Εκδηλώσεις
Μεσολόγγι: Η «Διέξοδος» τίμησε τη μνήμη του Βασίλη Πάικου (Photos)
Με καλεσμένους κορυφαίους πολιτικούς και δημοσιογράφους και μέσα σε κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο η «Διέξοδος» τίμησε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου τη μνήμη του αριστίνδην μέλους της Βασίλη Πάικου.
Επρόκειτο για μια εκδήλωση αγάπης, όπως οι διοργανωτές την απεκάλεσαν, στην οποία συμμετείχαν με ομιλίες τους ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης, ο θεμελιωτής της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα Γιάννης Τζανετάκος, ο κεντρικός παρουσιαστής του τηλεοπτικού Σταθμού Contra Channel Γιώργος Μελιγγώνης, η δημοσιογράφος Μίνα Μαύρου, ο ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης και με χαιρετισμούς τους οι πρώην Υπουργοί Μαριέτα Γιαννάκου και Γιώργος Κουμουτσάκος.
Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να γίνει στον αύλειο χώρο του Μουσείου Άλατος στην Τουρλίδα Μεσολογγίου αλλά λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή μεταφέρθηκε στο παρακείμενο εστιατόριο «Ψαρ – Ρέστοραν» όπου στο τέλος της παρατέθηκε δεξίωση σε όλους όσοι παραβρέθηκαν.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Νίκος Κορδόσης ξεδιπλώνοντας τα παιδικά χρόνια και την οικογενειακή ζωή του φίλου του Βασίλη Πάικου στο Μεσολόγγι. Μίλησε για την ζωή του στον χώρο των αλυκών, όπου ο πατέρας του ήταν διευθυντής, για τους συμμαθητές και παιδικούς του φίλους, τα σχολικά χρόνια του στο «Ξενοκράτειο» και την «Παλαμαϊκή», τις πνευματικές του ανησυχίες, τις εφηβικές του δραστηριότητες, τις σπουδές του στη γεωπονική σχολή και κατέληξε με χαρακτηρισμούς της εν γένει προσωπικότητάς του που ήταν «απόλυτα συνυφασμένη με την αξιοπρέπεια, την άδολη αγάπη και την αρχοντιά, την περιβεβλημένη από το πολυτελές και ανεκτίμητης αξίας ένδυμα της ποιότητας».
Ο Γιάννης Τζανετάκος, αναφέρθηκε στον πολιτικό προσανατολισμό του Βασίλη Πάικου, στην μακρόχρονη συνεργασία τους στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84, στην μαχόμενη και αδέσμευτη δημοσιογραφία του, τις πολιτικές του αναλύσεις στις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος», «Βήμα της Κυριακής» και «Αυγή» και στην αντιστασιακή του δράση τα χρόνια της δικτατορίας, ενώ ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην κινηματική του πορεία στα μετέπειτα χρόνια της Αριστεράς και στην ορθή πολιτική του σκέψη που ήταν από τα κύρια χαρακτηριστικά της δημοσιογραφικής του γραφίδας.
Η Μαριέττα Γιαννάκου εστίασε τον χαιρετισμό της στον άνθρωπο με το πάθος για τη δουλειά του, την αφοσίωσή του στην έγκυρη και με διαύγεια αντικειμενική πληροφόρηση και την προσήλωση στις ιδεολογικές του αρχές με απαρέγκλιτο σεβασμό σε οποιαδήποτε αντίθετη άποψη.
Ο Γιώργος Κουμπουτσάκος τον χαρακτήρισε ως «έναν από τους τελευταίους μεγάλους της μεγάλης Δημοσιογραφίας την οποία υπηρέτησε με απόλυτη συνέπεια».
Ο Γιώργος Μελιγγώνης, σπουδαστής αρχικά στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, όπου δίδασκε ο Βασίλης Πάικος και στη συνέχεια δημοσιογράφος ο ίδιος και εγκάρδιος φίλος του, αναφέρθηκε στην καθημερινότητα που έζησε δίπλα του, στην τελειομανία του ως δάσκαλος και δημοσιογράφος, στο ήθος του και τον σεβασμό που ενέπνεε στους μαθητές και στην εμμονή του για την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Μίλησε για τον «διανοούμενο» Βασίλη Πάικο, τις ιδιαίτερες θεατρικές και λογοτεχνικές του γνώσεις και αναλύσεις, την κουλτούρα του και την ευρυμάθειά του.
Τέλος, η Μήνα Μαύρου, μίλησε για το ήθος, τις γνώσεις, την αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό του δασκάλου της τον οποίο χαρακτήρισε «άρχοντα του πνεύματος», «δυσεύρετα καλλιεργημένο» και «βαθιά διδακτικό».
Στην συνέχεια οι καλεσμένοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Άλατος, στην δημιουργία του οποία ποικιλοτρόπως είχε συμβάλλει ο Βασίλης Πάικος, και ξεναγήθηκαν από την διευθύντριά του Δέσποινα Κανέλλη.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκατοντάδες Μεσολογγίτες και όχι μόνο, φίλοι και συνάδελφοι του τιμώμενου δημοσιογράφοι από την Αθήνα, πολιτικοί και δημοτικοί άρχοντες μεταξύ των οποίων ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αναγνωστόπουλος, η πρώην βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου, ο πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παντελής Σκαρμούτσος, Πάνος Νούλας, Τάσος Σκαρμούτσος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Κώστας Δαουτίδης και Σπύρος Βασιλείου.