Connect with us

Αιτωλοακαρνανία

Μητρόπολη: Έβδομη σύναξη με θέμα «Εκκλησιαστική Μουσική και Αναγνώστες» (Photos)

Σύναξη του Τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
mitropoli-evdomi-synaxi-me-thema-ekklisiastiki-mousiki-kai-anagnostes-photos

Σύναξη του Τομέα «Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024 το απόγευμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε η έβδομη σύναξη του Τομέα Ποιμαντικής Αναγνωστών και Ιεροπαίδων της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μουσελίμης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι.

Το θέμα που ανέπτυξε ήταν: «Εκκλησιαστική Μουσική και Αναγνώστες».

Αρχικά αναφέρθηκε στη γένεση του άσματος και στην αρχαιότατη επινόηση των μουσικών οργάνων, ως συνοδευτικών των ασμάτων.

mitropoli ekklisiastiki mousiki anagnostes1

Στη συνέχεια όρισε την μουσική ως «την επιστήμη του μέλους και των περί του μέλους συμβαινόντων» και έκανε διεξοδική αναφορά στη χρήση αυτής τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή Διαθήκη.

Ειδικότερα ξεχώρισε την υμνωδία του Χριστού μαζί με τους μαθητές Του κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου και επεσήμανε την διαφορά μεταξύ της φωνητικής υμνωδίας που κυριαρχεί στην Εκκλησία και της οργανικής υμνωδίας.

Έτσι τόνισε την σπουδαιότητα της ψαλμωδίας ως λειτουργικού στοιχείου συνδεδεμένου άρρηκτα με την τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

mitropoli ekklisiastiki mousiki anagnostes2

Κατόπιν ο π. Χρήστος έκανε μνεία στο «ανάγνωσμα» ως απαραίτητου στοιχείου της Θείας Λατρείας και στον «Αναγνώστη» από τον οποίο διαβάζονταν αυτό.

Όπως επίσης αναφέρθηκε στον «Ψάλτη» και στην ψαλμωδία που γίνονταν απ’ αυτόν.

Δεν παρέλειψε να καταθέσει και τις απόψεις των Πατέρων της Εκκλησίας περί της «αναγνώσεως των λατρευτικών κειμένων» και της «ψαλμώδησης των ιερών ύμνων».

Έπειτα παρουσίασε τους σημαντικότερους υμνογράφους και τους εξοχότερους μελοποιούς της μακραίωνης εκκλησιαστικής ιστορίας, καθώς και μεγάλες μουσικές προσωπικότητες, όπως τον Μανουήλ Χρυσάφη, τον Γεώργιο Ραιδεστηνό, τον Ιάκωβο Πρωτοψάλτη, τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο, τον Χρύσανθο Προύσσης, τον Χουρμούζιο Χαρτοφύλακα κ. ά.

mitropoli ekklisiastiki mousiki anagnostes3

Κλείνοντας έδωσε συμβουλές και προτάσεις στους Αναγνώστες για την όσο πιο άψογη επιτέλεση της διακονίας τους, αναφερόμενος σε σχετικούς ιερούς κανόνες, αλλά και σε γνώμες Πατέρων και σύγχρονων γερόντων της Εκκλησίας.

Ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ του ομιλητή και των νέων, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους γύρω από την εκκλησιαστική μουσική και την όσο το δυνατόν σωστή εκτέλεσή της.

mitropoli ekklisiastiki mousiki anagnostes4

Τον συντονισμό της όλης διοργάνωσης είχε ο υπεύθυνος του Τομέα και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου, Πρωτοπρ. Ιωάννης Γκιάφης.

 

Διαβάστε επίσης: Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Καταγραφή ζημιών σε σπίτια και νεκροταφεία από τον ανεμοστρόβιλο

Advertisement

AgrinioTimes ©2014