Επιστήμες
Μια Ναυπάκτια γιατρός στη Νέα Υόρκη στη μάχη κατά του Κορωνοϊού (Βίντεο)
Χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο δίνουν τη δικιά τους μάχη εναντίον του Κορωνοϊού.
Ανάμεσά τους και η Ναυπάκτια ογκολόγος στο Weast Cornell Breast Center / Presbyterian Hospital της Νέας Υόρκης πού έδωσε τη δική της ζοφερή εικόνα σε συνέντευξή της στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου.
Δεν είναι μόνο η Ελένη αλλά και η αδελφή της η Παναγιώτα Ανδρεοπούλου είναι ενδοκρινολόγος στο ίδιο Νοσοκομείο Η Ελένη και η Παναγιώτα (Πένι) Ανδρεοπούλου, είναι γιατροί και καθηγητές με καταγωγή από την Χόμορη της Ορεινής Ναυπακτίας και απολαμβάνουν τον σεβασμό και την αναγνώριση όλης της Ομογένειας για την τεράστια προσφορά τους στην ιατρική αλλά και στην Ελληνοαμερικανική κοινότητ Ελένη Ανδρεοπούλου στον ΑΝΤ1: οι μισοί ασθενείς με κορονοϊό στην Νέα Υόρκη είναι νέοι άνθρωποι
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ‘’ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΗΡΥΚΑ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ:
<<Είμαστε κόρες μεταναστών. Ο παππούς μου Δημήτριος Ανδρεόπουλος από την Χόμορη Ναυπακτίας ήρθε στην Αμερική το 1910, με μόνο δέκα δολάρια στην τσέπη του και το όνομά του υπάρχει τα αρχεία στο Ελις Αϊλαντ. Αφού εργάστηκε σκληρά επέστρεψε στην Ελλάδα λίγο πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1950 ο πατέρας μου Αντώνιος Ανδρεόπουλος όντας ελεύθερος επέστρεψε στην Αμερική με τα αδέλφια του. Το 1967 κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών του στην Ελλάδα παντρεύτηκε τη μητέρα μας Γεωργία το γένος Μαρκοπούλου επίσης από τη Ναύπακτο. Κι όλα αυτά μετά από προξενιό και γνωριμία τριών εβδομάδων! Κατόπιν στη Νέα Υόρκη απέκτησαν την Ελένη και την Παναγιώτα. Μετά τη δικτατορία αποφάσισαν να επαναπατρισθούν και τα δύο κορίτσια μεγάλωσαν στην Ελλάδα και σπούδασαν στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων και των Αθηνών αντίστοιχα. Ο πατέρας μου αγαπούσε πολύ τα γράμματα και μας γαλούχησε με την αγάπη για την επιστήμη, για την Ιατρική και τον άνθρωπο. Ήμουν τυχερή διότι τα πρώτα γράμματα που έμαθα σε μια επαρχιακή πόλη με οδήγησαν στο Πανεπιστήμιο», επεσήμανε η Ελένη Ανδρεοπούλου. Μετά την αποφοίτησή της πήγε στο Λονδίνο για την ειδικότητα στο «St. Bartholomew’s Hospital» καθώς και στο «Royal Marsden Hospital/In-stitute of Cancer Research» στο Λονδίνο. «Ήρθα στην Αμερική για έξι μήνες για μετεκπαίδευση με στόχο την επιστροφή στο Λονδίνο, αλλά ο στόχος αυτός δεν εκπληρώθηκε ποτέ», επεσήμανε η Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου, η οποία είναι παντρεμένη με τον Ελληνοκαναδό οικονομολόγο /τραπεζίτη Αντριου Πανζούρη.«Η οικογένειά μας για έναν αιώνα πηγαινοέρχεται μεταξύ των δύο πατρίδων. Αγαπώ τη Νέα Υόρκη με όλο τον κοσμοπολιτισμό της, αλλά κυρίως γιατί νιώθω ότι εδώ υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, αυτό των μεταναστών, που αποδεικνύει τη δύναμη επιβίωσης του ήθους μας ως λαού σε κάθε τομέα με επιτυχία».
