Connect with us

Εκδηλώσεις

Μια εκδήλωση για τον Κωστή Παλαμά στο Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου (Photos)

geniki

Πολλές δραστηριότητες, πολλές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 και πολλές οι ευκαιρίες για σκέψη, περισυλλογή και προβληματισμό για τον δρόμο που ως χώρα και ως Ελληνισμός πρέπει να ακολουθήσουμε.  

Μια ξεχωριστή τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αργυρό Πηγάδι του Δήμου Θέρμου, στο προαύλιο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ορεινών Χωριών – του παλιού Δημοτικού Σχολείου, το Σάββατο 24 Ιουλίου 2021, με συνδιοργανωτές τον Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» και τον Σύνδεσμο Αργυροπηγαδιτών. 

Θέμα της ήταν η ανάδειξη του πνεύματος του ’21 μέσα από το έργο του Εθνικού μας Ποιητή Κωστή Παλαμά και, ευρύτερα, η συμβολή του Ποιητή στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού. Ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών  Καθηγητής Δρ. Μαλλιάς Θεόδωρος ενώ ποιήματα του Ποιητή απέδωσε εξαιρετικά η Δρ. Χρονίδου Φανή.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου Γιάννη Τσόλκα και ακολούθησε η παρουσίαση από τον καθηγητή κ Μαλλιά που καθήλωσε το ακροατήριο με το πάθος, την δύναμη του λόγου του και τη συγκίνηση που σκόρπισε. 

Μέσα από κείμενα, απαγγελίες, εικόνες και μελοποιημένα ποιήματα παρουσιάστηκαν επιλεγμένα στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Ποιητή. Τα παιδικά του χρόνια, οι πρώτοι του έρωτες,  οι στοχασμοί του σε προχωρημένη ηλικία, η θάλασσα, η φύση που ποτέ δεν χόρτασε, το σπίτι που γεννήθηκε στην Πάτρα και το οποίο με πρωτοστάτη τον Σύλλογο  «Κωστής Παλαμάς»  μετατράπηκε σε Εστία Γραμμάτων και Πολιτισμού. 

Ο κ Μαλλιάς επισήμανε την ανάγκη, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε τους μεγάλους Έλληνες. Ένας απ’ αυτούς είναι ο Εθνικός μας Ποιητής, ο Κωστής Παλαμάς, «ο εμψυχωτής της φυλής μας», όπως τον χαρακτήρισε, αυτός που σε δύσκολες εποχές σήκωσε τον λαό μας στην πλάτη του και του ενέπνευσε πίστη στις δυνάμεις του.  

antallagi

geniki

geniki

malias

geniki

Εστίασε, κύρια, στην οπτική του Ποιητή πάνω στη ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και την πορεία του από την Αρχαία Ελλάδα, στη Βυζαντινή περίοδο, την Τουρκοκρατία, τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821  και την Νεότερη Ελλάδα προβάλλοντας τον διαρκή αγώνα για ελευθερία. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κορυφαίο ποίημα,  «Η Φλογέρα του Βασιλιά» το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το Έπος της Ελληνικής Συνέχειας και το οποίο γράφτηκε, σύμφωνα με τον Ποιητή, για να συμβάλει στην Εθνική Αναγέννηση και την απελευθέρωση των, ακόμα τότε, υπόδουλων πατρίδων.

Υπενθύμισε ο κ Μαλλιάς τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη ότι όποιος διαγράφει ένα κομμάτι από το παρελθόν, διαγράφει και ένα κομμάτι από το μέλλον και επεσήμανε: «Τιμούμε για να μην ξεχνάμε. Οφείλουμε, και το επιβεβαιώνουμε και σήμερα εδώ, να θυμόμαστε και να τιμάμε το παρελθόν και την πνευματική ιστορία του τόπου μας. Για να μη ξεφύγει το παρόν και χάσουμε το μέλλον».  

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ευαισθησία του Ποιητή για τα κοινωνικά θέματα. Χαρακτήρισε τον Ποιητή Κοινωνικό Πρωτοπόρο που με την ποίησή του αναδεικνύει κοινωνικά προβλήματα όπως η κοινωνική αδικία και γίνεται ιδεολογικός και φιλεργατικός επαναστάτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον Ολυμπιακό Ύμνο, το έργο του Ποιητή που εκφράζει το όραμα της πνευματικής Ευρώπης του 19ου αιώνα για αναβίωση του αρχαιοελληνικού ιδεώδους, την αρμονία του σώματος και του πνεύματος, τον καλό και ενάρετο πολίτη και αποτελεί ταυτόχρονα ένα σύμβολο διακήρυξης των Ολυμπιακών Ιδεωδών για παγκόσμια Ειρήνη, Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα και Συναδέλφωση των λαών στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας. Ο κ Μαλλιάς αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» για τη δημιουργία μιας διεθνούς ολυμπιακής κίνησης με σκοπό την  ανάδειξη από την UNESCO  του Ολυμπιακού Ύμνου ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, «μια οφειλή του παγκόσμιου πολιτισμού στην ανθρωπότητα», όπως επεσήμανε.   

