Πολιτική
Μεταναστευτικό: Οι New York Times κατηγορούν τις ελληνικές αρχές
Οι New York Times δημοσίευσαν ένα μακροσκελές άρθρο σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές αρχές εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά των θαλάσσιων συνόρων της
Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές αρχές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εγκαταλείπουν πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά, σε βάρκες χωρίς μηχανές ή κουπιά.
«Η ελληνική κυβέρνηση απέλασε στα κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες, από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας τους με βάρκες στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά σκάφη και, μερικές φορές, σε σωσίβιες λέμβους με υπεράριθμους επιβάτες», υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι Patrick Kingsley και Karam Shoumali, που επικαλούνται τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δύο ακαδημαϊκούς ερευνητές αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή. Οι NYT κατέγραψαν τις μαρτυρίες πέντε ατόμων που ισχυρίζονται πως βρέθηκαν σε μία από αυτές τις βάρκες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρείχαν βίντεο και φωτογραφικό υλικό – σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.
Απαντώντας στα δημοσιεύματα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, (The New York Times, Patrick Kingsley and Karam Shoumali, 14/08/2020) αναφέρει:
«Η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει, τα τελευταία χρόνια, δεκάδες χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο Πέλαγος και χάρη στις προσπάθειες του, το 2020, είχαμε μόνο ένα θανατηφόρο συμβάν.
Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει την μεταναστευτική κρίση, και παρά την πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζουμε να παράσχουμε άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Και σήμερα η χώρα μας φιλοξενεί 160 χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε σθεναρά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπεται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αρνούμαστε κατηγορηματικά ισχυρισμούς που διατυπώνονται για το αντίθετο.
Σημειώνουμε ότι η Τουρκική Ακτοφυλακή αναφέρεται ως πηγή. Συμπληρωματικά, επισημαίνουμε ότι από τις συνεντεύξεις που δημοσιεύονται από πρόσφυγες, οι οποίοι τώρα διαμένουν στην Τουρκία, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι τα πρόσωπα αυτά διατρέχουν κίνδυνο στην Τουρκία και κατά συνέπεια δύνανται να αιτηθούν διεθνούς προστασίας εκεί».
AgrinioTimes| Πηγή: newsnowgr