλογή φέτος για το μαθητικό τουρνουά (5Χ5) ποδοσφαίρου της ΚΝΕ ήταν να πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Απρίλη και στις 5 και 6 Μάη στο Δημοτικό Στάδιο «Μιχάλης Κούσης», με τον τελικό στις 13 Μάη, μέρα και του Μαθητικού Φεστιβάλ.

Με επιτυχία πήραν μέρος σε όλες τις αγωνιστικές αρκετές μαθητικές ομάδες οι οποίες χαρακτηριστικά έφταναν στο Δημοτικό Στάδιο με τα πόδια, ελλείψει μέσων μεταφοράς προς το αθλητικό στάδιο. Δεκάδες μαθητές, από σχολεία της πόλης στήριξαν τη διοργάνωση αυτή, επιβεβαιώνοντας το σύνθημα που κυριαρχούσε στα μεγάλα πανό της ΚΝΕ στα γήπεδα, ότι «Ο αθλητισμός είναι δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας», κόντρα σε όλα τα ναρκωτικά, και με το κάλεσμα «Μη μένεις στην κερκίδα θεατής, έλα στον αγώνα της ανατροπής. ΚΝΕ».

Με αφορμή, τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής και δράσης, αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ αλλά και των 50 χρόνων της ΚΝΕ, το ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ διοργάνωσε το τουρνουά ποδοσφαίρου, αφιερωμένο στον κομμουνιστή ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού, Πάνο Αλεξά, θέλοντας να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην ανάδειξη αταλάντευτων αγωνιστών – κομμουνιστών που θυσιάστηκαν στην υπόθεση της εργατικής τάξης, επέλεξαν να αποτελέσουν προσωπικό παράδειγμα αδιαλλαξίας, ανυποχωρησίας μπροστά στην κοινωνική αδικία, την ταξική εκμετάλλευση, τις εκτελέσεις.

Κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι και ο Πάνος Αλεξάς, ο οποίος ήταν νεαρός ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού, της ιστορικής ομάδας της πόλης του Αγρινίου, που ιδρύθηκε το 1926 και είχε ιδιαίτερη σχέση με την εργατική τάξη της πόλης και πιο συγκεκριμένα με τους καπνεργάτες.

Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή αναδείχτηκαν σχετικά άγνωστες πτυχές της ιστορίας του Παναιτωλικού αλλά και του νεαρού ποδοσφαιριστή του. Δεκάδες μαθητές της πόλης έμαθαν ότι: Ο Πάνος Αλεξάς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1922. Ήταν ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης Αγρινίου του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της λαϊκής αντίστασης στην τρομοκρατία και το όργιο των Χιτών και ταγματασφαλιτών στο Αγρίνιο. Προσπάθησε να βγει στο βουνό με το Τμήμα Επαμεινώνδα. Συνελήφθη το 1945 και εκτελέστηκε στις 31-1-1949 με απόφαση του Εκτάκτου Στρατοδικείου Μεσολογγίου στο πεδίο βολής της Αγριλιάς Μεσολογγίου. Ο Αλεξάς πριν εκτελεστεί έγραψε δύο γράμματα. Το ένα απευθυνόταν στους γονείς του και το δεύτερο στους υπόλοιπους συγγενείς…

Αντίγραφα των δύο γραμμάτων του Π. Αλεξά δόθηκαν στη βράβευση πριν τον αγώνα του τελικού του μαθητικού τουρνουά της ΚΝΕ, στο γήπεδο του Παναιτωλικού. Αναμνηστικά απένειμε ο πρώην διεθνής διαιτητής της UEFA Βασίλης Νικάκης στον ερασιτέχνη Παναιτωλικό, στον πρόεδρο του ΔΣ του, Π. Στεργίου, στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΠΑΕ Παναιτωλικός, στον υπηρεσιακό τεχνικό και υπεύθυνο των υποδομών, Γιάννη Νταλακούρα. Βραβείο δόθηκε και στο Σύλλογο Παλαιμάχων του Παναιτωλικού, με το βραβείο να παραλαμβάνουν ο Βασίλης Σταρακάς και ο Κώστας Τάκος. Εκ μέρους των απογόνων του Π. Αλεξά, το βραβείο παρέλαβε η Δήμητρα Αλεξά.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με χαιρετισμό μαθήτρια της ΚΝΕ και ακολούθησε παρέμβαση με θέμα «Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από τα γήπεδα» από τον Δημήτρη Βιτάλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και της Επιτροπής Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρθηκε, «σκοπός είναι να τιμήσουμε τον κομμουνιστή Πάνο Αλεξά που δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και εκτελέστηκε γιατί δεν αποκήρυξε τις ιδέες του. Ήταν ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές που πάλεψαν θυσιάζοντας μέχρι και τη ζωή τους για το σοσιαλισμό, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση».

«Ταυτόχρονα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ποιο μπορεί και πρέπει να είναι σήμερα το πρότυπο του αθλητή. Μπορούν άραγε να αποτελέσουν πρότυπο στάσης ζωής και αγωνιστικότητας αθλητές αποκομμένοι από τα προβλήματα, την καθημερινότητα του λαού και των νέων ανθρώπων; Θέλουμε ό,τι καλλιεργείται στα όρια του γηπέδου, η ομαδικότητα, η αλληλεγγύη, να βγουν και έξω από το γήπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα που οι ιμπεριαλιστές ματώνουν για μια ακόμη φορά τους λαούς της περιοχής, καταστρέφοντας και διαμελίζοντας κράτη. Πρέπει να είναι μέσα στον κόσμο, εκεί να επιδρά σαν στάση ζωής, σαν πρότυπο, σαν αθλητής, αλλά και σαν άνθρωπος.

Εξάλλου το σωματείο στο οποίο αγωνίστηκε ο Π. Αλεξάς, ο Παναιτωλικός ΓΦΣ και το ποδοσφαιρικό του τμήμα είχε λαϊκό χαρακτήρα, είχε άμεση σχέση με τους καπνεργάτες και το κίνημά τους. Είχε και τέτοιο χαρακτήρα όχι μόνο γιατί το αγαπούσαν και συνεχίζουν να το αγαπούν οι λαϊκές μάζες, άλλα γιατί το παίζουν ιδίως τα φτωχόπαιδα».

 

Νικήτρια η ομάδα Κ20 του Παναιτωλικού

Νικήτρια ομάδα του τελικού αναδείχτηκε η Κ20 του Παναιτωλικού. Οι μαθητές έδωσαν τα χέρια, ανανέωσαν το ραντεβού μέσα και έξω από το γήπεδο.

Απονομή μεταλλίων έγινε από την ΚΝΕ σε όλες τις νικήτριες μαθητικές ομάδες του τουρνουά. Την 1η νικήτρια των Λυκείων, «Smolster City», την πρώτη νικήτρια των Γυμνασίων, «Τα Πατσουράκια» και την τρίτη στην κατάταξη του Τουρνουά, τους «Οriginals».

Στο χώρο του Φεστιβάλ στην πλατεία έξω από το γήπεδο του Παναιτωλικού υπήρξε πρωτότυπη έκθεση, όπου έγιναν ξεναγήσεις, με τίτλο «Το πρότυπο αθλητή μέσα και έξω από το γήπεδο». Με την έκθεση δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και στους μεγαλύτερους να γνωρίσουν, μεταξύ άλλων, άγνωστες πλευρές της ιστορίας του Παναιτωλικού.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν ενδεικτικά παίκτες του Παναιτωλικού, όπως ο Πάνος Αλεξάς, ο Χρήστος Καμζέλης, που έδωσαν τη ζωής τους τη δεκαετία του 1940. Αφιερωμένα ταμπλό υπήρχαν και για τον ποδοσφαιριστή του Παναιτωλικού, Βασίλη Μήτσου. Αντίστοιχα παρουσιάστηκαν ο Νίκος Γόδας, ΕΛΑΣίτης και παίχτης του Ολυμπιακού, και ο Άγγελος Μεσσάρης παίκτης του Παναθηναϊκού. Αθλητές που με τη στάση τους μέσα και έξω από το γήπεδο αποτελούν έμπνευση για ζωή και δράση τόσο για τους νέους όσο και για τον καθένα.

Advertisement

AgrinioTimes ©2014