Connect with us

Άρθρα-Απόψεις

Μητροπολίτης Σουηδίας: Η ξενοφοβία είναι μια μείζονα πρόκληση

2233740

Για την «οπτική της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε θέματα ασύλου και μετανάστευσης» μίλησε ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας Κλεόπας στο διήμερο συνέδριο Möjligheternas Mötesplats που πραγματοποιήθηκε στη σουηδική πόλη Hultsfred, με θέμα «Άσυλο και Μετανάστευση».

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας ανέφερε πως η ξενοφοβία είναι μια μείζονα πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν οι σύγχρονες κοινωνίες. Μια πρόκληση που στοχεύει απευθείας στην καρδιά του οράματος και των ιδεών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε.

Σε αντιδιαστολή, αντέτεινε την επίσης ελληνική λέξη «φιλοξενία», μια έννοια που αντιστρατεύεται την πρώτη, και επισήμανε πως η ύπαρξή της αναφέρεται στους κλασικούς συγγραφείς και στις Γραφές ως θρησκευτικό καθήκον προς τον συνάνθρωπο. Παρατήρησε πως χαρακτηριστική είναι η αναφορά στη φιλοξενία του Αβραάμ και στην ευαγγελική περικοπή της Κρίσεως, όπως την περιγράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Έτσι περιγράφεται η δυνατότητα κάθε Χριστιανού να συναντήσει και να δει τον Χριστό μέσα από το πρόσωπο του πάσχοντος συνανθρώπου του, προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την πεποίθηση πως το μοντέλο στήριξης αυτών που βρίσκονται στο περιθώριο θα πρέπει να υιοθετηθεί ως αντίδοτο στις σημερινές πολλαπλές προκλήσεις και ανέφερε πως μέσω αυτού προβάλλεται το φιλανθρωπικό και κοινωνικό πρόσωπο της Εκκλησίας ως του κατ’ εξοχήν πνευματικού φορέα που προβάλλει τη φιλοξενία.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Κλεόπας έκανε εκτενή αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, λέγοντας πως στις ομιλίες του παραλληλίζει το νεογέννητο Θείο Βρέφος με τους σύγχρονους “πολιτικούς πρόσφυγες” και αναφέρεται στα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους, που απεγνωσμένα εγκαταλείπουν τις πατρογονικές εστίες για να σώσουν τη ζωή τους. Αυτό αυξάνει την ευθύνη όλων όσοι ζουν υπό ειρηνικό καθεστώς και ευημερούν και καλεί την διεθνή κοινότητα να μην μείνει απαθής και αδιάφορη, αλλά να δείξει έμπρακτα την αγάπη της και την συμπαράστασή της στο δράμα των αδελφών μας προσφύγων, συμπλήρωσε.

Το μήνυμα αλληλεγγύης και διεθνούς συνεργασίας διατράνωσε η από κοινού επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λέσβο τον Απρίλιο του 2016 με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον Πάπα Ρώμης κ. Φραγκίσκο, επισήμανε.

Παράλληλα, έκανε εκτενείς αναφορές και σε στατιστικά στοιχεία αναφορικά με το τεράστιο φιλανθρωπικό και ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα στοιχεία είναι πράγματι εντυπωσιακά, ανέφερε και υπογράμμισε πως υπάρχουν μεγάλος αριθμός συσσιτίων για τους απόρους ανά την επικράτεια, δεκάδες δομές φιλοξενίας και στήριξης για διαφορετικές ηλικίες και ομάδες ανθρώπων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση νέων Ελλήνων στη Σουηδία λόγω της οικονομικής κρίσης, και τόνισε πως αποτελεί μια νέα πρόκληση για τη Μητρόπολη Σουηδίας, σημειώνοντας πως για την πολύπλευρη, πνευματική και όχι μόνο, υποστήριξη τους, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια, γι’ αυτό και στην τελευταία τριετία ιδρύθηκαν τέσσερεις νέες ενορίες κι ένα ησυχαστήριο και χειροτονήθηκαν ή προσελήφθησαν οκτώ νέοι κληρικοί, η Ι. Μητρόπολις έγινε πλήρες μέλος του Χριστιανικού Συμβουλίου της Σουηδίας, ολοκληρώθηκε η μετάφραση της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου στη Σουηδική, εγκαινιάστηκε η έναρξη εκστρατείας για την εξεύρεση πόρων για την εκ βάθρων ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού Στοκχόλμης και ενθαρρύνεται ο εθελοντισμός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

AgrinioTimes ©2014