Για την επίτευξη του στόχου αυτού εκδόθηκε, με συγγραφέα τον κ Μαλλιά, ένα πολυτελές δίγλωσσο βιβλίο-λεύκωμα για τον Ολυμπισμό και τον Κωστή Παλαμά με τίτλο «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ» το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Σύλλογο Ολυμπιονικών ως σημαντικό κειμήλιο της παγκόσμιας ολυμπιακής βιβλιογραφίας και από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως η Βίβλος του Παλαμά. Το λεύκωμα τέθηκε υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού και θεωρείται από την UNESCO βασικό κριτήριο στήριξης του αιτήματος αναγνώρισης του Ολυμπιακού Ύμνου του Παλαμά ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Ο Κωστής Παλαμάς μας καλεί και σήμερα να μεθύσουμε   με το αθάνατο κρασί του ’21 και μας θυμίζει το εθνικό μας χρέος, τόνισε ο ομιλητής, υπογραμμίζοντας ότι και η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί μια τιμή στον τόπο, στο χωριό, για την προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα.

«Καταφέραμε μετά από 2000 χρόνια να επανιδρύσουμε το Ελληνικό κράτος… Αυτή η μακροβιότητα του λαού μας δεν είναι τυχαία. Έχει ως θεμέλια τα επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας, της κοιτίδας του Πολιτισμού».  Το συνεχές που συνδέει την αρχαία με την νεότερη Ελλάδα ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ο Εθνικός μας Ποιητής Κωστής Παλαμάς και δίκαια τον τιμούμε με την ευκαιρία των 200 χρόνων της Εθνικής μας Παλλιγενεσίας.   

Η παρουσίαση του κ Μαλλιά ολοκληρώθηκε με ένα σπάνιο ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και ακούγεται ο Εθνικός μας Ποιητής να απαγγέλλει ένα ποίημά του για την Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου Νίκος Κωστακόπουλος, που με τους Αντιδημάρχους Γιάννα Καλημέρη και Γιώργο Μυζήθρα εκπροσώπησαν τον Δήμο, μίλησε με θερμά λόγια για την εκδήλωση, ευχαρίστησε τον καθηγητή κ Μαλλιά Θεόδωρο και τους οργανωτές και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστούν και να στηριχθούν οι προσπάθειες για ποιοτικές δουλειές σε όλες τις περιοχές του Δήμου.  Αναφέρθηκε ιδιαίτερα  στην ανάγκη να τιμώνται οι πνευματικοί άνθρωποι, αυτοί που συνέβαλαν στην εδραίωση του Νεοελληνικού κράτους και στη δημιουργία του σύγχρονου πολιτισμού μας  και ειδικά για τον Παλαμά ανέφερε τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη ότι ο Παλαμάς επηρεάζει περισσότερο από δέκα πρωθυπουργούς.  Τόνισε ακόμα την ανάγκη ο ορθολογισμός που είναι κληρονομιά μας από την Αρχαία Ελλάδα να μπει και σήμερα στη ζωή μας, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Δεν ήταν απλά μια ακόμα εκδήλωση. Ήταν μια ευκαιρία ανάτασης, μια αφορμή αναστοχασμού στα θέματα της εθνικής μας συνείδησης και ταυτότητας, μια τόνωση της πεποίθησης ότι μπορούμε στηριγμένοι στις δυνάμεις μας να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.  

Οι ευχαριστίες μας στον καθηγητή τον κ Θεόδωρο Μαλλιά, και τον Σύλλογο με το τεράστιο έργο του οποίου προεδρεύει, αυτονόητα θερμές και εγκάρδιες.Στον Σύνδεσμο Αργυροπηγαδιτών από την πλευρά του οποίου ο Λάμπρος Καραγεώργος συντόνισε άψογα την όλη εκδήλωση. Φυσικά τον Βασίλη Κωνσταντινίδη , Διαχειριστή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Ορεινή» για την πρωτοβουλία και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής,

Καθώς και για την εξυπηρέτηση στο συγκρότημα  «Τριανταφυλλιά».

Advertisement

AgrinioTimes ©2014