Επιστήμες
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν απειλούν τη δημοκρατία, την εμπλουτίζουν
«Έχω μεγάλες προσδοκίες για την Ελλάδα για τη συνδεσιμότητα της χώρας και για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους και των υπηρεσιών», είπε η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ –απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ– στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, που διεξήχθη στο κτίριο της Παλιάς Βουλής.
Η κ. Βεστάγκερ, στη νέα Επιτροπή θα έχει τον αναβαθμισμένο ρόλο της εκτελεστικής αντιπροέδρου και θα προσθέσει στις αρμοδιότητές της και το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Αλλαγής.
Στην ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Athens Democracy Forum, κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών του, η Ευρωπαία επίτροπος τόνισε πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνολογία δεν είναι εχθρός της δημοκρατίας, αντίθετα, μπορούν να την εμπλουτίσουν ώστε να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.
Η διοργάνωση στην οποία πήραν μέρος πολιτικοί, επιστήμονες, φιλόσοφοι, ακτιβιστές, λογοτέχνες, ήταν μια γιορτή της δημοκρατίας αλλά και μια έκφραση αγωνίας για το μέλλον της, η οποία αναδείχθηκε και στο θέμα «Παγκόσμια συζήτηση: επανεφευρίσκοντας τη δημοκρατία», με το οποίο άνοιξαν οι εργασίες του συνεδρίου.
«Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η δημοκρατία απειλείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνολογία. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα μέσα για να εμπλουτίσουμε τη δημοκρατία μας και να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα όπως η ανισότητα και η έλλειψη ισορροπίας σε έναν πλανήτη που απειλείται», είπε χαρακτηριστικά, η κ. Βεστάγκερ.
Η δημοκρατία είναι ανοικτή στις συγκρούσεις και το θέμα είναι πώς θα διαχειριστούμε αυτή τη σύγκρουση. Πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο κόσμος και να είμαστε μετριοπαθείς όχι από αυτολογοκρισία αλλά επειδή έχουμε δεσμεύσεις ως πολίτες, τόνισε στην ομιλία της με θέμα «Δημοκρατία στην ψηφιακή εποχή».
Η Ευρωπαία επίτροπος υπερασπίστηκε με θέρμη τη θετική συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημοκρατία, λέγοντας ότι πριν από την εποχή τους, το πιο σημαντικό καθήκον του πολίτη ήταν να ψηφίσει και οι πολιτικές συζητήσεις που γίνονταν ενδιάμεσα στις εκλογές έμεναν στην ιδιωτική σφαίρα.
Τώρα έχουμε νέες ευκαιρίες, τόνισε. Τώρα όλοι μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική συζήτηση που γίνεται δημόσια. Πιστεύω ότι η δημοκρατία δεν απειλείται αλλά εμπλουτίζεται. Μπορούν να πάρουν μέρος οι περιθωριακές ομάδες, οι ξεχασμένοι, οι παραμελημένοι. Και δεν είναι θέματα πολιτικής αλλά ιστορίες ανθρώπινες που μπορούν να οδηγήσουν σε κινητοποιήσεις, έχουν επιδραστικότητα.
Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κοινοβούλια και στις κυβερνήσεις είναι μικρή και αυτό που θέλουμε να πετύχει η δημοκρατία είναι ο καθένας να έχει φωνή.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η ψηφιοποίηση είναι πολύ πολύπλοκη υπόθεση. Ο πολύ ανοιχτός χαρακτήρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνει πολύ δύσκολη τη συγκράτηση της εχθρικής γλώσσας και τον εχθρικών ιδεών. Μίσος, βία, τρομοκρατία. Στο σύστημα μπαίνει οξυγόνο αλλά μπαίνει και δηλητήριο κι αυτή είναι η πρόκληση επειδή κάθε φωνή μπορεί να ακουστεί. Άτομα που είναι δημοφιλή, μπορεί να καταχραστούν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Είδαμε να διασπείρονται ψέματα, είπε αναφέροντας το παράδειγμα των προτροπών κατά των εμβολιασμών. Υπάρχει αυτή η διπλή όψη της φύσης των social media.
Ο διαχωρισμός της αλήθειας από το ψεύδος ήταν πάντα η δουλειά των δημοσιογράφων, είπε η κ. Βεστάγκερ και αναφέρθηκε στην επένδυση που κάνει η εφημερίδα «New York Times» -συνδιοργανωτής του συνεδρίου- σε νέους δημοσιογράφους ώστε να είναι πιο ακριβείς στις ειδήσεις.
Η κ. Βεστάγκερ μίλησε για δύο διαφορετικά μοντέλα κοινωνικών μέσων: να πληρώνεις και να έχεις την ιδιοκτησία αυτού για το οποίο παίρνεις την ευθύνη ή να βλέπεις αυτό που σου αρέσει και να καταναλώνεις περισσότερο χρόνο. Η πληρωμή, η γλώσσα, η διαφάνεια και η υπευθυνότητα είναι σημαντικοί παράγοντες που υπακούουν στη δημοκρατία.
Κλείνοντας, ανέδειξε και πάλι την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μπορέσει η δημοκρατία να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις των ανισοτήτων και ανισορροπιών σε έναν πλανήτη που απειλείται.