Πολιτική
Μητσοτάκης από την Εσθονία: «Μόνο μέσα από το διεθνές δίκαιο θα επιλυθούν οι διαφορές μας με την Τουρκία»
Μηνύματα στην Τουρκία έστειλαν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Εσθονή ομόλογός του, Κάγια Κάλλας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Ταλίν.
«Βλέπουμε την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο με ενέργειες που υποβιβάζουν στη σταθερότητα στην περιοχή και τονίζουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο και την οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής», είπε ο κ.Μητσοτάκης και ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξη.
Και οι δυο ηγέτες εξέφρασαν επίσης στην αλληλεγγύη τους απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Κανένας στην ήπειρο δεν μπορεί να αλλάζει σύνορα με τη βία. Καταδικάζουμε τις ενέργειες κατά ουκρανικών υποδομών και τον θάνατο αμάχων», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για το μεταναστευτικό είπε ότι πρέπει να καταδικάζουμε τα κράτη που δεν το αντιμετωπίζουν με σωστή προσέγγιση.
Για το ενεργειακό ο πρωθυπουργός είπε: «Οι αγορές είδαν ότι συζητάμε σοβαρά για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου και ήδη πέφτουν οι τιμές και επισήμανε την “ηγετική θέση της Ελλάδας” στο πλαφόν και στην αναζήτηση ευρωπαϊκής λύσης».
Τόνισε ακόμα την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. «Τώρα είναι η ώρα της συμφωνίας για όριο στη μεταβλητότητα των τιμών του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα ηγείται των ενεργειακών πολιτικών. Πρέπει να βρούμε φυσικό αέριο και από άλλες πηγές», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όσον αφορά στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την ομόλογό του «Να επεκταθεί η συνεργασία στην ψηφιακή διακυβέρνηση και το οικοσύστημα της τεχνολογίας που ανθεί στην Ελλάδα».
«Το μήνυμα στις εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν στη νότια Ευρώπη, είναι ότι η Ελλάδα είναι η καταλληλότερη», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπενθύμισε ότι μόλις χθες ο Economist τοποθέτησε την Ελλάδα στην κορυφή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«’Εχουμε πολλά να μάθουμε από την Εσθονία για την κυβερνοασφάλεια, ενόψει και των εκλογών στην Ελλάδα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανατρέχοντας σε «λύσεις ψηφιακής διακυβέρνησης όπως η υπηρεσία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την οποία χαρακτήρισε ως «αποκάλυψη», σημειώνοντας ότι επετεύχθη και μεγαλύτερη διαφάνεια.
Η Εσθονή πρωθυπουργός από την πλευρά της χαρακτήρισε την Ελλάδα σημαντικό εταίρο και πυλώνα σταθερότητας.
«Mας συνδέουν κοινά σημεία καθώς είμαστε και οι δύο νησιωτικές χώρες με παρόμοια προβλήματα αλλά και κοινές αξίες», τόνισε η πρωθυπουργός της Εσθονίας.
«Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και γιορτάζουμε 100 χρόνια από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων», πρόσθεσε και μίλησε για την ψηφιακή συνεργασία τονίζοντας ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη πέρυσι θέτει τις βάσεις και για πράσινη μετάβαση.
«Η Ελλάδα γνωρίζει πολύ καλά τις απειλές και είναι σαφές ότι είμαστε αλληλέγγυοι με την Frontex που αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος σύμμαχος», είπε η Εσθονή πρωθυπουργός αναφερόμενη στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.
newsbeast.gr