Πολιτισμός
Με μεγάλη επιτυχία το 10ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών του Λαογραφικού Ομίλου της Γ.Ε.Αγρινίου
Η θεματική επάρκεια των εισηγητών, το μεγάλο ενδιαφέρον των καταρτιζομένων και η άρτια οργάνωση σηματοδότησαν την μεγάλη επιτυχία του 10ου σεμιναρίου παραδοσιακών χορών, που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α), στις 18 και 19 Νοεμβρίου 2017 στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.
Αν συνυπολογίσουμε δε και την μεγάλη συμμετοχή χορευτριών και χορευτών από πάρα πολλές περιοχές της χώρας μας, καθίσταται σαφές ότι το σεμινάριο πέραν του θεσμικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει πλέον, αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση της πόλης με διαχρονικό αλλά και υπερτοπικό χαρακτήρα.
Όπως δε χαρακτηριστικά τόνισε ο Έφορος του Λαογραφικού Ομίλου της ΓΕΑ κ. Δημοσθένης Καπώνης κατά την έναρξη των εργασιών του, το 10ο σεμινάριο παραδοσιακών χορών αποτελεί συνεισφορά στο πολιτισμικό απόθεμα του τόπου μας, δίνοντας ώθηση παράλληλα και σε ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι όλες οι διεργασίες που συντελούνται στα πλαίσια του σεμιναρίου κινούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας συσσωρευμένων γνώσεων και εμπειριών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, οι οποίες στη συνέχεια ανατροφοδοτούν τις χορευτικές παραδόσεις του τόπου μας.
Συνοπτικά κατά τη διάρκεια των εργασιών του σεμιναρίου έλαβαν χώρα οι παρακάτω δραστηριότητες:
Την πρώτη ημέρα οι εργασίες του σεμιναρίου ξεκίνησαν μέσα από μια εναλλασσόμενη θεωρητική και πρακτική διδασκαλία ανά διδασκόμενη γεωγραφική ενότητα και αφού προηγήθηκε εκ μέρους των εισηγητών η απαραίτητη γνωριμία των συμμετεχόντων με τα ειδικότερα χορευτικά, ενδυματολογικά και πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά.
Πρώτη ενότητα απετέλεσε η περιοχή της πεδινής και ορεινής Καρδίτσας με εισηγήτρια την κα Αθηνά Σιδέρη.
Στη συνέχεια, ακολούθησε η ενότητα Ρουμλούκι με εισηγητές την κα Ζωή Βεσυροπούλου και τον κο Αχιλλέα Τσιάρα.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρακτική εξάσκηση των καταρτιζομένων συνόδευε κατά περίπτωση και αντίστοιχη παραδοσιακή μουσική ορχήστρα, από τις περιοχές της Καρδίτσας και Ρουμλούκι.
Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου η επιμορφωτική διαδικασία συνεχίστηκε δίδοντας έμφαση στην πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων πάνω σε επιμέρους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε μια ξεχωριστή παραδοσιακή μουσικό – χορευτική βραδιά σε αίθουσα της πόλης, με τη συμμετοχή των ορχηστρών που συμμετείχαν στο σεμινάριο και με πολύ μεγάλη συμμετοχή.
Για τα παραπάνω ο Λαογραφικός Όμιλος της Γ.Ε.Α ευχαριστεί ιδιαίτερα όλες τις χορεύτριες και τους χορευτές που συμμετείχαν στις διεργασίες του σεμιναρίου, τους εισηγητές κα Α. Σιδέρη, κα Ζ. Βεσυροπούλου και κο Α. Τσιάρα, καθώς επίσης τον χοροδιδάσκαλό του και συντονιστή του σεμιναρίου κ. Τσελίκα Γιώργο και την συνεργάτιδα του κα Κρικώνη Ασπασία.
Επίσης, ευχαριστεί πολύ όλους τους φορείς και τους συλλόγους από το Αγρίνιο και τις άλλες περιοχές του Νομού και της χώρας, που έλαβαν μέρος και υποστήριξαν το σεμινάριο, καθώς επίσης και τα μέλη των μουσικών ορχηστρών που έλαβαν μέρος στις εργασίες του σεμιναρίου αλλά και στο γλέντι.
Τέλος, ευχαριστεί πολύ το προσωπικό της ΓΕΑ που συνέβαλε στην οργανωτική επιτυχία του σεμιναρίου, καθώς επίσης και σε όλα τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας του τόπου μας για την προβολή και την δημοσιοποίηση των εργασιών του.