Τέχνη
Μεσολόγγι – «Διέξοδος»: 25 χρόνια καθημερινής λειτουργίας
Φέτος η «Διέξοδος» συμπλήρωσε 25 χρόνια αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.Φέτος η «Διέξοδος» συμπλήρωσε 25 χρόνια αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.
Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού κοινωφελούς φορέα που δημιουργήθηκε από τη γενναιόδωρη προφορά του Ιδρυτή της, η οποία στη συνέχεια «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που την ενισχύουν έκτοτε με ποικιλότροπες χειρονομίες αγάπης.
Στη πορεία όλων αυτών των χρόνων, χωρίς επιδοτήσεις ή υπαγωγή σε οποιοδήποτε εθνικό ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δημιούργησε το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης και, από τετραετίας, το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη χώρα, που φέτος σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία ανακηρύχθηκε ως Μουσείο της Χρονιάς αποσπώντας το Βραβείο ΕΜΥΑ 2024 ενώ στη συνέχεια βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ του Ηνωμένου Βασιλείου ως Μουσείο Ακτιβισμού του 2024 και από την Ακαδημία Αθηνών «για τη διατήρηση της μνήμης του βιομηχανικού παρελθόντος και την μετάδοση πολύτιμων γνώσεων για το αλάτι».
Και οι τέσσερις χώροι της «Διεξόδου» κοσμούνται από χιλιάδες αυθεντικά έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές του δημιουργού της αλλά και από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο του Κοινωφελούς αυτού Πολιτιστικού Οργανισμού.
Τα Μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου» συναισθανόμενα το βάρος της αγάπης που εισπράττουν, ανά τετράμηνο διατυπώνουν και δημόσια τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους δημοσιοποιώντας τις δωρεές που δέχονται.
Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι κατά το διάστημα Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2024 για την υποστήριξη των σκοπών της, η «Διέξοδος» με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, δέχθηκε νέες χειρονομίες αγάπης από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες.
Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. Μιχάλη Κοτίνη (Αθήνα), Ελένης Κοτρώνη (Μεσολόγγι), Μάριου Κυριακόπουλου (Μεσολόγγι),
Άννας Λιβιεράτου (Βρυξέλλες), Κωνσταντίνου Γ. Πρεμέτη (Μεσολόγγι),
Restaurant «Αλατιέρα» (Μεσολόγγι) και Γρηγόρη Ξεφλούδα (Μεσολόγγι).
Παράλληλα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα η «Διέξοδος» δέχτηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα δικά της νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.
Συγκεκριμένα οι Συλλογές των δύο Μουσείων της εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Βασίλη Χρ. Ασημακόπουλου (Αθήνα) ο οποίος δώρισε μία βιντεοκάμερα YASHICA Super 50, Ντόρας Γριβοπούλου (Αθήνα) η οποία δώρισε μία κυανοτυπία αποτυπώματος αλατιού, Λένας συζ. Μίκη Θεοδωράκη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε ένα σετ αλατοπιπεριέρας από την Αυστραλία, Ελένης Καλάκη (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε μία πιατέλα φαγιάνς και ένα διακοσμητικό βάζο από κασσίτερο, Άρη Καλογεράκη (Λάρισα) ο οποίος δώρισε το διακριτικό έμβλημα της 50ετηρίδας του Ελληνικού Προσκοπισμού και το σήμα πέτου μαθητών της Παλαμαϊκής Σχολής Μεσολογγίου του έτους 1971, Βάσως Καλουδιώτη (Αθήνα) η οποία δώρισε ένα επιδαπέδιο γραμμόφωνο Columbiaτου 1920, Κώστα Κοϊνού (Ιωάννινα) ο οποίος δώρισε μία εικαστική του γλυπτική δημιουργία, Ξενάκη Μαρούλη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε δύο περίτεχνες πορσελάνινες αλατιέρες, Βασιλικής Μπελέκου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε δύο ασημένιες αλατιέρες, Δήμητρας Παναγοπούλου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε ένα χειροποίητο ανάκλιντρο από μασίφ καρυδιά και δέρμα, Πέτρου Πολυχρονάκη (Ιωάννινα) ο οποίος δώρισε ένα γλυπτό από σίδηρο, Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα) η οποία δώρισε αλατιέρες από την Αίγυπτο και τη Σικελία, Ευαγγελίας Σιαβέλη (Αθήνα) η οποία δώρισε αλατιέρες από την Βουλγαρία και Αναστασίας Τσίτσου (Ιωάννινα) η οποία δώρισε τη Γλυπτική της δημιουργία «SaltscapesII».
