Αυτοδιοίκηση
Μεσολόγγι – «Συμμαχία για το μέλλον»: «Κυβερνησιμότητα ή Δημοκρατία»
Με δεδομένο ότι οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τους αιρετούς, καθώς έρχεται η πλήρης αποκαθήλωση της απλής αναλογικής, επανέρχεται το ερώτημα εάν το δίλημμα «Κυβερνησιμότητα ή Δημοκρατία» είναι τελικώς ψευδεπίγραφο.
Με τον ισχυρισμό της κυβερνησιμότητας και της αποτελεσματικότητας στην διοίκηση των ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών κος Βορίδης επανέλαβε χθες ενώπιον του ΔΣ της ΚΕΔΕ την κεντρική επιλογή Μητσοτάκη για κατάργηση της απλής αναλογικής.
Ξεκαθάρισε ότι η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη, δεν θα γίνεται με την συγκέντρωση του 50%+1, αλλά με το ποσοστό του 43%.
Μπαίνει πλαφόν εισόδου των δημοτικών παρατάξεων 3%, ανάλογο με αυτό που ισχύει στις βουλευτικές εκλογές.
Παράλληλα, για την ενίσχυση της άσκησης διοίκησης, προκρίνει η πρώτη παράταξη να λαμβάνει τα 3/5 των εδρών.
Σε περίπτωση όμως που η πρώτη παράταξη συγκεντρώσει άνω του 60%, τότε η κατανομή των εδρών μετατρέπεται σε απλή αναλογική!
Καταργείται η 3η κάλπη και η ανεξαρτησία εκλογής των τοπικών κοινοτήτων, που μετατρέπονται σε γρανάζια των δημοτικών παρατάξεων.
Τα σύστημα της απλής αναλογικής, στις διάφορες παραλλαγές τους, αποτελούν το κυρίαρχο μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση, με το δημοτικό συμβούλιο να συνιστά το κυρίαρχο σώμα και την κυβερνησιμότητα να διασφαλίζεται με ισορροπημένη κατανομή εξουσίας σε διάφορα όργανα.
Η ΝΔ συνεχίζει να βλέπει την αυτοδιοίκηση, όχι ως αυτόνομο πεδίο άσκησης πολιτικής δίπλα στις ανάγκες του δημότη, αλλά ως πεδίο για την μεταφορά των παθογενειών της κεντρικής διοίκησης και της κομματικής αντιπαράθεσης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό σε κάθε γειτονιά.
Η ΝΔ προτιμά την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή σε ένα εκλογικό μοντέλο που αλλοιώνει την κοινωνική έκφραση, στρεβλώνει την εκπροσώπηση, ευνοεί την αδιαφάνεια στην άσκηση της εξουσίας και ενισχύει το πάλαι ποτέ κραταιό πελατειακό σύστημα που οδήγησε στην χρεοκοπία της χώρας.
Η δημοκρατία ειδικά στους Ο.Τ.Α. εμπεριέχει το στοιχείο της κυβερνησιμότητας και δεν λειτουργεί αντιπαραθετικά. Άλλωστε η πράξη έχει αποδείξει ότι στις τοπικές κοινωνίες, το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, λαμβάνεται κατά κανόνα με μεγάλες πλειοψηφίες και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τροχοπέδη της κυβερνησιμότητας.
Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»