Connect with us

Uncategorized

Μήνυμα Τσίπρα στην Άγκυρα για τις ακραίες προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο: Υπάρχουν και όρια!

munima tsipra agkura

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε το ισχυρότερο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι “κόκκινες γραμμές” για να προχωρήσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου και του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Επισήμανε ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρήκαν ουσιαστική στήριξη στη Σύνοδο Κορυφής και στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που είχαν και χαρακτήρισε τη σχετική δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως τη “δυνατότερη έκφραση αλληλεγγύης”. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και προς την πΓΔΜ λέγοντας ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική και την εμπέδωση της σταθερότητας περνάει από την Αθήνα και αν πιστεύει ότι περνάει από την Άγκυρα κάνει λάθος.

“Μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον κ. Αναστασιάδη είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε το θέμα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω για το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ιμια αλλά και για την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα. Ως Ε.Ε έφτασε η ώρα να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών της Ε.Ε. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά τα κράτη μέλη, αφορά την Ε.Ε, στο σύνολό της. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόνο υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον”.

Παρατήρησε πως “η αρχιτεκτονική της ασφάλειας στην περιοχή περνάει μέσα από μια σχέση συνεννόησης με την Τουρκία, όμως υπάρχουν και όρια. Το επόμενο διάστημα η Αγκυρα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ασήμαντη χώρα. Είναι μια χώρα μέλος της Ε.Ε. πάνω από 35 χρόνια, μια χώρα μέλος του ΝΤΟ όπως και η ίδια η Τουρκία και επομένως αυτή η πολιτική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά . Αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Εμείς θα είμαστε εδώ για να κρατάμε ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια”.

“Κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου είναι να πραγματοποιεί έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα της ΑΟΖ και μάλιστα έρευνες που πραγματοποιούν ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες παρενοχλούνται παρανόμως. Κυριαρχικό δικαίωμα είναι τα ελληνικά πλοία να περιπολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανενόχλητα”, είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στην Αγκυρα τόνισε πως έχει τη δυνατότητα να είναι σε διαρκή επικοινωνία και με την ηγεσία της Ε.Ε. αλλά και με ηγέτες που μπορούν να παίξουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο.

Σε ότι αφορά στο ονοματολογικό της πΓΔΜ τόνισε πως η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μια μόνιμη, σφαιρική και οριστική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την πΓΔΜ και σημείωσε: “Αυτό σημαίνει μια λύση erga omnes. Δηλαδή μια λύση με σαφή δέσμευση για ένα όνομα που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων, τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση. Γεγονός που σημαίνει ότι το όνομα αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε θα πρέπει να αποτελεί ταυτόχρονα και τη συνταγματική ονομασία της γείτονος, πράγμα το οποίο προϋποθέτει την αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση”.

Σε ερωτήσεις αν δέχεται πιέσεις η Ελλάδα για να βρεθεί λύση στο ονοματολογικό απάντησε αρνητικά και σημείωσε: “Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια. Δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, δεν πιεζόμαστε είναι δική μας η πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που κατά την άποψη μας επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν βλέπετε έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους. Δεν πιεζόμαστε διότι δεν είμαστε στο 2008 όπου κάποιοι μας πιέζουν για να μπει η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ”.

“Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονες μας, πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός το έχει κατανοήσει, αλλά πρέπει να το κατανοήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική και η εμπέδωση σταθερότητας στη γειτονική χώρα δεν περνάει από την Αγκυρα, περνάει από την Αθήνα. Δεν πρέπει να αναζητούν την εξεύρεση λύσης στην Αγκυρα. Ευρωπαϊκή προοπτική ζητούν και κάνουν λάθος αν την αναζητούν στην Αγκυρα”, πρόθεσε.

Σε ερώτηση για τη θέση του υπουργού εθνικής Αμυνας και προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στο ζήτημα ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο, οφείλω να σας πω για ένα κρίσιμο εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας. Θα την επιδιώξουμε αυτή, όχι μόνο με τον εταίρο μας αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα εάν υπάρξει προοπτική λύσης”.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης ο πρωθυπουργός απάντησε: ” Αν φτάσουμε σε λύση, αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι βιώσιμη, όχι λύση μιας χρήσης αλλά μια λύση που μπορεί να έχε προοπτική, τότε εγώ έχω ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα δώσουμε τη δυνατότητα με τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους, ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις και οι συγκλίσεις που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο Κοινοβούλιο”.

Αναφερόμενος στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολλοί από τους ομιλητές του έδωσαν συγχαρητήρια για την αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης και την ομαλή πορεία εξόδου από την κρίση και τα Μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ως προς τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχεδιασμό για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020, επισήμανε τα εξής:

“Και τα δύο αυτά θέματα τα συνδέει ένα νήμα. Και το νήμα είναι ότι οι απαντήσεις μας ουσιαστικά προσδιορίζουν το ποια Ευρώπη θέλουμε. Πόσο δημοκρατική – και αυτό συνδέεται με τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πόσο ισχυρή – και αυτό συνδέεται με τη χρηματοδότηση κοινών πολιτικών στο πλαίσιο του επόμενου, πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο”.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρότεινε: Τα κόμματα ορίζουν τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Κομισιόν, όπως έγινε το 2014 και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιλέγει, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τους τρεις πρώτους. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιλέγει έναν από αυτούς και ζητά την έγκριση της επιλογής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σχετικά με τον πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. τόνισε, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο: “Οι αναδιανεμητικές πολιτικές – η πολιτική της συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική – συνιστούν, τώρα περισσότερο από ποτέ, πολιτικές προτεραιότητες με αμείωτη χρηματοδότηση. Για να υπάρξει η ισχυρή, δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη που συνομολογήσαμε πέρσι στη Ρώμη, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, δηλαδή να αυξηθούν οι ίδιοι πόροι της Ευρώπης”.

Ο ίδιος διατύπωσε τις θέσεις για φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, στις μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου, την κοινή φορολογική βάση των επιχειρήσεων. Να θεσμοθετήσουμε ευρωπαϊκούς φόρους σε δραστηριότητες που είναι πιο αποτελεσματικοί από τους εθνικούς, χωρίς να φορολογήσουμε επιπλέον τους πολίτες μας.

real.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014