Περιβάλλον
«Μεταλλαγμένες» κότες υπόσχονται να καθαρίσουν τη μεγάλη αμαρτία της πτηνοτροφίας
Δισεκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί θανατώνονται κάθε χρόνο επειδή θεωρούνται άχρηστοι για τους πτηνοτρόφους. Λύση μπορεί να είναι η εκκόλαψη μόνο θηλυκών κοτόπουλων.
Η πρακτική της μαζικής θανάτωσης των αρσενικών νεοσσών στα πτηνοτροφεία θα μπορούσε δυνητικά να τερματιστεί μετά την ανακοίνωση ισραηλινών ερευνητών ότι βρήκαν τρόπο ώστε να εκκολάπτονται μόνο θηλυκά κοτόπουλα.
Το Ινστιτούτο Βολκάκι κοντά στο Τελ Αβίβ χρησιμοποίησε μεθόδους «γονιδιακής επεξεργασίας» για να δημιουργήσει κότες των οποίων τα αβγά ενσωματώνουν έναν ασυνήθιστο μοριακό μηχανισμό.
Η έκθεση των αβγών σε μπλε φως μπλοκάρει την ανάπτυξη των αρσενικών εμβρύων ενώ αφήνει ανεπηρέαστα τα θηλυκά αβγά, τα οποία οδηγούνται στη συνέχεια προς επώαση.
Μάλιστα οι θηλυκοί νεοσσοί δεν φέρουν κανένα ίχνος γενετικής τροποποίησης και δεν ξεχωρίζουν από τα κανονικά κοτόπουλα, δεδομένου ότι ο γενετικός μηχανισμός που ενεργοποιείται με το μπλε φως και σκοτώνει τα αρσενικά έμβρυα δεν κληροδοτείται στα θηλυκά, χάρη σε μια περίπλοκη διαδικασία διασταυρώσεων.
Η νέα τεχνολογία έχει σημασία για την ευημερία των ζώων στη βιομηχανική πτηνοτροφία, υποστήριξε στο BBC ο δρ Γιουβάλ Σιναμόν, επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας.
Η ιδέα «μπορεί πραγματικά να φέρει επανάσταση στην βιομηχανία, πρώτα από όλα προς όφελος των κοτόπουλων» είπε.
«Οι πτηνοτρόφοι θα έχουν τα ίδια κοτόπουλα που έχουν και σήμερα και οι καταναλωτές θα αγοράζουν ακριβώς τα ίδια αβγά με σήμερα. Η μόνη μικρή διαφορά στη διαδικασία παραγωγής είναι ότι τα αβγά εκτίθενται σε μπλε φως» ανέφερε ο δρ Σιναμόν.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη βρετανική οργάνωση CIWF για την ευημερία των εκτρεφόμενων ζώων, σύμφωνα με την οποία κάθε χρόνο η βιομηχανία πτηνοτροφίας θανατώνει γύρω στους 7 δισεκατομμύρια αρσενικούς νεοσσούς.
Οι κόκορες είναι γενικά ανεπιθύμητοι στην πτηνοτροφία επειδή δεν δίνουν αβγά και το κρέας τους έχει περιορισμένη ζήτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αρσενικά κοτόπουλα συνθλίβονται μέχρι θανάτου ή οδηγούνται σε περιστρεφόμενους βιομηχανικούς καταστροφείς, με τα ματωμένα υπολείμματα να χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως ζωοτροφή.
Η πρακτική είναι διαδεδομένη, συναντά όμως όλο και πιο έντονες αντιδράσεις. Η Γερμανία απαγόρευσε τη θανάτωση αρσενικών νεοσσών και το ίδιο σκέφτεται να κάνει η Γαλλία, εν μέσω εκκλήσεων για αντιμετώπιση του ζητήματος με νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πάντως οι ισραηλινοί ερευνητές δεν δημοσίευσαν τις μελέτες τους στον επιστημονικό τύπο, καθώς επιδιώκουν την κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που θα εκμεταλλευτεί εμπορικά η εταιρεία τους Huminn Poultry.
Ο σχετικά νέος όρος της «γονιδιακής τροποποίησης» αφορά γενετικές παρεμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν την εισαγωγή γονιδίων από άλλους οργανισμούς αλλά τον έλεγχο γονιδίων που προϋπάρχουν.
Κανένας οργανισμός που έχει υποστεί γονιδιακή επεξεργασία δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ, ωστόσο η Βρετανία αναμένεται να επιτρέψει από του χρόνου την περιορισμένη χρήση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή.