Connect with us

Τέχνη

Μεσολόγγι: Η «Διέξοδος» στην αγκαλιά των φίλων της

Φέτος η «Διέξοδος» συμπλήρωσε 25 χρόνια αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.
mesolongi-i-diexodos-stin-agkalia-ton-filon-tis

Φέτος η «Διέξοδος» συμπλήρωσε 25 χρόνια αδιάλειπτης καθημερινής λειτουργίας του Πολιτιστικού της Οργανισμού.

Ενός πολυδιάστατου και δυναμικού Κοινωφελούς Φορέα που δημιουργήθηκε από την γενναιόδωρη προφορά του ιδρυτή της, η οποία στη συνέχεια «αγκαλιάστηκε» από πλειάδα φίλων που την ενισχύουν έκτοτε με ποικιλότροπες χειρονομίες αγάπης.

Στη πορεία όλων αυτών των χρόνων, χωρίς επιδοτήσεις ή υπαγωγή σε οποιοδήποτε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, δημιούργησε το γνωστό Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», την ομώνυμη Πολιτιστική Βιβλιοθήκη, έναν Ξενώνα Τέχνης και, από τετραετίας, το πρώτο και μοναδικό Μουσείο Άλατος στη χώρα που, φέτος, σε Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία ανακηρύχθηκε ως Μουσείο της Χρονιάς αποσπώντας το Βραβείο ΕΜΥΑ 2024.

Και οι τέσσερις αυτοί χώροι κοσμούνται από χιλιάδες αυθεντικά έργα τέχνης και κειμήλια που προέρχονται από δωρεές του δημιουργού της αλλά και από προσφορές φίλων που στηρίζουν το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, έργο του Κοινωφελούς αυτού Πολιτιστικού Οργανισμού.

Τα μέλη της «οικογένειας» της «Διεξόδου», συναισθανόμενα το βάρος της αγάπης που εισπράττουν, ανά τετράμηνο διατυπώνουν και δημόσια τις, από καρδιάς, ευχαριστίες τους δημοσιοποιώντας τις δωρεές που δέχονται.

Έτσι για άλλη μια φορά ενημερώνουν ότι κατά το διάστημα Μάιος – Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος 2024 για την υποστήριξη των σκοπών της η «Διέξοδος» με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, δέχθηκε νέες χειρονομίες αγάπης από φίλους που, όπως και στο παρελθόν, έγιναν αθόρυβα, απλόχερα και χωρίς σκοπιμότητες.

Πρόκειται για τις χρηματικές δωρεές εκ μέρους των κ.κ. Μαίρης Γιάγκου (Αθήνα), Κώστα Θ. Κατσαρογιάννη (Μεσολόγγι), Άννας Λιβιεράτου (Βρυξέλλες), Τούλας Μαργαρίτη – Παπαβασιλείου (Αθήνα), Χριστίνας Μεσογείτη (Αθήνα), Κωνσταντίνου Νικ. Μπίσσα (Αθήνα), αδελφών Κώστα, Σπύρου, Ελένης, Δήμητρας & Σωτηρίας Νούλη (Αθήνα), Νικολάου Β. Παπουτσοπούλου (Αθήνα), Μαρίας Πεπονή – Σιαχάμη (Αθήνα), Κωνσταντίνου Ταλφανίδη (Αθήνα), Βιβής Φερέτη – Νικηφοράκη (Αθήνα), Νίκου & Φήμιας Χαρώνη (Αθήνα).

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, η «Διέξοδος» δέχθηκε δωρεές έργων τέχνης & κειμηλίων τα οποία, μαζί με τα πάμπολλα δικά της νέα αποκτήματα, ενίσχυσαν τις μουσειακές της συλλογές.

