Εγκεφαλογράφημα
«Η Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου» (Photo)
Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, οι κάτοικοι της περιοχής του Αγρινίου ξαναφέρνουν στη μνήμη τους τη θυσία των «120» εκτελεσμένων στην Αγία Τριάδα.
Οδοδείκτες αυτής της μνήμης τα στεφάνια που τοποθετούνται από φορείς της πόλης, μπροστά στο μνημείο του απαγχονισμού του Αναστασιάδη, του Σαλάκου και του Σούλου, στην κεντρική πλατεία, αφού τα επίσημα μνημόσυνά της η πόλη, τα πραγματοποιεί αργότερα.
Όλες τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου η μνήμη του γεγονότος ξεθωριάζει, μέχρι την ώρα που η ευαισθησία και το φιλότιμο κάποιου συμπολίτη θα δώσει τροφή στα πηγαδάκια της τοπικής μας κοινωνίας με μια ανοιχτή επιστολή, για την πρωτοβουλία της συγκέντρωσης υπογραφών, για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο-κενοτάφιο των 120 στην Αγία Τριάδα.
Αυτό που ενοχλεί κυρίως, είναι, που το μνημείο, όπως λέγεται, δεν έχει ταυτότητα, δεν «μιλάει» την ιστορία του.
Και πώς να την πει;
Εδώ καλά – καλά ακόμα δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να προφέρουμε με το όνομά τους όλους τους νεκρούς.
Να μην μιλήσουμε, φυσικά, για τα ονόματα, όσων βρέθηκαν να κρατάνε τα μυδράλια, ή βάλαν το κεφάλι τους κάτω από τις κουκούλες.
Αυτά, αν και έχουν περάσει 78 χρόνια από τη μέρα που το Τάγμα Ασφαλείας Αγρινίου παραδόθηκε αμαχητί στον ΕΛΑΣ, που μπήκε στην πόλη τον Σεπτέμβρη του ‘44, κανείς δεν φρόντισε να τα πει ή να τα καταγράψει επίσημα. Και επίσημα θα πει, να μπορεί ο κάθε άνθρωπος που περνάει από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το μνημείο των εκτελεσμένων της Αγίας Τριάδας ακόμα και αν δεν γνωρίζει τίποτα για το γεγονός να μαθαίνει την ιστορία του.
Δεν χρειάζονται πολλά. Μόνο η ανακοίνωση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής που βλέπεται παρακάτω είναι αρκετή… και τα ονόματα των νεκρών… τίποτ’ άλλο…
Σήμερα, ο Antenna Star που εκπέμπει στους 103.5 των fm, αλλά και μέσω του διαδικτύου στο παρακάτω link (Ακούστε ΕΔΩ ) από τις 11:00 σήμερα το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, θα μεταδώσει ένα ωριαίο ραδιοφωνικό αφιέρωμα στη θυσία των «120» Αιτωλοακαρνάνων και Πρεβεζάνων, που εκτελέστηκαν στην πόλη του Αγρινίου την Μεγάλη Παρασκευή του 1944 από το Τάγμα Ασφαλείας Αγρινίου, μετά από διαταγή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.
Το αφιέρωμα έχει τίτλο:
«Η Μεγάλη Παρασκευή του Αγρινίου
Το χρονικό ενός Επιταφίου»
Τα κείμενα και τη μουσική επιμελήθηκε ο Λευτέρης Τηλιγάδας.
Το μουσικό θέμα των τίτλων έγραψε ο Παναγιώτης Μπέκος
και η ηχοληψία έγινε στο studio του Νίκου Καλαμπαλίκη.
Ένα πρωτότυπο αντίτυπο αυτής της ανακοίνωσης υπάρχει στο μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας, προσφορά για το δημιουργία του Μουσείου από τον Παναγιώτη Μοσχονά.
Λ. Τηλιγάδας
«Αgrinio 365» Media Group | Antenna-Star.gr – AgrinioTimes.gr