Η Δρ Ελένη Ανδρεοπούλου έχει και μια άλλη αδελφή, την Δρ. Παναγιώτα Ανδρεοπούλου, Η Ελένη και η Παναγιώτα (Πένι) Ανδρεοπούλου, είναι γιατροί και καθηγητές. Και οι δύο εργάζονται στο Weill Cornell Medical College. Η Ελένη είναι ογκολόγος με ειδίκευση στην ιατρική του καρκίνου του μαστού και εργάζεται στο Weast Cornell Breast Center / Presbyterian Hospital της Νέας Υόρκης, ενώ η Παναγιώτα (Πένι) Ανδρεοπούλου είναι ενδοκρινολόγος.
Πέρα από τη σταδιοδρομία τους, και οι δύο συμμετέχουν ενεργά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και έχουν τιμηθεί από την Ελληνική Ιατρική Εταιρεία της Νέας Υόρκης, της οποίας η Παναγιώτα είναι αντιπρόεδρος, καθώς και από άλλα ελληνοαμερικανικά ιδρύματα, όπως η Ηγεσία 100.
Οι Δρ. Οι Ανδρεοπούλου είναι περήφανοι για τους γονείς τους, οι οποίοι έκαναν τόσα πολλά για τις κόρες τους και τους τράφηκαν με αγάπη για την Ελλάδα και υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η Ελένη είπε ότι η μετάβαση στις ελληνικές εθνικές εξετάσεις για να μπουν στην ιατρική σχολή “ήταν πολύ εύκολη γιατί ήταν ένας στόχος και όνειρο και για τους δύο γονείς μας να λάβουμε μια εκπαίδευση και να γίνουμε χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία. Ήταν μια εύκολη επιλογή, αλλά ένας δύσκολος στόχος για να φτάσετε. Ο πατέρας μας ήταν ένας διορατικός άνθρωπος, ο οποίος θέλησε τις κόρες του να είναι μορφωμένοι και ανεξάρτητοι.
“Οι γονείς μας υποστήριζαν και ενθάρρυναν την εκπαίδευσή μας, αλλά ποτέ δεν μας πίεζαν για το πεδίο σπουδών μας. Αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι στην εκπαίδευση των παιδιών τους ».
Όσον αφορά και τους δύο επαναπατρισμούς, η Ελένη είπε ότι είχαν «πολύ θετικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Συνέβαλε στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητά μας, δύο πολύ απαραίτητα στοιχεία για την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξή μας σε αυτή τη χώρα. Το σημαντικότερο, μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε και να αγκαλιάσουμε και τους δύο πολιτισμούς εκατέρωθεν του Ατλαντικού και να διατηρήσουμε το καλύτερο και των δύο κόσμων ».
Ο Παναγιώτα πρόσθεσε: “Ήρθαμε στην Αμερική πλήρως εξοπλισμένοι για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες επαγγελματικής και ακαδημαϊκής διάκρισης”.
Eleni Andreopoulou – Englander Institute for Precision Medicine
Προσφορά στην Ιατρική, την Παιδεία και την Ομογένεια
Eleni Andreopoulou (@eleniandreop) | TwitterPanagiota Andreopoulou, M.D. | Weill Cornell Medicine
https://www.ekirikas.com/wp-content/uploads/2015/02/LEAD100-BANQUET-DINNER-3-760×553.jpg
Tο 24ο Συνέδριο Ηγεσίας των 100, που πραγματοποιήθηκε , στο The Ritz-Carlton Orlando, Grande Lakes σε Ορλάντο, Φλόριντα, χαρακτηρίστηκε από την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.
Η ογκολόγος Ελένη Ανδρεοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής του Weill Cornell Medical College/New York-Presbyterian Hospital στη Νέα Υόρκη και η αδελφή της Δρ. Παναγιώτα (Πέννυ) Ανδρεοπούλου, επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο μίλησαν στη διάρκεια του τρίτου φόρουμ, το πρωί της τελευταίας μέρας του συνεδρίου.
Ο κ. Ντην Τριανταφύλλου, ο κ. Μάικλ Ψαρρός, η Δρ. Ελένη Ανδρεοπούλου και η Δρ. Παναγιώτα Ανδρεοπούλου τιμήθηκαν με το ετήσιο βραβείο “Archbishop lakovos Leadership 100 Award for Excellence.”
e-nafpaktia.gr