H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με βιβλία σχετιζόμενα με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλία Τέχνης προερχόμενα από δωρεές των κ.κ.
Νίκου Αλιάγα (Παρίσι), Νίκου Γαλέτα (Αθήνα), Θέμη Γαμβρούλη (Αγρίνιο),
Ελένης Γκίνου (Πτολεμαϊδα), Φιλομήλας Λαπατά (Αθήνα),
Θεόδωρου Μυλωνά (Μεσολόγγι), Φωτεινής Μυλωνά (Μεσολόγγι),
Σοφίας Παπακωνσταντίνου – Τσιχριτζή (Αγρίνιο), Νίκου Παπουτσόπουλου (Αθήνα), Παναγιώτη Παρασκευόπουλου (Μεσολόγγι), Βίκης & Κώστα Πούλου (Μεσολόγγι).
Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ. Αντώνη Κασκαρίκα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε έντυπο υλικό των Γιορτών Εξόδου του 1985, Φώτη Καλύβα (Γένοβα) ο οποίος μετέφρασε και δώρισε ιταλικά δημοσιεύματα που αφορούν το Μεσολόγγι της χρονικής περιόδου 1826 – 1838, Μαίρης Παπαχριστοδούλου (Πεύκη Αττικής) η οποία δώρισε σειρά συλλεκτικών κάρτ ποστάλ με γραμματόσημα που εικονίζουν τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄ και σφραγίδα με την ένδειξη «25 Απριλίου 1937 – Ιερά Πόλις Μεσολόγγιον» και Παναγιώτη Φραγκούλη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε άρθρα του ναυάρχου Κωνσταντίνου Πέχα του 1937 σχετιζόμενα με τη λιμνοθάλασσα.
Υπηρεσίες προσέφεραν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης (Μεσολόγγι), Μίλτος Ζαβέρδας (Μεσολόγγι), Χαράλαμπος Κουμπάκης (Μεσολόγγι), Γιώργος Κωστόπουλος (Αγρίνιο), Λογιστικό Γραφείο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΟΥΛΑ (Μεσολόγγι), Ιφιγένεια Μπεμπέλη (Μεσολόγγι), Γιώργος Παγούρας (Μεσολόγγι), Γιάννης Παπαδογεώργος (Μεσολόγγι) και Restaurant «Αλατιέρα».
Υλικά προσέφεραν οι κ.κ. Χρήστος Λεων. Βλάχος (Μεσολόγγι), Κώστας Χρ. Δελαπόρτας (Μεσολόγγι), Γιάννης Παν. Δημητρίου (Μεσολόγγι), Βασίλης Ζαχαρογιάννης (Ευηνοχώρι), Δώρα Κυριαζή – Στρατηγάκη (Μεσολόγγι), Κώστας Πετρ. Πάικος (Αθήνα) και Γιώργος Χασιώτης (Μεσολόγγι).
Τέλος, εκτός από τη μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά Μέλη της «Διεξόδου» κ.κ. Ανθούλα Αλιβιζάτου (Μεσολόγγι), Σπύρος Αλιβιζάτος (Μεσολόγγι), Ελπίδα Σαλούρου (Αθήνα) και Νίτσα Σαλούρου – Ντάφλου (Κόρινθος).
Προς όλους τους προαναφερθέντες, για πολλοστή φορά, η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.
Διαβάστε επίσης: Βραβεύτηκε το Μουσείο Άλατος