Connect with us

Κοινωνία

Οι μισοί Δήμοι δεν τηρούν τη νομοθεσία για τους ναυαγοσώστες

nauagosostis

«Στις παραλίες όπου σε μία μέρα μαζεύονται πάνω από 300 άτομα σε ακτογραμμή ενός χιλιομέτρου και χαρακτηρίζονται πολυσύχναστες, είναι υποχρεωμένοι οι τοπικοί δήμοι να τοποθετούν επαγγελματίες πτυχιούχους ναυαγοσώστες με άδεια λιμεναρχείου», αναφέρει σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ ο Νίκος Γιοβανίδης, διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής: «Μπορούν να σταματήσουν οι πνιγμοί στην Ελλάδα;»

Για άλλο ένα καλοκαίρι διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά για θανάτους και πνιγμούς λουομένων στη θάλασσα.

Μόνο μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2018, 125 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ηλικιωμένοι, έχασαν τη ζωή τους. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, κατά μέσο όρο 300 άτομα (Ελληνες και τουρίστες) φέρνοντας τη χώρα μας σε μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και παγκοσμίως αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά του Λιμενικού Σώματος για το έτος 2017, σημειώθηκαν 108 θάνατοι στη θάλασσα και 251 πνιγμοί.

Στα συγκεκριμένα στατιστικά καταγράφονται όσοι κατέληξαν την ημέρα που σημειώθηκαν τα περιστατικά και όχι ενδεχομένως κάποιες ημέρες μετά, στοιχείο που μπορεί να ανεβάσει κι άλλο τον αριθμό.

Οι θάνατοι λουομένων δεν είναι απαραίτητα πνιγμοί. Ο όρος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το σύνολο των περιπτώσεων καθώς ο πνιγμός προϋποθέτει την κατάποση νερού, όμως ο θάνατος μπορεί να οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια.

Αγνωστο είναι επίσης και το πόσοι ακριβώς είναι οι νεκροί από δυστυχήματα σε πισίνες, καθώς δεν καταγράφονται από κάποιο συγκεκριμένο φορέα.

Βάσει του νέου νομικού πλαισίου (Π.Δ.31/2018 ΦΕΚ 61/Α/4-4-2018), τριπλασιάζονται οι θέσεις εργασίας ναυαγοσωστών στις ελληνικές ακτές.

Πλέον προβλέπονται πάνω από 7.500 θέσεις για ναυαγοσώστες ακτών, κάτι που αποτελεί ένα βήμα μπροστά, που όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό.

Εξάλλου, όπως τονίζουν ειδικοί, τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την τήρηση βασικών κανόνων και συμβουλών.

 

 

Πως μπορώ όμως να γίνω Ναυαγοσώστης;

Για να γίνεις πιστοποιημένος Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης Ακτής, χρειάζεται:

ΠΡΟΣΟΝΤΑ: Απλές γνώσεις κολύμβησης

ΗΛΙΚΙΑ: από 18 ετών έως και 45 ετών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΑΠΟΚΤΑΣ ΠΤΥΧΙΟ: Ναυαγοσώστης Ακτής & πτυχίο Ναυαγοσώστη Πισίνας – Επόπτη Ασφαλείας

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΤΥΧΙΟΥ: Πανελλήνια – Πανευρωπαϊκή και με Διεθνές Κύρος

Advertisement

AgrinioTimes ©2014