Συγκεκριμένα οι συλλογές των δύο Μουσείων της εμπλουτίστηκαν από τις δωρεές των κ.κ. Αλυκάριων της Τουρλίδας (Μεσολόγγι) οι οποίοι κατασκεύασαν, κατά τα πρότυπα του 19ου αιώνα, αλάτινους σταυρούς, Κώστα Δελαπόρτα (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία χειροκίνητη από μαντέμι τουλούμπα άντλησης νερού, Φωτεινής Καραβία (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε αλατιέρες από τη Ρουμανία, Ντέπης Λουλουδάκη – Καραθάνου (Αθήνα) η οποία δώρισε μία κρυστάλλινη αλατιέρα από τη Μικρά Ασία των αρχών του 20ου αιώνα, Βασιλικής Μεταξιώτη (Αμερική) η οποία δώρισε ασημένιες αλατιέρες, Ηρούς Νικοπούλου (Αθήνα) η οποία δώρισε μια δική της δημιουργία σε καμβά με την προσωπογραφία του Θανάση Ραζή-Κότσικα, Γιώργου Παπαγεωργίου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε ένα αριθμημένο συλλεκτικό πορσελάνινο επιτοίχιο πλακάκι, Μανώλη Παπαγεωργίου (Νεοχώρι) ο οποίος δώρισε μία χειροποίητη ξύλινη κρεμάστρα τοίχου προερχόμενη από το σπίτι ποιητή Μίμμη Λυμπεράκη, Μαρίας Προκ. Παυλοπούλου (Αθήνα) η οποία δώρισε μία σειρά από πενήντα πέτρες ζωγραφισμένες στο χέρι από την ίδια, Λευτέρη Ρούμπου (Αθήνα) ο οποίος δώρισε δύο δικές του δημιουργίες – ζωγραφικούς πίνακες με αλάτι, Τζίνας Σκαρμούτσου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε αλατιέρες από τη Μάλτα, Κωνσταντίνου Σοκόλα (Κώς) ο οποίος δώρισε ορυκτό αλάτι από την Πολωνία, Ελπίδας Σαλούρου (Αθήνα) η οποία δώρισε αλάτια και αλατιέρες από την Τυνησία, Μιχάλη Στυλιανόπουλου (Θεσσαλονίκη) ο οποίος δώρισε ρώσικες χειροποίητες αλατιέρες από βακελίτη και μπρούτζο, Ροδάνθης (Ρόζας) Φλώρου (Μεσολόγγι) η οποία δώρισε αλατιέρες από την Zululand της Νότιας Αφρικής και Μαιρίλης Χαραμή (Αθήνα) η οποία δώρισε μία ελαιογραφία σε καμβά του ζωγράφου Γιάννη Μπεκιάρη με την προσωπογραφία του Χρήστου Καψάλη.

H Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της «Διεξόδου» εμπλουτίστηκε με βιβλία σχετιζόμενα με το Μεσολόγγι καθώς και βιβλία Τέχνης προερχόμενα από δωρεές των κ.κ. Γιώργου Ζέρβα (Μεσολόγγι), Αμαλίας Ηλιάδη (Τρίκαλα), Δημήτρη Καλπούζου (Αθήνα), Γιώργου Κλεφτογιώργου (Αθήνα), Γιάννη Δημ. Μακρή (Μεσολόγγι), Γιάννη & Έλσας Μαρκάκη (Χερσόνησος Κρήτης), Ηρώς Νικοπούλου (Αθήνα), Βασίλη Πάστρα (Αθήνα), Δημήτρη Σιμήρη (Ιθάκη), Συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» (Αθήνα) και Χρήστου Φαϊλάδη (Αθήνα).

Τα Πολιτιστικά Αρχεία εμπλουτίστηκαν με δωρεές των κ.κ Λίας Κασόλα (Θεσσαλονίκη) η ο οποία δώρισε το αρχείο του ζωγράφου Γιάννη Δημ. Κασόλα, Μπάμπη Κιρκινέζου (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε σειρά φωτογραφιών από τη δημοτική επιχείρηση αλυκών Τουρλίδας, Αποστόλη Σακελλάρη (Μεσολόγγι) ο οποίος δώρισε μία σειρά του περιοδικού «Μίλτος Μαλακάσης» που εξέδιδε ο ομώνυμος Σύλλογος Μεσολογγιτών Σπουδαστών το 1971 – 1972 και Πέπης Σακελλάρη (Αθήνα) η οποία δώρισε βιβλίο που περιέχει τον απολογισμό του δήμου Μεσολογγίου από τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας της Εξόδου.

Υπηρεσίες προσέφεραν οι κ.κ. Νατάσα Καλογεράκη (Μεσολόγγι), Σία Κουρούκλη (Μεσολόγγι), Ξενάκης Μαρούλης (Μεσολόγγι) και Γιάννης Παπαδογεώργος (Μεσολόγγι).

Τέλος, εκτός από την μόνιμη υποστήριξη του «ΚΟΡΔΟΣΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ», ανανέωσαν την εθελοντική χορηγική τους συνδρομή τα αρωγά μέλη της «Διεξόδου» κ. κ. Βασίλης Λεων. Αθανασίου (Αθήνα), Άσπα Καρατζογιάννη (Μεσολόγγι), Μιχάλης Κοτίνης (Αθήνα), Έφη Μπίσσα – Μοντσενίγου (Αθήνα), Ελένη Μπαλαμπάνη (Μεσολόγγι), Μίνα Μπαλαμπάνη – Νάκα (Αθήνα), Παναγιώτης Μπαλαμπάνης (Βρυξέλλες), Ευτυχία – Ζωή Ξαρλή (Αθήνα) και Κωνσταντίνος Ταλφανίδης (Αθήνα).

Προς όλους τους προαναφερθέντες, για πολλοστή φορά, η «Διέξοδος» εκφράζει την ευγνωμοσύνη της.

 

Διαβάστε επίσης: Επίσημη παράδοση του Καθολικού της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς (Photos)

Advertisement

AgrinioTimes ©2014