Connect with us

Εκδηλώσεις

«Μετασχηματισμός» – Η Τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την Κλιματική Αλλαγή (Photos)

2.

Τα απόβλητα γίνονται περιβαλλοντική τέχνη, σε δημόσιους χώρους του ιστορικού Δήμου Θερμού Εναρκτήρια Δράση Κυκλικής Οικονομίας του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», για την Επανάχρηση των Κατασκευαστικών Αποβλήτων Συνδιοργανώνουν:  «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», Δήμος Θερμού.

Συμμετέχουν: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ».  Με την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.

Μπάζα και σκουπίδια, υλικά και αντικείμενα που έχουν κλείσει τον χρηστικό τους κύκλο και μέχρι τώρα επιβαρύνουν το περιβάλλον γίνονται η βασική ύλη καλλιτεχνικών συνθέσεων και δημιουργίας έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο, ώστε να εκπέμπουν δυνατά μηνύματα ευαισθητοποίησης, πρόληψης και κινητοποίησης υπέρ του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της δράσης με τον κεντρικό τίτλο: «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή».

Η πρωτοποριακή και καινοτόμος δράση, που υλοποιεί  το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» ξεκινά από τον Δήμο Θερμού της Αιτωλοακαρνανίας και της Δυτικής Ελλάδας, με έργα τέχνης από μεταλλικά απόβλητα.

Συνεχίζεται σε συνεργασία με τους Δήμους Μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» και φορείς της πολιτείας, αυτοδιοίκησης, επιστήμης, τεχνολογίας, οικολογίας και της κοινωνίας των πολιτών σε περιοχές όλης της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κάθε φορά με ξεχωριστή θεματολογία στη δημιουργία των έργων τέχνης και χρήση διαφορετικών υλικών αποβλήτων, ωστόσο με ενιαίο και σταθερό στόχο, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κλιματική κρίση και την αναγκαιότητα της κυκλικής οικονομίας, μέσω επανάχρησης των κατασκευαστικών αποβλήτων όλων των κατηγοριών.

Ομάδα καλλιτεχνών, υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Κρέτση Εικαστικού, Αποφοίτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), συνθέτουν και δημιουργούν έργα τέχνης σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους στον Δήμο Θερμού, με την χρήση υλικών μεταλλικών αποβλήτων, που συγκεντρώθηκαν από το φυσικό περιβάλλον, όπου κατέληξαν μετά από την
ανθρωπογενή παρέμβαση.

Η εναρκτήρια παρουσίαση της δράσης «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή», και η πρώτη γνωριμία του κοινού με τα έργα των καλλιτεχνών θα γίνει σε δημόσια ανοιχτή Εκδήλωση- Επιστημονική Εσπερίδα, στον Δήμο Θερμού, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, με ώρα έναρξης στις 7 μμ.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», ο Δήμος Θερμού με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Συλλογικού Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων
Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) «ΑΧΑΙΟΣ» και την υποστήριξη του Πράσινου Ταμείου.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης  περιλαμβάνονται  επιστημονικές ομιλίες, χαιρετισμοί εκ μέρους θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας και των διοργανωτών, όπως επίσης η  προβολή διαδραστικού οπτικοακουστικού υλικού και κορύφωση της εκδήλωσης με  ζωντανή μουσική συναυλία από την μπάντα MORENΑ.

Τα έργα περιβαλλοντικής τέχνης στο Δήμο Θερμού:

Τα έργα τέχνης, γλυπτά μεγάλης κλίμακας, που αποτυπώνουν τις σκέψεις των καλλιτεχνών για την κλιματική κρίση και τις επιδράσεις της στις ζωές όλων μας ξεκίνησαν να υλοποιούνται από τις
αρχές Ιουλίου και ολοκληρωμένα πλέον προορίζονται να αποτελέσουν μόνιμα εκθέματα περιβαλλοντικής τέχνης στο Δήμο Θερμού.

Από την πανέμορφη αυτή περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, τα απόβλητα ως περιβαλλοντική τέχνη της ομάδας καλλιτεχνών του εικαστικού δημιουργού Δημήτρη Κρέτση:

-Αφηγούνται τη χρήση των μετάλλων στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού αλλά και τον νέο κύκλο της ζωής τους στον κόσμο της τέχνης, αφού έκλεισαν τον προηγούμενο ως απόβλητα.

-Προσλαμβάνουν καλλιτεχνικούς συμβολισμούς και μεταδίδουν ισχυρά μηνύματα:

·         για την απανθρακοποίηση και την κλιματική ουδετερότητα,
·         την αντίσταση των δυνάμεων της φύσης στην ανθρώπινη παρέμβαση. Και
·         την προσπάθεια επαναφοράς του σπασμένου δεσμού του ανθρώπου με την φύση.

-«Τα λεγόμενα μπάζα και σκουπίδια είναι απόβλητα, τα οποία όμως δεν είναι άχρηστα!»

Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της δράσης  «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή», αναπτύσσοντας περαιτέρω προβληματισμούς πρόληψης, δράσης και κινητοποίησης στη βάση ότι: 

-Είναι υλικά που περικλείουν την ιστορία της ανθρώπινης πορείας. Προσέφεραν για πολλά χρόνια προστασία από τις καιρικές συνθήκες, συνέβαλαν στην μεταφορά αγαθών, ήταν κυματοθραύστες, σπίτια, μνημεία, δρόμοι, λιμάνια.

-Είναι αυτά τα υλικά που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και την κυριαρχία των αυτοκρατοριών. Συντέλεσαν στην δημιουργία αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων και οδήγησαν την πορεία της αρχιτεκτονικής σε απίστευτες στροφές.

