Η υψηλή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για περισσότερες από 30 παθήσεις. Μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «The BMJ» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων, πνευμονοπαθειών, καρκίνου, διαταραχών ψυχικής υγείας και άλλων αρνητικών εκβάσεων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια γενική ανασκόπηση 45 μετα-αναλύσεων από 14 άρθρα που έδειξαν μια συσχέτιση μεταξύ υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Συνολικά, οι μελέτες αφορούσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, 48 έως 53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και 12% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η υψηλή πρόσληψη των εν λόγω τροφίμων σχετίζεται με 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για πολλά συστήματα του σώματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση για τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε αυτά τα τρόφιμα.
«Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες στρατηγικές, συνιστούμε επείγουσα έρευνα, ανάπτυξη και αξιολόγηση ολοκληρωμένων στρατηγικών με βάση τον πληθυσμό και τη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων πλαισίων πολιτικής και διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, με στόχο τη στόχευση και τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα για βελτίωσε την ανθρώπινη υγεία», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης στο άρθρο τους.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν είδη όπως στιγμιαία νουντλς, κοτομπουκιές, χοτ ντογκ, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, δημητριακά με ζάχαρη, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, σνακ και αναψυκτικά. Αυτά τα τρόφιμα συχνά υφίστανται πολλές βιομηχανικές διεργασίες και μπορεί να αποτελούνται από χημικά τροποποιημένες ουσίες που εξάγονται από τα τρόφιμα. Χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της εμφάνισης, της υφής, της γεύσης ή της ανθεκτικότητας του φαγητού, σε συνδθασμό με πρόσθετα χρώματα, γεύσεις και γαλακτωματοποιητές. Συχνά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος, ενώ περιέχουν ελάχιστες βιταμίνες ή φυτικές ίνες.
«Ένα υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο δεν μοιάζει με τα συστατικά του μέρη καθώς έχει ουσιαστικά αφαιρεθεί η θρεπτική του αξία. Περιέχει επίσης πολλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων (υδρογονωμένα λίπη, τροποποιημένα άμυλα) που δεν χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι. Αυτά τα τρόφιμα είναι κυρίως βιομηχανικής προέλευσης και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλες χρονικές περιόδους», δήλωσε στο Medical News Today η Ντέινα Χιουνς, κλινική διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο UCLA η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Δυστυχώς, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι φθηνά αλλά ακριβά όσον αφορά την υγεία μας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να δουν τι μπορούν να αντέξουν οικονομικά και να κάνουν σταδιακές αλλαγές στη διατροφή τους. Ο εγκέφαλός μας εθίζεται σε αυτές τις υπεργευστικές γεύσεις και συστατικά, και όπως με τα ναρκωτικά, θα πρέπει να απογαλακτίσουμε αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και να τα ανταλλάξουμε με πιο υγιεινά προϊόντα ολικής άλεσης», κατέληξε η επιστήμονας.
ΠΗΓΗ: Medical News Today