Connect with us

Ειδήσεις

Μεγάλο ποσοστό Αιτωλοακαρνάνων δεν έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κτηματογράφηση

ktimatologio aitoloakarnania maio ktimatografisi

Τι δείχνουν σε τοπικό επίπεδο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία – Τα «αγκάθια» και οι δυσκολίες της διαδικασίας

Τα πάνω κάτω φαίνεται ότι έφερε το κτηματολόγιο, τόσο στην περιοχή του Αγρινίου, όσο και στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία. Μεγάλο ποσοστό Αιτωλοακαρνάνων -εκτιμάται πως αγγίζει το 70%- δεν δήλωσε μέχρι σήμερα τα περιουσιακά του στοιχεία στο , αλλά ούτε έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την κτηματογράφηση. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, ο «Γολγοθάς» είναι μεγάλος, καθώς, πολλά ακίνητα, πάσης φύσεως, (αγροτεμάχια, παλιές οικίες, αποθήκες κ.ά.) βρίσκονται στην κατοχή του ιδιοκτήτη τους «δια λόγου» χωρίς κάποιο επίσημο έγγραφο, ενώ τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

papaxristou-aravantinou
Η συμβολαιογράφος Άννα Παπαχρήστου – Αραβαντινού 

Σύμφωνα με την συμβολαιογράφο του Αγρινίου Άννα Παπαχρήστου – Αραβαντινού: «είναι πάρα πολλοί που δεν διαθέτουν τίτλο κτήσεως. Ο τίτλος κτήσεως μπορεί να είναι συμβόλαιο αγοροπωλησίας, γονικής παροχής, δωρεάς ή αποδοχής κληρονομιάς. Μπορεί να υπάρχει βέβαια και δικαστική απόφαση που κατοχυρώνει τον ιδιοκτήτη. Πάρα πολλοί διαθέτουν κάποιο ακίνητο δια λόγου από την οικογένειά τους και γενικότερα από τους προγόνους του. Πρέπει να επακολουθήσει μεταβιβαστικό συμβόλαιο. Κάνοντας επίκληση ότι διαθέτει κάποιος το συγκεκριμένο ακίνητο από τον πατέρα του δια λόγου, δηλώνουμε στην ΔΟΥ το ακίνητο και μετά το μεταβιβάζει είτε λ.χ. με γονική παροχή στο παιδί του ή με δωρεά προς τον εγγονό του. Έτσι, αποκτάται ο τίτλος κτήσεως μέσω του οποίου καταγράφεται στο κτηματολόγιο. Η άλλη λύση που προτείνεται από το κτηματολόγιο είναι αν έχουν δηλωθεί τα ακίνητα που διαθέτει κάποιος δια λόγου στο Ε9 επί 20 χρόνια, το δηλώνει ο ίδιος και ένας μάρτυρας είτε ενώπιον Ειρηνοδίκη, είτε ενώπιον συμβολαιογράφου και θα καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο η ιδιοκτησία με υποσημείωση ότι υπάρχει τίτλος κτήσεως. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί συμβόλαιο. Το κτηματολόγιο στην παρούσα στιγμή είναι η πρώτη φάση της διαδικασίας. Θα αναρτηθούν πίνακες για να αποφευχθεί λάθος του τύπου ότι ένα ακίνητο που ανήκει στον «Α» ιδιοκτήτη έχει δηλωθεί στον «Β», στη συνέχεια θα γίνουν ενστάσεις και έπειτα θα γίνει η τελικά κτηματολόγηση. Μετά θα υπάρξουν κι άλλες διαδικασίες μέσω των οποίων θα υπάρχουν διορθώσεις λ.χ. σε τετραγωνικά ή ως προς την καταγραφή της περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη στο κτηματολόγιο. Το τοπογραφικό είναι απαραίτητο. Οι περισσότεροι αρνούνται να συμμετάσχουν σε διαδικασίες του κτηματολογίου λόγω έλλειψης τοπογραφικού και κυρίως λόγω κόστους. Το ποσοστό των ιδιοκτητών που δεν προσήλθε στο κτηματολόγιο είναι τεράστιο, εκτιμάται πως μπορεί να αγγίζει και το70%. Στο κέντρο του Αγρινίου παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο. Οι ιδιοκτήτες έχουν συμβόλαια, δεν είχαν μεταγράψει τα ακίνητά τους στο υποθηκοφυλακείο και αυτό προσδιορίζεται τουλάχιστον στο 20%. Τώρα πρέπει ο έχων το αρχείο του συμβολαιογράφου, που έγινε το συμβόλαιο, να το γράψει από την αρχή, να γίνει αίτηση στο υποθηκοφυλακείο, να δώσει έγγραφο για την ΔΟΥ, η οποία θα πρέπει να κάνει νέα εκτίμηση του ακινήτου και μετά να γίνει η μεταγραφή».

Μάλιστα στο πλαίσιο της προσπάθειας για να επιλυθούν διάφορα προβλήματα και να εξυπηρετηθεί καλύτερα και πιο άμεσα ο ενδιαφερόμενος, προ ημερών υπήρξε συνάντηση των αρμοδίων της περιοχής του Αγρινίου, επικαλούμενοι διαταγή του υπουργείου Δικαιοσύνης του 2013 ώστε λάβουν τη διαβεβαίωση ώστε να δέχονται ακριβή φωτοαντίγραφα των υπογραφέντων συμβολαίων κι έπειτα να επακολουθήσουν τα υπόλοιπα για να γίνει η μεταγραφή, καθώς ο χρόνος καταγραφής σε άλλη περίπτωση θα μεγαλώσει περισσότερο.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» – sinidisi.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014