Media-Lifestyle
«Μις Γαλλία»: Μια καλλονή δικηγόρος 176 εκατοστών είναι η νικήτρια!
Η Μις Νορ-Πα-ντε-Καλέ, η 23χρονη Μαεβά Κουκ, φόρεσε το «στέμμα», σε μια βραδιά αφιερωμένη στην αντιμετώπιση και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
H Μις Νορ-Πα-ντε-Καλέ, η 23χρονη Μαεβά Κουκ, εξελέγη Μις Γαλλία 2018 χθες βράδυ στο Σατερού, παραλαμβάνοντας το στέμμα από την προκάτοχό της Αλισιά Ελίς, σε μια βραδιά που ήταν αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.
Η καλλονή, ύψους 1.76 μ., μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής στο πρώτο έτος, επικράτησε της Μις Κορσική που αναδείχθηκε πρώτη αναπληρωματική, της Μις Ιλ-ντε-Φρανς, δεύτερη αναπληρωματική, της Μις Καμπανία-Αρδέννες και της Μις Ρεϊνιόν, που ήταν οι δύο τελευταίες φιναλίστ.
Τριάντα γυναίκες, ηλικίας 18 έως 24 ετών, διεκδικούσαν τον τίτλο στον 88ο διαγωνισμό ομορφιάς για την ανάδειξη της Μις Γαλλία, που μεταδόθηκε αποκλειστικά από το τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Δύο μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του 65χρονου Χάρβεϊ Γουάινστιν, παραγωγού και μεγιστάνα του Χόλιγουντ που κατηγορείται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς από εκατό γυναίκες, κυρίως ηθοποιούς, η χθεσινή τελετή ήταν αφιερωμένη στην καταπολέμηση της βίας που υφίστανται οι γυναίκες, μια πρωτοβουλία της Σιλβί Τελιέ, Μις Γαλλία 2002, και σήμερα γενική διευθύντρια της εταιρίας Miss France.
Ένα μαυρόασπρο βιντεοκλίπ με τίτλο “Οι Miss κινητοποιούνται κατά της βίας των γυναικών” μεταδόθηκε ακριβώς πριν οι καλλονές παρελάσουν με μαγιό. “Είμαι ελεύθερη να επιλέγω ποιον θέλω, ελεύθερη να πω όχι … Είμαι δυνατή, σίγουρη για τον εαυτό μου, είμαι όμορφη, είμαι εγώ”, μπορούσε να ακούσει κανείς στο σύντομο βίντεο.
“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρυσι στη Γαλλία, κάθε τρεις ημέρες, μια γυναίκα έχανε τη ζωή της από ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της”, υπενθύμισε στη συνέχεια η Ιρίς Μιτενέρ, Μις Γαλλία 2016 που ανακηρύχθηκε Μις Υφήλιος 2017. “Η Μις Γαλλία πρέπει να υποστηρίζει αυτό τον σκοπό”, πρόσθεσε.
Η ανακοίνωση του θέματος της διοργάνωσης δεν είχε πείσει τις φεμινιστικές οργανώσεις που βλέπουν τον διαγωνισμό ως έναν ύμνο για τη “γυναίκα-αντικείμενο”.
Η υπουργός Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, Μαρλέν Σιαπά, είχε χαιρετίσει ωστόσο τη διοργάνωση ως μια ευκαιρία για την “ευαισθητοποίηση μεγάλου αριθμού οικογενειών που κάθονται μπροστά στην τηλεόραση. Οι Miss μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα σε όλους του Γάλλους!”, δήλωσε.
Στα τέλη Οκτωβρίου, η εκλογή της Μις Περού, που αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση, είχε χρησιμοποιηθεί από τις υποψήφιες για την καταγγελία της βίας σε βάρος των γυναικών.
“Ονομάζομαι Καμίλα Κανίκομπα και οι διαστάσεις μου είναι 2.2002 δολοφονίες γυναικών σε εννέα χρόνια στη χώρα μου”, είχε πει μια υποψήφια.
Ένα κοριτσάκι πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά (στον κόσμο), θύμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, “περισσότερο από το 70% των γυναικών στο Περού είναι θύματα παρενόχλησης στο δρόμο”, “το 81% των δραστών των σεξουαλικών επιθέσεων σε κοριτσάκια μικρότερα των 5 ετών είναι συγγενείς της οικογένειας”, δήλωσαν τότε άλλες διαγωνιζόμενες που φορούσαν επίσημα βραδινά φορέματα.
Η 88η διοργάνωση των καλλιστείων Μις Γαλλία εντάχθηκε στις λαϊκές γιορτές, με μια επιτροπή της οποίας συμπροέδρευε ο σχεδιαστής Ζαν Πολ Γκοτιέ και η Ιρίς Μιτενέρ. Ο βρετανός τραγουδιστής Εντ Σίραν ήταν ο guest star της βραδιάς. Ο Ζαν-Πιερ Φουκό ήταν ο οικοδεσπότης για 23η φορά. Την τελευταία διοργάνωση είχαν παρακολουθήσει 7,6 εκατομμύρια τηλεθεατές.
Οι υποψήφιες και ο παρουσιαστής αναφέρθηκαν επανειλημμένα στις μεγάλες γιορτές στη Γαλλία όπως η 14η Ιουλίου, το Καρναβάλι της Νίκαιας και οι υπαίθριες γιορτές με θεάματα και πυροτεχνήματα.
Η επιτροπή και οι τηλεθεατές ανέδειξαν τις πέντε φιναλίστ ανάμεσα στις δώδεκα υποψήφιες που επέλεξαν οι διοργανωτές.
Οι τηλεθεατές είχαν ωστόσο τον τελευταίο λόγο για την ανάδειξη μόνο της νικήτριας και των δύο αναπληρωματικών, ψηφίζοντας τηλεφωνικά και με SMS. Νωρίτερα, οι τηλεθεατές μπορούσαν να θέτουν ερωτήσεις στις φιναλίστ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πέρυσι, η Αλισιά Ελίς ήταν η πρώτη Μις Γουιάνα που πήρε το στέμμα.
protothema.gr