Πολιτική
Μητσοτάκης: «Ο Ερντογάν έχει εμμονές με την Ελλάδα – Κόκκινη γραμμή η κυριαρχία μας στα νησιά»
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το βήμα του ΟΗΕ απευθύνθηκε απευθείας στον τουρκικό λαό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για τη γειτονική χώρα
Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο λέγοντας ότι χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου και όχι εταίρου και συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Το μήνυμα προς τον τουρκικό λαό
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το βήμα του ΟΗΕ απευθύνθηκε απευθείας στον τουρκικό λαό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για τη γειτονική χώρα και αφού διατύπωσε τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες απαιτήσεις της τουρκικής ηγεσίας για τα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ευχή για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
«Με έχετε ακούσει ήδη και να ξέρετε ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο με σεβασμό στην τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εταίρος της ΕΕ αν το θέλει. Μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όπως πχ με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Αλλά συνεχίζει να διαδραμτίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι επίσης η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Γλώσσα επιτιθέμενου και όχι αμυνόμενου
«Έχει εμμονές με τη χώρα μου. Ακούσαμε από τα χείλη τους ότι «θα έρθουν κάποια νύχτα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη γνωστή φράση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι «χρησιμοποιεί όλο και πιο πολεμική γλώσσα» και «αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ένας επιτιθέμενος και όχι ένας ειρηνοποιός. (σ.σ. η Τουρκία) χτίζει ένα αφήγημα για το Αιγαίο μετά τα Ίμια και προβάλλει απαιτήσεις έναντι των νησιών. Υπάρχει ακόμα ένα casus beili πριν από τα Ίμια και σήμερα η Τουρκία φτάνει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία στα ανατολικά μας νησιά που κατοχυρώθηκαν πριν από 100 χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις πολλαπλές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μονομερή απόφαση άρνησης κάθε διαλόγου» εκ μέρους της Άγκυρας.
«Είναι αποδεχτή αυτή η στάση από ένας μέλος του ΟΗΕ; Από έναν παίχτη της διεθνούς σκηνής;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον του ΟΗΕ λέγοντας ότι «υποσκάπτουν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία».
Ουδέποτε θα δεχτώ ως πρωθυπουργός την κακοποίηση της ανεξαρτησίας μας
Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι είναι κόκκινη γραμμή η κυριαρχία μας και χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτες οι τουρκικές απαιτήσεις για τα νησιά του Αιγαίου. Ουδέποτε θα δεχτώ ως πρωθυπουργός να κακοποιούν έστω και λεκτικά την ανεξαρτησία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πολλά χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης μετά το δράμα του 2022» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και δεν εκφράζει καμία απειλή για τη χώρα σας. Είμαστε φίλοι σας».
Οι δύο λαοί δεν θέλουν έχθρα
«Η πλειοψηφία των δύο λαών δεν θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θέλει την έχθρα. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ας κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα» ήταν το καταληκτικό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους
Ειδικά σε ότι αφορά τον προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδομώντας την ομιλία Ερντογάν από το ίδιο βήμα έκανε λόγο για fake news, εκστρατεία παραπληροφόρησης και προκλητική πολιτική εκ μέρους της Άγκυρας κατηγορώντας την για εργαλειοποίηση των μεταναστών και προσφύγων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του Έβρου το Μάρτιο του 2020.
«Και στο μεταναστευτικό θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «το λιμενικό μας έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα».
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε στην ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία λέγοντας ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να μην πετύχει η ρωσική εισβολή, για να στείλουμε μήνυμα και σε άλλα αυταρχικά καθεστώτα».
Τίμημα
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο. «Πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό αέριο» σημείωσε, ενώ σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις στις δυτικές τόνισε ότι αυτό είναι το τίμημα για όποιον θέλει να στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Παράνομη κατοχή της Κύπρου
Αμέσως μετά, αναφέρθηκε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και τη διχοτόμηση του νησιού, χαρακτηρίζοντας παράλογες τις απαιτήσεις της Άγκυρας και στηρίζοντας την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία η τουρκική κυβέρνηση και η ηγεσία του ψευδοκράτους εξακολουθούν να απορρίπτουν. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της χώρας μας με τη θέση της Τουρκίας για δύο κράτη.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για την κλιματική αλλαγή, ενώ αναφέρθηκε και στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ξεκαθαρίζοντας ότι, όσο κι αν χρειαστεί, θα επιστρέψουν στην Ελλάδα