Άρθρα-Απόψεις
Μεσολόγγι: Επιστολή Κωνσταντίνου Πασιόπουλου για το καρναβάλι
Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί φίλοι και γνωστοί με ρωτούν τη γνώμη μου για το καρναβάλι που με συνοπτικές διαδικασίες και “αθόρυβα” την προηγούμενη χρονιά δεν έγινε.
Για όσους δεν το γνωρίζουν το καρναβάλι δημιουργήθηκε και συνεχίστηκε για 33 χρόνια από παρέες 3-4 ατόμων προς όφελος όλης της πόλης. Πρώτα από μια άτυπη ομάδα εθελοντών, μετά από το σύλλογο “φίλοι του μεσολογγίτικου καρναβαλιού”, το σύλλογο νεολαίας Μεσολογγίου και τέλος πάλι από άτυπη ομάδα εθελοντών, με την εκάστοτε δημοτική αρχή να περιορίζεται στη φιλική συμμετοχή, καλύπτοντας τα έξοδα για την ηχητική εγκατάσταση της παρέλασης, μερικές αφίσες, στολισμό του κεντρικού δρόμου και πλατείας, μιας εξέδρας που έστηναν οι εργάτες του δήμου. Επιπλέον σε μερικές περιπτώσεις η δημοτική αρχή κάλυψε τη μίσθωση ή αγορά αρμάτων για την παρέλαση, όλα αυτά δεν ξεπέρασαν τις περισσότερες φορές σε κόστος τα 10.000 ευρώ
Αγαπητοί, τα πράγματα είναι απλά, το καρναβάλι καταργήθηκε όχι γιατί δεν είχε πολλές συμμετοχές ή δεν μπορούσαν τα παιδιά που μέχρι πρότινος ασχολούνταν να το διοργανώσουν, αλλά γιατί για 33 συναπτά έτη όλες οι δημοτικές αρχές είδαν μόνο τη μια πλευρά του.
Η πλευρά που είδαν:
500 ακόμη και 1000 παιδιά να χορεύουν και να διασκεδάζουν για 2 ημέρες παρελαύνοντας σε έναν δρόμο (τα παιδιά αυτά δεν ψηφίζουν στην πλειονότητα τους άρα μικρή ζημιά αν το κόψουμε).
Οι πλευρές που δεν είδαν :
1) Η κοινωνική πλευρά
Όλα αυτά τα παιδιά συνεργάζονταν, ανέπτυσσαν δεξιότητες κατά την κατασκευή των αρμάτων –όπως ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική κλπ- ή ανέπτυσσαν καλλιτεχνικές δράσεις όπως παντομίμες, χορό, σκηνοθεσία κλπ
2)Η οικονομική πλευρά
Όλες οι κατασκευές, οι στολές, τα αξεσουάρ κλπ που χρησιμοποιούνταν έδιναν δουλειά σε τοπικούς εμπόρους και κατασκευαστές.
Τα άρματα είχαν ένα κόστος από 300 έως και 1000 ευρώ όταν βεβαία ήταν ιδιοκατασκευές, γιατί κάποια αγοράζονταν έτοιμα με μεγαλύτερο κόστος.
Για έναν μήνα που διαρκούσαν οι εκδηλώσεις, το Μεσολόγγι αποτελούσε πόλο έλξης για τον κόσμο από όλα τα περίχωρα αλλά και το Αγρίνιο μιας που δεν διοργάνωνε καρναβάλι, άρα είχαμε εισροή χρημάτων στα καφέ, εστιατόρια και μπαρ.
Πριν από λίγα χρόνια και με πρόχειρους υπολογισμούς μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχαν εισέλθει στην πόλη (χωρίς την Ιόνια οδό) πάνω από 5.000 αυτοκίνητα που με 3 άτομα μέσο όρο επιβατών μεταφράζονται σε 15.000 άτομα, αν υπολογίσουμε και τον κόσμο που δεν πήγε στην Πάτρα ή σε άλλα καρναβάλια από την ίδια την πόλη, καταλαβαίνουμε ότι είχαμε έναν διπλασιασμό του κόσμου που διασκέδαζε μεν αλλά έφερνε και χρήμα στην πόλη.
Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι και τα ξενοδοχεία της πόλης γέμιζαν ασφυκτικά ιδιαίτερα το τελευταίο τριήμερο.
Σε γενικές γραμμές αν υποθέσουμε ότι μεσοσταθμικά έρχονταν 15.000 κόσμος στην πόλη για όλες τις εκδηλώσεις και ξόδευαν για τη σίτιση τους, τη διασκέδασή τους και τη διαμονή τους 40 ευρώ, έχουμε περίπου 600.000 ευρώάμεσα έσοδα που χάνονται!!!! (τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα κατ ’εμέ )
Συμπέρασμα: 33 χρόνια Μεσολογγίτικο καρναβάλι μας αρέσει δεν μας αρέσει δεν είναι ένα παιδικό πάρτι αλλά θεσμός -και μάλιστα απ’ αυτούς που έφερναν πολλά έσοδα στην πόλη – και κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του οφείλει, αν όχι να το αναβαθμίσει, τουλάχιστον να το συνεχίσει και όχι να προσπαθούμε να κάνουμε χριστουγεννιάτικα χωριά που πλέον και το τελευταίο χωριό δημιουργεί ένα, σταματώντας κάτι εξίσου σημαντικό και μοναδικό (ελάχιστες πόλεις στην Ήπειρο και Στερεά Ελλάδα έχουν αντίστοιχες εκδηλώσεις).
