Connect with us

Αιτωλοακαρνανία

Μεσοχειμωνιάτικες Kαταμετρήσεις πουλιών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

mesoxeimoniatikes katametriseis

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Κυριακή 16/01/2019, πραγματοποιήθηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων και Παρυδάτιων πουλιών (ΜΕ.Κ.Υ.Π.), στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού με σκοπό την συνολική καταγραφή όλων των ειδών και πληθυσμών τους.

Οι ΜΕ.Κ.Υ.Π. αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) και είναι το μακροβιότερο παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνου, ομάδες εθελοντών παρατηρητών ειδών ορνιθοπανίδας και έμπειρων ελλήνων ορνιθολόγων, καταγράφουν στα πλαίσια του προγράμματος, υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν σε υγροτόπους της Ευρώπης, καθώς και άλλα είδη πουλιών που απαντώνται σε αυτούς, όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Την διοργάνωση του προγράμματος για την Ελλάδα έχει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και την καταγραφή των αλλαγών στην γεωγραφική κατανομή τους αλλά και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι. Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την απογραφή βοηθούν στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των ειδών αυτών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Οι περιοχές που καλύπτονται στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού –- είναι ενδεικτικά οι Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Αιτωλικού, Κλείσοβας, Θολής και Παλαιοπόταμου, οι περιοχές Βαλτί, Διόνι καθώς και οι Αλυκές Άσπρης. Το πολυπληθέστερο είδος πουλιού ήταν και φέτος η φαλαρίδα (Fulica atra). Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν τα φοινικόπτερα, οι κορμοράνοι, οι γλάροι κ.ά.

Το συντονισμό των εργασιών καταμέτρησης για το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, έχει από το 1982 ο κ. Φώτης Περγαντής (Βιολόγος M.Sc. – Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων). Στη φετινή καταγραφή που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο, συμμετείχαν συνολικά 16 άτομα. Εκ μέρους του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων συμμετείχαν πέραν του προέδρου του Φορέα και τα στελέχη – κ.κ. Γιάννης Σελιμάς (Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης), Γιάννης Κασβίκης (Υπεύθυνος φύλαξης – Αρμόδιος για την ορνιθοπανίδα του Πάρκου) και Κυριακή Κουτσογιάννη (Επόπτης – Φύλακας του Πάρκου).

Εκ μέρους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.), την ομάδα καταγραφέων πλαισίωναν η κα Νίκη Καρδακάρη (Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ε.) ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου (μέλος του Δ.Σ. του Φορέα), οι εργαζόμενοι της Ε.Ο.Ε. κ.κ. Δήμητρα Χρηστίδη, Άγγελος Ευαγγελίδης και Νικόλαος Νούλας, και οι εθελοντές της Ε.Ο.Ε. κ.κ. Λάμπρος Κατερινόπουλος, Χασκής Παναγιώτης, Τάτσης Γιώργος, Ρομίνα Γρυπάρη, Κυριάκος Γαλάνης, Κώστας Λιανός και Ευάγγελος Λιανός.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ για την άδεια εισόδου στις Αλυκές της Άσπρης για την πραγματοποίηση των εκεί καταμετρήσεων.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των καταμετρήσεων για το 2023 απολαμβάνοντας μία αξέχαστη εμπειρία, μπορούν να αποταθούν στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων (υπ’ όψη κ. Κασβίκη) στο τηλ. επικοινωνίας: 2632055094 ή μέσω e-mail: info@fdlmes.gr.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014