Connect with us

Uncategorized

Μητσοτάκης: Δίχασε ο Τσίπρας – Αιχμές, επιφυλάξεις και «μικρό καλάθι» από τους υπόλοιπους (Βίντεο)

mitsotakis tsipras politikoi arxigoi skopiano

Ψυχρό ήταν το κλίμα μέσα στο Μαξίμου, εκρηκτικό μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στο Σκοπιανό.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ως είχε υποχρέωση ως εκ του θεσμικού του ρόλου.

Σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες τη διαπραγμάτευση για το όνομα, και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε να διαμορφώσει συνθήκες συνεννόησης και συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων.

Δεν ενημέρωσε το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό, προσήλθε στη διαπραγμάτευση δίχως να έχει εξασφαλίσει καν την στήριξη του κυβερνητικού εταίρου, δίχασε τους Έλληνες, περιφρόνησε τους πολίτες που εκφράζουν πατριωτική τους ευαισθησία, ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ.

Τσίπρας για τα ραντεβού με αρχηγούς: Αναξιόπιστος ο Μητσοτάκης – Πιθανές συναινέσεις με τους περισσότερους – Θέλω λύση με πατριωτική ευθύνη.

Αντί να επιδιώξει ισχυρό εθνικό μέτωπο, επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια, είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον πρωθυπουργό.

Έτσι, συνέχισε  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας προς αξιοποίηση.

Άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα» και υποστήριξε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός.

Η ΝΔ, είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με σθένος και αποτελεσματικότητα, ο βίος και η πολιτεία του κ. Τσίπρα δεν δίνουν εγγυήσεις ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα. Το θέμα της ονομασίας, συνέχισε, δεν είναι απλά ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την ιστορία και την εθνική συνείδηση των Ελλήνων. Επανέλαβε ότι «δεν θα διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς και κατέληξε ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να βαδίσει αυτό τον δρόμο μόνος του, ας μην ψάχνει τώρα για άλλοθι».

Γεννηματά: Να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είπε ότι τόνισε και πάλι στον κ. Τσίπρα «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Η κ. Γεννηματά εξήγησε γιατί χθες ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, «γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή -ως όφειλε και οφείλει- και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησής του».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογράμμισε ότι «η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα».

Κουτσούμπας: Κρατάμε μικρό καλάθι – Το τι θα κάνει ο Καμμένος φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο Τσίπρας

«Είχαμε μια όσο γίνεται, φαντάζομαι, σε αυτές τις περιπτώσεις, αναλυτική ενημέρωση από τον κ. πρωθυπουργό. Αυτό που είπα και μέσα, στην αρχή της συνάντησής μας, είναι ότι κρατάμε μικρό καλάθι. Εξακολουθούν και μετά την ενημέρωση να υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, συνολικά με τα Βαλκάνια με την πολιτική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και όσα συμβαίνουν αυτό το διάστημα γύρω από αυτά τα ζητήματα» δήλωσε, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εκφράσαμε την άποψη του ΚΚΕ η οποία είναι σταθερή, συνεπής με τις αρχές που διέπουν και τις διεθνείς σχέσεις και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου, ότι, δηλαδή, οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι κάποια απλά βαφτίσια μιας γειτονικής δημοκρατίας, ούτε είναι το κυρίαρχο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «τα κυρίαρχα ζητήματα είναι ο αλυτρωτισμός, είναι η μη επαναχάραξη συνόρων και η αλλαγή των συνόρων που θα είναι πάντα βαμμένη με το αίμα των λαών και βεβαίως αναφέραμε την αναγκαιότητα ότι θα πρέπει άσχετα από τις όποιες διαπραγματεύσεις, από τις σχέσεις καλής γειτονίας που πρέπει να υπάρχουν με γειτονικές δημοκρατίες, τόσο με τα Σκόπια, όσο και με την Αλβανία ή με άλλες χώρες, το κύριο ζήτημα να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός εφόσον δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος, αλλαγή όλων αυτών που οδηγούν σε εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις και βεβαίως δημιουργούν προβλήματα απαράδεκτων διεκδικήσεων ενάντια στη χώρα μας ή ενάντια σε άλλους λαούς και από αυτήν τη σκοπιά χρειάζεται επαγρύπνηση όχι μόνο των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών ηγεσιών, χρειάζεται επαγρύπνηση του ελληνικού λαού».

Ερωτηθείς αν από τη συνάντηση αισθάνεται ότι το Σκοπιανό οδεύει προς λύση, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα αυτήν τη στιγμή».

Απαντώντας στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί ότι δεν ποντάρει στον κ. Καμμένο είπε: «Ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη. Το τι θα κάνει φαντάζομαι δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Θεοδωράκης: Σύνθετη ονομασία με μία λέξη αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι το κόμμα του έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος.

Εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση.

Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία, είπε ο ίδιος επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Άμυνας να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Λεβέντης: Να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και να μην παραιτηθούμε από το όνομα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα. Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι , είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα Macedonia Skopje. Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος».

«Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων,

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.

real.gr

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014