-Είναι εφικτό και ωφέλιμο  να επαναφέρουμε μέρος της αξίας τους,  μειώνοντας τη ρύπανση του εδάφους, την καταστροφή ανοιχτών χώρων, την υποβάθμιση της αισθητικής του τοπίου αλλά και την μείωση της αξίας της γης, συμβάλλοντας ταυτοχρόνως στην διάσωση φυσικών συλλεκτών διοξειδίου του άνθρακα και στην μείωση ανθρακικών ρύπων, προς την επίτευξη της πολυπόθητης
κλιματικής ουδετερότητας.

Η δράση με τον κεντρικό τίτλο «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή»:

Εντάσσεται στις πρωτοβουλίες και συνέργειες που αναπτύσσει το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», προς υλοποίηση του  Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της  Ευρωπαϊκής Πράσινης

Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας αλλά και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDGs) του ΟΗΕ. Αναδεικνύει τον Δήμο Θερμού στην πρωτοπορία της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, και δράσης, ώστε να προσθέτει στο πλούσιο οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει και τη σύγχρονη διάσταση της περιβαλλοντικής τέχνης στο δημόσιο χώρο του.

Αξιοποιεί το δημιουργικό όραμα και την προσφορά της τέχνης στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι καλλιτέχνες προσθέτουν την τέταρτη διάσταση του χρόνου ως στοιχείο δημιουργικό. Δουλεύοντας με τη φύση και με τα υλικά των ανθρωπογενών παρεμβάσεων ανοίγουν διάλογο με την ανεξάρτητη ύπαρξη των υλικών. Οι φυσικές μεταβολές γίνονται ένα έμφυτο στοιχείο του έργου και αποτελούν μια σημαντική διάστασή του.

Οι περιβαλλοντικοί καλλιτέχνες βλέπουν την αλλαγή στον κύκλο της φύσης και ταυτοχρόνως την ανθρωπογενή παρέμβαση να παίζει ουσιαστικό ρόλο στην κατανόηση της ύπαρξής μας. Μέσω της τέχνης τους, υψώνουν τις φωνές τους και βρίσκουν νέους τρόπους για να καταπολεμήσουν την κλιματική κρίση, την ρύπανση του εδάφους, την καταστροφή των ανοιχτών χώρων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»

Το πρόγραμμα της δημόσιας ανοιχτής Ενημερωτικής Εκδήλωσης – Εσπερίδας,  παρουσίασης της δράσης «Μετασχηματισμός: η τέχνη ως οικολογική υπενθύμιση για την κλιματική αλλαγή», στον
Δήμο Θερμού, την Κυριακή 16 Ιουλίου 2023 έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19:00: Εισαγωγή-Καλωσόρισμα Ιωάννα Καλημέρη, Αντιδήμαρχος Δήμου Θερμού, Νίκος Κωστακόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμού Συντονιστές εργασιών της εκδήλωσης-εσπερίδας

19.05: Εναρκτήρια ομιλία Σπύρος Κωνσταντάρας, Δήμαρχος Δήμου Θερμού

19.15: Ομιλίες- Χαιρετισμοί Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας  Γιώργος Καπεντζώνης, Πρόεδρος Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Δήμαρχος Δωρίδος  Βουλευτές, Εκπρόσωποι Φορέων

19:30 Εισηγήσεις- Παρουσιάσεις Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης  Δυτικής Ελλάδας: «Η τοπική μας κοινωνία στο δικό μας περιβάλλον» 

Έλενα Μουρελάτου, Επιστημονική Συνεργάτιδα Δικτύου Πόλεων με Λίμνες: «Από απόβλητα … πρωταγωνιστές» Δημήτρης Κρέτσης, Εικαστικός, Απόφοιτος ΑΣΚΤ,

Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος Δράσης: «Η αποτύπωση της ζωής όλων μας στην περιβαλλοντική τέχνη» 

20.15: Προβολή VIDEO: Παρουσίαση της Καλλιτεχνικής Δράσης

20:30:  Συμπεράσματα

Ολοκλήρωση εργασιών Εσπερίδας.

Η εκδήλωση κορυφώνεται με συναυλία ζωντανής μουσικής από την μπάντα MORENΑ. -Ώρα έναρξης 21:30

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό: ΛΕΖΑΝΤΕΣ:

1. to atomo toy anthraka

1)Τίτλος έργου: «Το άτομο του άνθρακα». Το μήνυμα της απανθρακοποίησης και κλιματικής ουδετερότητας.

2. antistasi

2) Τίτλος έργου: «Αντίσταση». Η αντίσταση των δυνάμεων της φύσης στην ανθρώπινη παρέμβαση.

3. dimos thermoy

3) άποψη του Δήμου Θερμού: Απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο. Κυριαρχούν οι υψηλοί ορεινοί όγκοι και τα νερά των χειμάρρων και παραποτάμων του Ευήνου και της λίμνης Τριχωνίδας.

4. panoramiki apopsi tis plateias toy thermoy

4) Κεντρική πλατεία Θέρμου: Εδώ η φυσική ομορφιά και οι ανθρώπινες κατασκευές αποτελούν στοιχεία αρμονικά συνταιριασμένα σε μια αδιάσπαστη ενότητα.

5. to kallos tis limnis trichonidas

5) Λίμνη Τριχωνίδα: “το Πέλαγος της Αιτωλίας”, Το κάλλος της λίμνης είναι ασυναγώνιστο από όπου κι αν την αντικρίσει κανείς, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου, οποιαδήποτε εποχή.

Διαβάστε επίσης: «Μερακλήδες»: Από το Αγρίνιο σε Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Ιταλία (Photos)

Advertisement

AgrinioTimes ©2014