Connect with us

Πολιτική

Μητσοτάκης σε εκπροσώπους Θεσσαλών: 40 επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το σχέδιο για την περιοχή

Το ολλανδικό σχέδιο για τη Θεσσαλία παρουσιάζει σήμερα (11/3) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της περιοχής στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Σαράντα επιστήμονες δούλεψαν 15.000 ώρες το σχέδιο για τη Θεσσαλία, για να ακτινογραφήσουν πληγείσες περιοχές» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους φορείς.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «ξεπερνά τις 400 σελίδες και πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλημάτων των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας».

«Θα ήθελα η συνάντηση αυτή να είναι πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων. Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει σαφείς κατευθύνσεις. Ευχής έργο να συμφωνήσουμε αποτελεί οδικό χάρτη για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση αυτοδιοίκησης και φορείς για να κάνουμε δραστική παρέμβαση να μετατρέψουμε μεγάλη καταστροφή σε ευκαιρία», σημείωσε.

«Να μη βρεθούμε σε τραγική κατάσταση σε κάποιες δεκαετίες η ζημιά που θα έχει γίνει από τη εξάντληση των υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη», τόνισε.

Αρχικά ο πρωθυπουργός συναντάται με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και στη συνέχεια και με εκπροσώπους των αγροτών της περιφέρειας.

Τι περιλαμβάνει το ολλανδικό σχέδιο
Το ολλανδικό σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για τις ενισχύσεις αναχωμάτων, φραγμάτων, ειδικές προτάσεις για την αποφυγή μελλοντικών πλημμυρών στη Λίμνη Κάρλα και για την προστασία των πόλεων από πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και λύσεις για το πως θα πρέπει να οργανωθούν οι υποδομές και το αρδευτικό.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με εκτιμήσεις το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και ίσως αγγίξουν και τα 4 δισ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ σε πάνω από ένα δισ. ανέρχονται οι αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής εταιρείας HVA International, μιλώντας για το «master plan» της εταιρείας για την περιοχή, στην ΕΡΤ, ανέφερε πως μεταξύ άλλων έχουν οριστεί οι κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επεσήμανε, είναι η ξηρασία μετά τις πλημμύρες και η έλλειψη νερού.

«Ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ, ενώ μπορεί κανείς να βρει νερό στα 300 μέτρα, κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014