Διεθνή
Μείωση κατά 4% στην παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας το 2020
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών για τη γεωργία (EAA), ο δείκτης παραγωγικότητας της γεωργικής εργασίας εκτιμάται ότι έχει μειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών μελών ( ΕΕ ) το 2020 (-4%), μετά την αύξηση που παρουσιάστηκε το 2019.
Εκτός από τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες συνήθως επηρεάζουν τη γεωργική παραγωγή, σοβαρή αιτία αποτελεί η πανδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, πέντε από τις μεγάλες χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο από το ήμισυ του εισοδήματος συντελεστών της ΕΕ, ανέφεραν μείωση του δείκτη γεωργικού εισοδήματος ανά ετήσια μονάδα εργασίας (AWU) το 2020 σε σύγκριση με το 2019: Ρουμανία (-47,2%), Γερμανία (-15,5%) , Πολωνία (-9,6%), Γαλλία (-7,6%) και Ιταλία (-4,8%). Από την άλλη πλευρά, περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη σημείωσαν αύξηση το 2020. Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης αναφέρθηκαν για τη Λιθουανία (+ 18,1%), την Ισπανία (+ 12,5%), την Ιρλανδία (+ 11,8%) και την Ουγγαρία (+10,3 %).
Η παραγωγικότητα της εργασίας στη γεωργική βιομηχανία μπορεί να μετρηθεί ως συντελεστής εισοδήματος που εκφράζεται ανά ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης (AWU). Είναι ένα μέτρο της καθαρής προστιθέμενης αξίας από το ισοδύναμο κάθε εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στη γεωργική βιομηχανία, μετρούμενο σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό) και εκφράζεται ως δείκτης.
Δύο παράγοντες επηρεάζουν την παραγωγικότητα της γεωργικής εργασίας, που περιγράφεται στους οικονομικούς λογαριασμούς της γεωργίας ως Δείκτης Α: το καθαρό εισόδημα που παράγεται από γεωργικά αγαθά και υπηρεσίες σε πραγματικούς όρους και το ποσό της εργασίας που πραγματοποιείται σε γεωργικές δραστηριότητες.
Σε σύγκριση με το 2010, ο δείκτης των καθαρών πραγματικών εσόδων αυξήθηκε κατά 5%, ενώ ο δείκτης εισροών γεωργικής εργασίας σε ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 16%, με αποτέλεσμα την αύξηση του Δείκτη Α κατά 24% σε σύγκριση με το 2010.