Connect with us

Θέατρο

Μεσολόγγι: «Αντιγόνη» στο Αρχαίο Θέατρο Οινιάδων το Σάββατο 28 Ιουλίου

antigoni sofokli

Μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη που συμμετείχε στο πρόγραμμα του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιαδών, o Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας συν-σκηνοθετούν φέτος την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.

Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν η Αθηνά Μαξίμου, ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μιχάλης Σαράντης.

Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Έτσι, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Κρέοντας και Ευρυδίκη, η Αθηνά Μαξίμου, Αντιγόνη και Τειρεσίας και ο Μιχάλης Σαράντης, Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη.

Τα οκτώ μέλη του χορού αναλαμβάνουν το ρόλο των αφηγητών και διηγούνται την ιστορία της εμμονικής σχέσης των ηρώων με τα πιστεύω τους. Αυτά που τους οδηγούν στην καταστροφή τους, αφού ο Κρέοντας είναι αποφασισμένος να επιβληθεί και η Αντιγόνη αποφασισμένη να πεθάνει. Στο μεταξύ, οι πολίτες παραδομένοι στον φόβο, ψιθυρίζουν κρυφά, μα δεν τολμούν να αντιδράσουν, ενώ η πόλη παραμένει ακυβέρνητη.

 

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας

Διασκευή: Μανώλης Δούνιας

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσική Διδασκαλία-Ακορντεόν: Άννα Λάκη

Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης

Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Τσάτσου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Δανάη Ψωμοδότη

Φωτογράφος: Μαριλένα ΑναστασιάδουΠαραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

 

Ερμηνεύουν:

Αθηνά Μαξίμου

Αιμίλιος Χειλάκης

Μιχάλης Σαράντης Χορός

Σωκράτης Πατσίκας

Παναγιώτης Κλίνης

Κρις Ραντάνοφ

Σμαράγδα Κάκκινου

Μαρία Τζάνη

Πάρις Θωμόπουλος

Τίτος Λίτινας

 

Τιμές εισιτηρίων: 18 € κανονικό  14 € φοιτητικό –μαθητικό

Προπώληση: Δημ. Πινακοθήκη Μεσολογγίου, Δημ. Ωδείο Μεσολογγίου & Αγρίνιο ΝΑΤΣΗΣ TRAVEL & viva.gr

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

 

Σημείωμα:

Το πραγματικό θέμα της τραγωδίας είναι κάτι περισσότερο από την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίκαιο της πολιτείας και το θεϊκό δίκαιο, ανάμεσα στο θετό και το φυσικό δίκαιο ή ανάμεσα στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Η πραγματική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ιδιωτική επιθυμία και τη δημόσια πραγματικότητα. Σ’ αυτήν την πόλη, όλοι είναι μόνοι. Προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλλά διαλέγουν λάθος μέσα. Διότι, όπως λέει ο Τειρεσίας: «Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν έμαθαν ποτέ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν… πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό απ’ την ορθοφροσύνη».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014