Επιστήμες
Μετριάζει τις προσδοκίες ο Π.Ο.Υ. – Μην περιμένετε εμβόλια πριν το 2021
Οι ερευνητές σημειώνουν «ικανοποιητική πρόοδο» στην ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19, με λίγες δοκιμές που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, αλλά η πρώτη χρήση αυτών των εμβολίων δεν μπορεί να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2021, δήλωσε σήμερα ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ο ΠΟΥ εργάζεται σκληρά για να εξασφαλίσει τη δίκαιη διανομή των εμβολίων, αλλά εν τω μεταξύ είναι σημαντικό να καταστείλει την εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε ο ιατρός αξιωματούχος του ΠΟΥ, καθώς τα ημερήσια νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
«Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο», δήλωσε ο Ράιαν, επισημαίνοντας ότι πολλά εμβόλια βρίσκονται τώρα στο τρίτο στάδιο των δοκιμών και κανένα δεν έχει αποτύχει μέχρι στιγμής, όσον αφορά την ασφάλεια ή την ικανότητα δημιουργίας ανοσοαπόκρισης.
«Ρεαλιστικά θα είναι το πρώτο μέρος της επόμενης χρονιάς προτού αρχίσουμε να βλέπουμε ανθρώπους να εμβολιάζονται», τόνισε σε μια δημόσια εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ΠΟΥ εργάζεται για να επεκτείνει την πρόσβαση σε πιθανά εμβόλια και να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας, πρόσθεσε.
«Και πρέπει να είμαστε δίκαιοι σε αυτό, επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο αγαθό. Τα εμβόλια για αυτήν την πανδημία δεν είναι για τους πλούσιους, δεν είναι για τους φτωχούς, είναι για όλους», είπε.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα πληρώσει 1,95 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει 100 εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Pfizer Inc και τη γερμανική Biotech BioNTech εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, ανέφεραν οι εταιρείες νωρίτερα σήμερα.
Δυσοίωνες προβλέψεις από τους επιστήμονες
Απαισιόδοξα φαίνεται να είναι τα μηνύματα από τους επιστήμονες για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού.
Η διεύθυνση του ερευνητικού ιδρύματος «Wellcome Trust» να αναφέρει ότι δεν θα ξεμπλέξουμε ούτε τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας δε ότι η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίζει τον ιό για δεκαετίες.
Η ανακοίνωση του ιδρύματος έρχεται μόλις μια βδομάδα μετά τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι ελπίζει σε μια επιστροφή στην κανονικότητα μέχρι τα Χριστούγεννα.
Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του Wellcome Trust, «δε θα έχουμε ξεμπλέξει μέχρι τα Χριστούγεννα. Η μόλυνση δε λέει να εξαφανιστεί, είναι πλέον μια ενδημική λοίμωξη. Ακόμα και εάν βρεθεί το εμβόλιο ή κάποια θεραπεία, η ανθρωπότητα θα εξακολουθεί να ζει με αυτόν τον ιό για πάρα πολλά, πολλά χρόνια… ακόμα και δεκαετίες».
Ο ίδιος προέτρεψε ενάντια στον εφησυχασμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λέγοντας ότι η περίοδος αποτελεί μια «κρίσιμη φάση» για την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος.
«Αν έχουμε την αίσθηση του εφησυχασμού ότι »αυτό έχει πλέον περάσει», τότε θα έχουμε αναμφίβολα ένα δεύτερο κύμα, και θα μπορούσαμε εύκολα να βρεθούμε στην ίδια κατάσταση ξανά» τόνισε.
Ψαλιδίζονται οι προσδοκίες για την άμεση κυκλοφορία του εμβολίου
Το πειραματικό εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορεί να είναι έτοιμο ακόμα και στα τέλη της χρονιάς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια βεβαιότητα για αυτό, σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνών για την ανάπτυξή του.
Το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές που έγιναν, γεννώντας ελπίδες ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020, όπως μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με την Σάρα Γκίλμπερντ, η αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα είναι «έτοιμο» πριν από το τέλος του 2020, έγκειται σε τρία πράγματα:
Αρχικά, στο ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και στις μετέπειτα δοκιμές των ερευνών, στο ότι θα πρέπει να προλάβουν να κατασκευαστούν μεγάλες ποσότητες του εμβολίου, και στο ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία από όλους τους αρμόδιους, ώστε να δοθεί έγκριση για την έκτακτη μαζική χρήση του.
Κάποιοι ειδικοί θεωρούν αδύνατον να εφαρμοσθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Ουίτι.
«Η πιθανότητα να έχουμε εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, πριν από τα Χριστούγεννα, είναι πάρα πολύ μικρή κατά την άποψη μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, εμφανώς πιο αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής ιατρικός επικεφαλής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος, πως θα έχουμε εμβόλιο τα Χριστούγεννα».
Ενδιάμεσα των δύο, τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος είπε σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι παρότι είναι «αισιόδοξος στη ζωή» αναφορικά με αυτό που χαρακτήρισε το καλύτερο σενάριο, δηλαδή ένα εμβόλιο μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν μπορεί «να υποσχεθεί ότι θα παίξει τον Άγιο Βασίλη».
https://www.in.gr/