Πολιτική
Μητσοτάκης: Ο κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας
Νέο μήνυμα στους πολίτες για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, αλλά και νέα δέσμευση για στήριξη του τουρισμού και των εργαζόμενων σε αυτό ενόψει του αντικειμενικά δύσκολου χειμώνα, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη σύσκεψη με φορείς στη Ρόδο.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο πρωθυπουργός, αφού άκουσε πρώτα όλους των εκπροσώπων των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε πως «απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του τη νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορονοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία έδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Και για αυτό και θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελα να το ακούνε, ότι ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας».
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε επίσης:
«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο η οποία θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή».
Σημείωσε ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές, ορίζοντας πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. «Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Για το Πρόγραμμα «Γέφυρα»
«Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία για τους δανειολήπτες να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Γέφυρα» το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία «κόκκινων» δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση στην πρώτη κατοικία».
Και πρόσθεσε:
«Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κορονοϊό. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι που να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική».
Τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία, το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε πως σε ένα με δύο μήνες, όταν θα προχωρήσει η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, θα υπάρχει μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, και η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να δει με ποιο τρόπο μπορεί να παρέχει και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση.
«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση» υπογράμμισε και πρόσθεσε:
«Όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον. Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία».
«Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις. Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα» είπε και συνέχισε: «Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις […] Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται».
Στη σύσκεψη με τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Υφυπουργός Τουρισμού Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, Μάνος Κόνσολας, οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Δωδεκανήσου, Υψηλάντης Βασίλειος, Ιατρίδη Μίκα, Παππάς Ιωάννης, καθώς και ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης.
newsbeast.gr