Άρθρα-Απόψεις
Μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών “Λιμνοθάλλαζα” για τη συνάντηση με την Μ. Τριανταφύλλου
Την Πέμπτη 9-8-2018 μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών “Λιμνοθάλλαζα” συναντήθηκαν με την βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του νομού μας κ. Μαρία Τριανταφύλλου, με κεντρικό θέμα συζήτησης την ανάκληση των αδειών των τεσσάρων μονάδων καύσης βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο των Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Βασικό σημείο της συνάντησης αποτέλεσε η κωλυσιεργία που επιδεικνύει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εδώ και ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ στο έγγραφο του Αν. Υπουργού κ. Φάμελλου με το οποίο αναγνώρισε τα προβλήματα με την αδειοδότηση των μονάδων εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να ανακληθούν οι άδειές τους. Στην παρούσα φάση, το θέμα βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία του Κράτους όπου έχει αποσταλεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο φάκελος με όλα (;;;) τα στοιχεία της αδειοδότησης των μονάδων και η οποία θα γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητά της. Η κ. Τριανταφύλλου εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας του Κράτους και εν συνεχεία του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Από την πλευρά μας εκφράστηκαν επιφυλαξεις για την πληρότητα του φακέλου που έχει κατατεθεί και ζητήσαμε από την κ. Τριανταφύλλου – αφού ως βουλευτής έχει μόνο αυτή τέτοιο δικαίωμα – να προβεί στην κατάθεση Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ), όπου θα είχαμε την δυνατότητα να δούμε τα κατατεθειμένα δικαιολογητικά και να ελέγξουμε για τυχόν ελλείψεις. Η κ. Τριανταφύλλου αρνήθηκε την κατάθεση ΑΚΕ, διότι έχει “άλλη λογική” σχετικά με τις ΑΚΕ και θεωρεί αυτή θα πρέπει να κατατεθεί αφού εκδοθεί η απάντηση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης…
Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε ήταν η άμεση δημιουργία χωροταξικού σχεδίου για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια προβλήματα αλλά και να προστατευτεί το περιβάλλον και η υγεία των ανθρώπων. Στο ζήτημα αυτό μας ανέφερε ότι είναι ένα πρόβλημα που παρέλαβαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που θα πρέπει κάποια στιγμή να λυθεί.
Στη συνάντησή μας τέθηκε αρκετές φορές από την κ. Τριανταφύλλου ως πρόβλημα που πρέπει να συζητηθεί η αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας για το θέμα των μονάδων καύσης βιορευστών καθώς και η μη κατάθεση μαζικής προσφυγής στο ΣτΕ, υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο, τους βουλευτές του νομού και τους εμπλεκόμενους φορείς. Η άποψή μας όμως πάνω στο θέμα αυτό είναι ότι:
– η τοπική κοινωνία, μέσω της πρωτοβουλίας “Λιμνοθάλλαζα”, εδώ και ενάμιση χρόνο στέκεται ΣΘΕΝΑΡΑ απέναντι στην δημιουργία των μονάδων, με συνεχείς συνελεύσεις, παρεμβάσεις στο υπουργείο, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην Αιρετή Περιφέρεια, στα δημοτικά συμβούλια, στο δήμο και αλλού, με δικαστικό αγώνα, με κινητοποιήσεις, με προσφυγή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με διαρκή δράση και ενημέρωση και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τη Λιμνοθάλασσα και την προστασία της, με συναντήσεις με βουλευτές ευρωβουλευτές και θεσμικούς παράγοντες και πολλά άλλα που θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να αναφερθούν.
– Ο Δήμαρχος τηρεί “σιγή ιχθύος” για το θέμα, κρύβεται πίσω από δύο αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου για να χρονοτριβήσει και να μην αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
– Οι βουλευτές του νομού γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα, το οποίο χρονίζει και δεν κάνουν απολύτως τίποτα γι’ αυτό.
Τέλος ζητήσαμε επίμονα να ανακληθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν μερικούς μήνες η Ν.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας αναφέροντας επί λέξη ότι “έγινε κατορθωτό να επιλυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του”, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και δημιουργώντας την ψευδή αίσθηση ότι το ζήτημα έκλεισε οριστικά! Η κ. Τριανταφύλλου υπεραμύνθηκε της ανακοίνωσης και αρνήθηκε ότι ήταν αυτό το νόημα της ανακοίνωσης. Σε προτροπή μας για μια συμπληρωματική ανακοίνωση που θα αποσαφηνίσει τα παραπάνω και θα αναφέρει ρητά ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα με τις μονάδες καύσης βιορευστών στο Εθνικό μας Πάρκο, ουδεμία απάντηση λάβαμε.
Στο τέλος της συνάντησής μας παραδώσαμε στη κ. Τριανταφύλλου ένα υπόμνημα με τρία βασικά ερωτήματα αλλά και το αίτημά μας να παρέμβει η ίδια σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να ανακληθούν οριστικά οι άδειες των 4 μονάδων και να αποφευχθεί το έγκλημα στο Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.