Διεθνή
Μέγας Αρχιμανδρίτης Φαναρίου: Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του μετά τις κατηγορίες για κλοπή ρολογιού
Απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του ο Μέγας Αρχιμανδρίτης στο Φανάρι μετά την κλοπή ρολογιού
Τον τερματισμό της διακονίας του Μέγα Αρχιμανδρίτη Αγαθαγγέλου στο Φανάρι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος.
Η Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, μετά την ανταλλαγή απόψεων και «λαμβάνοντας υπόψη τη δυσφήμηση του Πατριαρχείου», έλαβε την απόφαση να απαλλάξει από τα καθήκοντά του στο Φανάρι τον κληρικό Αγαθάγγελο Σίσκο.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνοδου
Συνήλθε σήμερον, 25ην Απριλίου 2023, ύπνο την προεδρειαν της Α. Θ. Παναγιωτητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, η Άγια και Γερά Σύνοδος, ενώπιον της όποιας ο Πατριάρχης έθεσε το ανακύψαν θέμα του Αρχειοφύλακος Μ. Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Σίσκου.
Πάνω από 24.000 ευρώ η αξία του ρολογιού
Το αντικείμενο που εκλάπη επρόκειτο για ένα συλλεκτικό ρολόι τσέπης του 18ου αιώνα που είχε κατασκευαστεί για λογαριασμό των Ανακτόρων, με την αξία του να φτάνει τις 500.000 τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου τις 24.000 ευρώ.
Ο Σίσκος μπήκε στη φυλακή στις 17 Απριλίου αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος μετά από παρέμβαση του Πατριαρχείου, όμως, τέθηκε σε επ’ αόριστον αργία.
Η ιδιοκτήτρια του καταστήματος σε δηλώσεις της στα Μέσα Ενημέρωσης ανάμεσα στα άλλα, είπε, πως, «είναι κρίμα διότι ο δράστης είναι μέλος της Πατριαρχικής Αυλής κι έπρεπε να σκέπτεται τον θεσμό που εκπροσωπεί και να είναι πιο προσεκτικός».
Ο Αγαθάγγελος Σίσκος
Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης είναι ουσιαστικά δεξί χέρι του Οικουμενικού Πατριάρχη με ιδιαίτερα υψηλή θέση στο Φανάρι και γι’ αυτό η υπόθεση της κλοπής αποκτά μεγαλύτερο βάρος.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος γεννήθηκε το 1985 στην Καστοριά.
Το 2004 εισήχθη τρίτος στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., πραγματοποιώντας τις θεολογικές του σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), εξ’ αιτίας της κατ’ έτος άριστης επίδοσής του, λαμβάνοντας το Πτυχίο της Θεολογίας το 2008 με βαθμό “Άριστα”. Ακολούθως, έγινε δεκτός μετά από αξιολόγηση και εγγράφηκε στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., λαμβάνοντας με βαθμό “Άριστα” το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας με ειδίκευση την Δογματική το 2011.
Το 2011 έκανε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.. Συμμετείχε ως εισηγητής σε σειρά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συγγράφοντας και δημοσιεύοντας επιστημονικά άρθρα θεολογικού και οικουμενικού προβληματισμού στα ελληνικά και αγγλικά.
Διάκονος χειροτονήθηκε από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου και Πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίο, στις 6 Δεκεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου.
Το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως του επιδόθηκε Σεπτή Εντολή της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, στις 5 Ιανουαρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Είναι Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νεοχωρίου Βοσπόρου.
Από τον Φεβρουάριο του 2013 τυγχάνει Γραμματέας του επίσημου περιοδικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου “Ορθοδοξία” μετά από συνοδική απόφαση, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 είχε τον τίτλο του Βιβλιοφύλακος των Πατριαρχείων, που τον καθιστούσε υπεύθυνο της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης.
Συμμετέχει επίσης στον διαθρησκειακό και διαχριστιανικό διάλογο με αντιπροσωπείες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τα τελευταία χρόνια ως Μέγας Αρχιμανδρίτης είναι συν τοις άλλοις και Αρχαιοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Διαβάστε επίσης: Κατηγορούμενος για τη δολοφονία Άλκη: «Θέλαμε να τους κυνηγήσουμε, όχι να τους σκοτώσουμε»