Ειδήσεις
Μεσολόγγι: Εξαιρετικά επιτυχημένο το 2ο Εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας (Photos)
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης
«Ολιστική δικτύωση δημιουργικών ΜμΕ μέσω συνεργατικών χώρων (hubs) Holistic networking of creative industries via hubs – Creative@Hubs»,
υλοποίησε το 2ο εργαστήρι διεύρυνσης γνώσεων με θέμα :
«Ντοκιμαντέρ, από την ιδέα στη δημιουργία»
σε συνεργασία με τους
«Polis Production & Φιλοκαλλιτεχνικό Σύλλογο Μεσολογγίου».
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, την Παρασκευή 9 Ιουλίου και ώρα 20:30 με κεντρικό θεματικό άξονα τα μεταβατικά στάδια από την ιδέα έως την υλοποίηση ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ. Το 2ο εργαστήρι με τίτλο «Ντοκιμαντέρ από την ιδέα στη δημιουργία», έλαβε χώρα στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου Χρυσόγελου στην Ι.Π. Μεσολογγίου με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Το εργαστήριο άνοιξε ο Hub Manager του προγράμματος Βασίλειος Αρτίκος ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, καλώντας ταυτόχρονα στο βήμα για να χαιρετήσει την εκδήλωση τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτη Τσιχριτζή. Μετά το πέρας του χαιρετισμού του Προέδρου ο συντονιστής του προγράμματος αφού προλόγισε τους δύο εισηγητές στο κοινό, τους Ελευθέριο Δακαλάκη (σκηνοθέτης-παραγωγός /ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής έργων Polis Production) και Χρήστο Βλαχογιάννη (καθηγητής μουσικής-συνθέτης), έδωσε το λόγο στους ομιλητές οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό για θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ.
Ο 1ος ομιλητής (Ελευθέριος Δακαλάκης) ανέλυσε με διαδραστικό τρόπο τη διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ (βασική ιδέα, κεντρικός θεματικός άξονας, συγγραφή σεναρίου, εξεύρεση πόρων για την υλοποίησή του) και αναφέρθηκε εκτενώς στην ετυμολογία της λέξεως ντοκιμαντέρ καθώς και την τέχνη του κινηματογράφου. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο 2ο ομιλητή (Χρήστο Βλαχογιάννη) ο οποίος ανέλυσε το θέμα της μουσικής επένδυσης ενός ντοκιμαντέρ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην ετυμολογία της λέξεως μουσική και στο γεγονός ότι συμβάλλει έντονα στην πρόκληση συναισθημάτων και στην αισθητική απόλαυση του θεατή-ακροατή καθώς η ανάγκη για μουσικά ακούσματα ενυπάρχει στον άνθρωπο από την στιγμή της γεννήσεώς του.
Με την λήξη των ομιλιών ακολούθησε η προβολή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με κεντρικό θεματικό άξονα τα γεγονότα που προηγήθηκαν της Εξόδου (δύο πολιορκίες) με αποκορύφωμα την εθελούσια και ηρωική Έξοδο των Μεσολογγιτών η οποία συντάραξε, συγκίνησε και κινητοποίησε πλήθος ανθρώπων από το εξωτερικό, οι οποίοι συνέδραμαν με την σειρά τους στο αγώνα για ελευθερία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το υψηλό πνευματικό επίπεδο των Μεσολογγιτών ήταν απόρροια του ιδιαίτερου πολιτισμικού περιβάλλοντος που είχε εδραιωθεί τους προηγούμενους αιώνες. Με την λήξη της προβολής ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και προσφέρθηκε μπουφές με δροσερά αναψυκτικά στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου.
Το εργαστήρι μεταδόθηκε και με LIVE STRΕAMING μέσω της σελίδας του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Facebook.