Αιτωλοακαρνανία
Μητρόπολη – 25η Μαρτίου: Μαθητικές εκδηλώσεις σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο (Photos)
Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου, την Παρασκευή, 22 Μαρτίου και το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 παρέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός.Στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου, την Παρασκευή, 22 Μαρτίου και το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 παρέστη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνός.
Ο Σεβασμιώτατος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των δύο Σχολείων, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που περιλάμβαναν θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και ποιήματα για την 25η Μαρτίου, τα οποία απέδωσαν με αριστοτεχνικό τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες, αποσπώντας το χειροκρότημα και τον έπαινο του Ποιμενάρχου τους για το εξαιρετικό επίπεδο των εκδηλώσεων που παρουσίασαν.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Διευθυντές των δύο Σχολείων, τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και τους μαθητές για την πρόσκληση.
«Γιορτάζουμε μια εθνική επέτειο για να μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία μας και τις θυσίες των προγόνων μας, αλλά και για να συνειδητοποιούμε την ευθύνη που έχουμε να μην λησμονήσουμε ποτέ το ένδοξο παρελθόν μας και να μην αποκοπούμε από τις ρίζες μας.
Λαός που ξεχνάει την ιστορία του το πληρώνει ακριβά.
Και εμείς έχουμε μία ένδοξη και λαμπρή ιστορία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος μιλώντας στα παιδιά.
Σε άλλο σημείο των χαιρετισμών του ανέφερε: «Δεν είμαστε όπως οι άλλοι λαοί και για αυτό δεν θα πρέπει να συγκρινόμαστε με τους άλλους λαούς.
Έχουμε μια ένδοξη ιστορία.
Τα χώματα της πατρίδος μας είναι ποτισμένα από το αίμα μαρτύρων και ηρώων.
Μπορεί να ζήσαμε 400 χρόνια σκλαβιάς, αλλά δεν λησμονήσαμε ούτε την πίστη μας, ούτε την ιστορία μας.
Και αυτό οφείλεται σε ιεραποστόλους, όπως ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός που κράτησαν αναμμένη τη λαμπάδα της πίστης και την προσδοκία της Ανάστασης και που διατήρησαν κάτω από το φως των κρυφών Σχολειών αναλλοίωτη και ζωντανή την ελληνική γλώσσα.
Τέτοιων ηρώων και μαρτύρων είμαστε απόγονοι και δεν έχουμε κανένα περιθώριο να λησμονήσουμε την πίστη μας και την ιστορία μας.
Αλίμονο αν καταφέρουν κάποιοι να μας πείσουν, ότι η ιστορία είναι κάτι το ξεπερασμένο και η πίστη είναι κάτι το αναχρονιστικό.
Τότε θα είμαστε για πάντα σκλαβωμένοι στη συνείδηση, στο φρόνημα και στην ψυχή.
Σε εμάς τους Έλληνες δεν ταιριάζει τέτοια σκλαβιά.
Γεννηθήκαμε για να είμαστε ελεύθεροι.
Για να μεταφέρουμε σε όλο τον κόσμο το φως της πίστης και το φως της ιστορίας μας.
Πάντοτε η Ελλάδα ήταν μια κοιτίδα φωτός που σκόρπιζε στα μήκη και στα πλάτη της οικουμένης το φως της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της θυσίας, της πίστης· το φως που φώτισε τα σκοτάδια του κόσμου και κατέστησε την πατρίδα μας μια ένδοξη κοιτίδα γης μέσα στον Παγκόσμιο Χάρτη».
Διαβάστε επίσης: Μεσολόγγι – Κώστας Λύρος: «Δεν εκπροσωπεί την Ιερή Πόλη η συσταθείσα Επιτροπή 2026»