Connect with us

Επιστήμες

Τα μισά νοικοκυριά στην Ευρώπη έχουν πλέον συνδέσεις οπτικής ίνας

optikes ines ellada nea genia

Ταχύτητα ανεβάζει σταδιακά το Διαδίκτυο στην Ευρώπη, καθώς ήδη περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά συνδέονται στο Internet μέσω οπτικής ίνας.

Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών, που διαθέτουν πλέον ευρυζωνική σύνδεση μέσω Fiber to the Home (FTTH) και Fiber to the Building (FTTB), σε 39 χώρες της Ευρώπης, έφτασε τα 172 εκατ. (Σεπτέμβριος 2019) σε σύγκριση με 160 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα, καταγράφοντας αύξηση κατά 15%.

Στην Ελλάδα οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας αυξήθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου 2018-Σεπτεμβρίου 2019 κατά 285%.

Η Ελλάδα δείχνει να πετυχαίνει αξιοσημείωτη πρόοδο, καθώς οι ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας αυξήθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίου 2018-Σεπτεμβρίου 2019 κατά 285%. Πρωταθλήτρια χώρα, πάντως, όσον αφορά τα ποσοστά διείσδυσης του FTTH/B είναι η Ισλανδία, που βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ 39 χωρών με 65,9%. Η Λευκορωσία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό διείσδυσης 62,8%, με τη Σουηδία να ακολουθεί στην τρίτη θέση με ποσοστό διείσδυσης 56,8%, την Ισπανία να έπεται με 54,3% και τη Λετονία να συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 53,9%.

Συνολικά, τον Σεπτέμβριο του 2019, η κάλυψη και των δύο δικτύων, FTTH και FTTB, ήταν σχεδόν 49,9% στην EU39, ενώ στην EU28 έφτασε το 39,4%, σε σύγκριση με 46,4% και 36,4% αντίστοιχα το 2018. Οι ρυθμοί είναι σαφέστατα ανοδικοί, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2015 η κάλυψη ήταν 39,8% στην ΕΕ39 και 27,2% στην ΕΕ28.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του IDATE για λογαριασμό του FTTH Council, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτο αριθμό νοικοκυριών, που έχουν σύνδεση στο Διαδίκτυο μέσω οπτικής ίνας (FTTH Council’s 2020 Market Panorama). Ειδικότερα, το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019, η Γαλλία πρόσθεσε 3,5 εκατ. συνδέσεις οπτικής ίνας, η Ιταλία 1,9 εκατ. και η Ισπανία 1,5 εκατ. Άλλες χώρες με σημαντική αύξηση των συνδρομητών σε υπηρεσίες οπτικής ίνας, ήταν η Ιρλανδία (185%), η Ελβετία (176%), το Βέλγιο (111%) και η Ιταλία (45,3%). Στο μεταξύ, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου εξακολουθούν να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο τμήμα των συνδέσεων FTTH/B, με μερίδιο της τάξης του 56%.

Οι αξιόπιστες ψηφιακές υποδομές δεν έπαιξαν ποτέ τόσο σημαντικό ρόλο, όπως σήμερα, επιτρέποντας την απρόσκοπτη διενέργεια επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και υποστηρίζοντας όσους εργάζονται εξ αποστάσεως. Η συνδεσιμότητα πολύ υψηλής χωρητικότητας δεν είναι μόνο κρίσιμη σε περιόδους κρίσης, αλλά θα είναι επίσης θεμελιώδης για την οικονομική ανάκαμψη και τη μετάβαση προς μια βιώσιμη, πράσινη οικονομία. Οι ανταγωνιστικές επενδύσεις σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας πρέπει, συνεπώς, να παραμείνουν υψηλή πολιτική προτεραιότητα”, σχολιάζει το FTTH Council Europe.

Η έρευνα
Οι 39 ευρωπαϊκές χώρες, που εξετάζει το report του FTTH Council Europe, είναι οι: Ανδόρα, Αυστρία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μακεδονία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

sepe.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014