Και επειδή πάντα γελούσα με όσους ασκούν υψηλού επιπέδου κριτική από τον καναπέ του σπιτιού τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οφείλω να καταθέσω και προτάσεις:
Η δημοτική αρχή μας, έχει ανάμεσα στους συνεργάτες αλλά και στους δημοτικούς υπαλλήλους της πολλούς παλιούς καρναβαλιστές, να δημιουργηθεί η πρώτη δημοτική επιτροπή διοργάνωσης του μεσολογγίτικου καρναβαλιού (μπορεί να υπάγεται στο νεοσύστατο γραφείο τουριστικής ανάπτυξης του δήμου ή στο πνευματικό κέντρο) και να συνεργαστεί με το τοπικό δίκτυο εθελοντών.
Άμεση ένταξη στον επίσημο προϋπολογισμό του δήμου η χρηματοδότηση του καρναβαλιού για το 2019 (έχει γίνει μόνο μια φορά)
Δημιουργία πληρωμάτων απ’ όλα τα σχολειά του δήμου -όλα τα δημοτικά με όσα παιδία επιθυμούν από πέμπτη και έκτη τάξη-όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια. Αυτό μας κάνει μίνιμουμ δέκα πληρώματα χωρίς να υπολογίζουμε συμμετοχές από σχολειά του διευρυμένου δήμου, συλλόγων ή ανεξάρτητων ομάδων που κάλλιστα μπορούν να προστεθούν.
Εύρεση από τη δημοτική επιτροπή χορηγών για το κάθε πλήρωμα από τα καταστήματα καφέ, εστίασης ή τα εμπορικά της πόλης μας προκειμένου να επιχορηγηθούν οι στολές τους και να έχουν χαμηλότερο κόστος ή αλλιώς η κατασκευή αρμάτων .
Ενδυνάμωση των μέχρι πρότινος εκδηλώσεων και ένταξη και νέων στο επίσημο πρόγραμμα (η τσικνοπέμπτη ξεκίνησε ουσιαστικά από τους 4 αρχηγούς 2 πληρωμάτων πριν από λίγα χρόνια και την προηγούμενη χρονιά ακόμη και χωρίς καρναβάλι έφερε κόσμο από όλο τον νομό στην πόλη)
ημέρα θεάτρου όπου τα πληρώματα θα παρουσιάζουν ερασιτεχνικά θεατρικά σκετσάκια.
ημέρα ζωγραφικής και έκθεσης των έργων
ημέρα παρουσίασης μουσικών βίντεο από τα ίδια τα πληρώματα
ημέρα με συναυλίες από τις τοπικές μπάντες ή ακόμη και καντάδες κλπ.
Δημιουργία ομάδας κατασκευής αρμάτων σε συνεργασία πχ με το καλλιτεχνικό εργαστήρι –μετά την πρώτη χρονιά τα όποια άρματα κατασκευαστούν μπορούν να εκμισθώνονται σε άλλους δήμους ή να ανταλλάσσονται με άρματα από άλλους δήμους οπότε σε λίγα χρόνια θα υπάρχει πληθώρα καθώς και επιπλέον έσοδα )
Μεταφορά των φορητών κερκίδων στην κεντρική πλατεία έτσι ώστε να δημιουργηθεί υποδομή για να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις καθήμενοι οι επισκέπτες.
Πτώση τζίρου για το 2018 το τελευταίο εικοσαήμερο του καρναβαλιού μαζί με καθαρά Δευτέρα (έρευνα κατόπιν προσωπικής επικοινωνίας με τις επιχειρήσεις).
Ξενοδοχεία υπήρχε 100% πληρότητα σε όλα
στο liberty υπήρχαν 2 γκρουπ από βόρεια Ελλάδα που είχαν έρθει για τις καρναβαλικές μας εκδηλώσεις που έφυγαν τελικά Κυριακή πρωί και πήγαν Ναύπακτο.
στο θεοξένια 1 γκρουπ από Αθήνα που επίσης έφυγε και πήγε Πάτρα.
δεκάδες πελάτες έφυγαν δυσαρεστημένοι από την έλλειψη καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Καταστήματα εστίασης ιστορικού κέντρου 40%
Καταστήματα εστίασης κεντρικής πλατειάς 45%
Επιχειρήσεις εφοδιασμού πτώση από 25% έως 40 %
Πασιόπουλος Κωνσταντίνος
Υπεύθυνος γραφείου τουριστικής ανάπτυξης εμποροβιομηχανικού συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου
Τέως πρόεδρος συλλόγου νεολαίας
Τέως πρόεδρος συλλόγου φίλων Μεσολογγίτικου καρναβαλιού