Οικονομία
Μειώσεις φόρων φέρνει το πακέτο των 32 δισ. ευρώ
Τη στρατηγική της για την αξιοποίηση του πακέτου των 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και πιθανώς των 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια διαμορφώνει τώρα η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διατυπώνει την εκτίμηση χθες ότι θα υπάρχει περιθώριο να μειωθεί και η φορολογία.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τον Οκτώβριο θα καταθέσει η κυβέρνηση τις προτάσεις της για την αξιοποίηση των πόρων, οι οποίες θα κινούνται σε δύο άξονες: αφενός για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και Υγεία και αφετέρου για τη στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Πάντως, από το σχέδιο της Επιτροπής προκύπτει ότι αυτό που κυρίως προβλέπεται είναι επενδύσεις και μάλιστα δημόσιες, κάτι που ασκεί πίεση στην Ελλάδα, δεδομένων των χαμηλών επιδόσεών της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια.
Η αδύναμη θέση από την οποία ξεκινάει η Ελλάδα –και συγκεκριμένα το υψηλό δημόσιο χρέος της και το χαμηλότερο από το μέσο ευρωπαϊκό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της, καθώς επίσης και το υψηλό επίπεδο της ανεργίας της– ήταν το… ισχυρό χαρτί της, αυτό που της εξασφάλισε από τα μεγαλύτερα αναλογικά μερίδια στο πακέτο Next Generation EU των 750 δισ. ευρώ, 17,8% του ΑΕΠ της, όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο εργασίας της Κομισιόν.
Η κατανομή βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην κατηγοριοποίηση των χωρών με βάση τις δημοσιονομικές και οικονομικές επιδόσεις και εδώ η Ελλάδα βρέθηκε στη χειρότερη «παρέα»: μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, που επίσης έχουν υψηλό χρέος και χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Ενώ, όμως, αντιπροσωπεύει το 24,8% του ΑΕΠ της Ε.Ε., η ομάδα αυτή θα εισπράξει το 50,6% του πακέτου. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη της Κομισιόν, οι πλέον αδύναμες χώρες είναι ταυτόχρονα και οι πιο ευάλωτες στα πλήγματα του κορωνοϊού. Αν δεν βοηθηθούν, οι ανισότητες θα ενισχυθούν και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κινδυνεύσει.
Με τη βοήθεια που θα δοθεί, τα σενάρια της Κομισιόν προβλέπουν για τη συγκεκριμένη κατηγορία χωρών, και άρα και για την Ελλάδα, για την τετραετία έως το 2024:
1. Αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1%-4,2% ετησίως.
2. Αύξηση της απασχόλησης κατά 0,7%-2% ετησίως.
3. Αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 0,2%-1,8% ετησίως.
4. Αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 1,9%-3% ετησίως και των δημοσίων επενδύσεων κατά 42,8%-70,3% ετησίως.
5. Μείωση του χρέους κατά 1,9%-5,4% ετησίως.
Η Ελλάδα βρέθηκε επίσης να πρωταγωνιστεί αρνητικά στις περισσότερες από τις παραμέτρους που εξέτασε η Επιτροπή για να διαμορφώσει την κλείδα κατανομής του πακέτου: είναι μια οικονομία όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουρισμός, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μεγάλη ύφεση στην οικονομία της φέτος. Είναι επίσης μια οικονομία που ξεκινάει με μεγάλο επενδυτικό κενό, μετά τη δημοσιονομική της κρίση, το οποίο προβλέπεται να επιδεινωθεί περαιτέρω κατά περίπου 8% του ΑΕΠ τη διετία 2020-2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν. Με άλλα λόγια, ο κορωνοϊός προβλέπεται να ματαιώσει περίπου 15 δισ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων, σε μια χώρα που βγαίνει από την κρίση με ένα υφιστάμενο επενδυτικό κενό 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ΣΕΒ. Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει την 3η υψηλότερη θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την προβλεπόμενη υστέρηση επενδύσεων σε εξοπλισμό και την 8η στη ματαίωση επενδύσεων σε κατασκευές.
https://www.kathimerini.gr/