Άλμα 42% κατέγραψαν τα περιστατικά απάτης στις αγορές μέσω Διαδικτύου το 2019, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επαναφέροντας στο προσκήνιο την «τρύπα» ασφάλειας που παρατηρείται στις εξ αποστάσεως (card not present) συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η αύξηση αυτή σημειώθηκε με σταθερό τον συνολικό όγκο των συναλλαγών με κάρτες σε ετήσιο επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει η κεντρική τράπεζα, η αναλογία της αξίας των περιστατικών απάτης προς την αξία των συναλλαγών εξακολουθεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς σε συναλλαγές 5.900 ευρώ καταγράφεται απάτη ύψους μόλις 1 ευρώ.
Το κενό ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ωστόσο, προκαλεί «πονοκέφαλο» στις τράπεζες, βαίνει αυξανόμενο σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, τα περιστατικά αφορούν κυρίως σε διαδικτυακές συναλλαγές αγορών προϊόντων σε εμπόρους του εξωτερικού με κάρτες που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα, όπως συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη.
Άλμα στις προπληρωμένες κάρτες το 2019
Ένα «αντίδοτο» στα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές σε e-shops είναι η χρήση προπληρωμένων καρτών, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 20% το 2019. Στο σύνολο των καρτών πληρωμών σε κυκλοφορία σημειώθηκε αύξηση μόλις 5% το προηγούμενο έτος, αγγίζοντας τα 18 εκατ. κάρτες στη χώρα μας.
Στις επιμέρους κατηγορίες καρτών, οι χρεωστικές κάρτες αυξήθηκαν κατά 7% αγγίζοντας τα 15,4 εκατ. κάρτες το 2019, διατηρώντας τα «ηνία» στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα στη χώρα μας. Αντιθέτως, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών στο τέλος του 2019 παρουσίασε πτώση κατά 6% σε σχέση με το 2018 και ανήλθε σε 2,6 εκατ. κάρτες.
Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ανήλθαν σε 976 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, από 924 εκατ. ευρώ το 2018, αυξανόμενες κατά 5%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτωτική τάση στη μέση αξία συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 66 ευρώ, από 70 ευρώ το 2018 και 82 ευρώ το 2017. Όπως σημειώνει η ΤτΕ, η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφεται τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες.
Το συμπέρασμα από τη χρήση των καρτών στις καθημερινές συναλλαγές είναι ότι χρησιμοποιούνται ολοένα περισσότερο για αγορές μικρής αξίας, μια τάση που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο στο διάστημα της πανδημίας με την αύξηση του ορίου ανέπαφων συναλλαγών στα 50 ευρώ. Η αύξηση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί, αναφέρουν στο insider.gr τραπεζικές πηγές, καθώς διασφαλίζει ασφαλείς και εύχρηστες συναλλαγές στα φυσικά σημεία.
Βάσω Αγγελέτου – insider.gr