Οικονομία
Μείωση 80% του ενοικίου σε πληττόμενες επιχειρήσεις
Η επέκταση των περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οδηγεί, μοιραία, σε παράταση και των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Τα μέτρα αυτά σχετίζονται τόσο με την ενίσχυση της ρευστότητας, όπως ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όσο και με αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
Πρόκειται για μια προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης να… δώσει ένα μικρό «δώρο» στους επιχειρηματίες, οι οποίοι περίμεναν τα Χριστούγεννα για να σώσουν ότι μπορεί να σωθεί από τη φετινή χρονιά, την οποία έχει χαράξει ανεξίτηλα ο κοροναϊός.
Αποτελεί παράλληλα μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις από τους μικρομεσαίους -κυρίως- επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν εκφράσει ισχυρές επιφυλάξεις. Όσοι άνοιξαν υπό το καθεστώς του click away, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του, ενώ όσοι κλάδοι μένουν κλειστοί ανησυχούν για την επόμενη μέρα, μετά την πολύμηνη απουσία εσόδων.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, σχεδόν όλοι οι υπουργοί επισήμαναν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνία όσο διαρκεί η πανδημία. Την ίδια στιγμή από το οικονομικό επιτελείο έχει τονίσει ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις ακόμα κι όταν η οικονομία θα αρχίσει να λειτουργεί.
Από την πλευρά του, με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υλοποιεί ήδη τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Πρόκειται «για παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από τα επαρκή ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία συστηματικά «χτίζουμε» το τελευταίο έτος. Και στα οποία προστέθηκαν, προχθές, 2 δισ. ευρώ, με εξαιρετικά χαμηλό έως και μηδενικό κόστος δανεισμού, από το πρόγραμμα SURE», τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι μέσω αυτού του προγράμματος θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης.
«Τα άμεσα αντανακλαστικά και η επάρκεια των κυβερνητικών παρεμβάσεων, αναγνωρίστηκαν, χθες, εκ νέου, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Την 3η θετική Έκθεση μέσα στην περίοδο της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Μειώνεται κατά 80% το ενοίκιο των πληττόμενων επιχειρήσεων
Μάλιστα, δυο εξ αυτών ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού 2021, ο οποίος υπερψηφίστηκε με τις ψήφους των 158 βουλευτών της ΝΔ.
Πρώτη, είναι η μείωση ενοικίου κατά 80%, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Ακόμα, ανακοίνωσε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα έχει πάλι κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου.
Άλλα μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
Άλλα μέτρα που αναμένεται να δούμε και τον Ιανουάριο είναι η συνέχιση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού. Πρόκειται για ένα μέτρο που αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιανουάριο, για όσους εργαζόμενους η σύμβαση εργασίας τεθεί σε αναστολή είτε η επιχείρηση είναι κλειστή υποχρεωτικά μετά από κρατική εντολή, είτε θεωρείται πληττόμενη. Το ποσό της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται σε 534 ευρώ ή διαφορετικά 17,8 ευρώ ανά ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι από το κράτος καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό μισθό.
Ακόμα, τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν οι επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία αλλά και οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή. Σε αυτή την περίπτωση η δόση του Ιανουαρίου θα μεταφερθεί στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρξει δεύτερος κύκλος πληρωμής τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων. Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Πρόγραμμα που εγκρίθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων – εξυπηρετούμενων και μη – δανείων. Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται. Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.
Τέλος, αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.
in.gr