Πολιτική
Μητσοτάκης: «Θα ήταν φανταστική χειρονομία από τη Λιζ Τρας η επιστροφή των Μαρμάρων»
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Βρετανία πλησιάζει πιο κοντά στην ιδέα της επιστροφής των Μάρμαρων του Παρθενώνα και θα θέσει το θέμα με τη Λιζ Τρας σε μια επίσκεψη στο Λονδίνο φέτος, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι «Sunday Times».
«Σε μια εποχή που η Τρας θα επιδιώκει να οικοδομήσει την αξιοπιστία της και όταν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάπως στριμωγμένο ως προς τη συνολική του εικόνα μετά την κηδεία [της Βασίλισσας], θα είναι μια φανταστική χειρονομία, και αυτό θα της πω», είπε ο Μητσοτάκης σε συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Matthew Campbell την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ενθουσιαστεί στην προσπάθειά του να πάρει πίσω τα γλυπτά 2.500 ετών μετά και από προηγούμενες συνομιλίες με τον νέο μονάρχη, σημειώνει ο Cambell, που προσθέτει:
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει μια «καλή προσωπική σχέση» με τον Βασιλιά Κάρολο, που είναι και ένθερμος υποστηρικτής της καθαρής ενέργειας – «ένα πάθος μου», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ αποδέχεται ότι «θα είναι ουδέτερος» λόγω της θέσης του, πιστεύει ότι ο Βασιλιάς είναι υποστηρικτικός με βάση τις συζητήσεις «με την προηγούμενη ιδιότητά του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας» όταν συναντήθηκαν στο Dumfries House, πριν από έξι μήνες.
Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες φέτος μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων αξιωματούχων έχουν πυροδοτήσει τις προσδοκίες για μια σημαντική πρόοδο αναφορικά με τα μάρμαρα. «Νομίζω ότι η διάθεση αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα ότι, μετά από δεκαετίες αμυντικής στάσης, το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να είναι έτοιμο να κάνει μια συμφωνία.
Ο Μητσοτάκης, είχε σκεφτεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα μπορούσε να βοηθήσει στην άρση της αντιπαράθεσης: ένα άρθρο του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού – από την εποχή που ήταν φοιτητής της Οξφόρδης – το οποίο ήλθε στην επιφάνεια πρόσφατα, ανέφερε: «Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εκτίθενται εκεί που ανήκουν, σε μια χώρα με λαμπερή ηλιοφάνεια και το τοπίο του Αχιλλέα, τα “σκιερά βουνά και τη θάλασσα που αντηχεί”».
Ωστόσο, σε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη τον περασμένο Νοέμβριο στο Λονδίνο, ο Τζόνσον απλώς επανέλαβε τη μακροχρόνια άποψη του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό ήταν θέμα των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο πάντα υποστήριζε ότι τα γλυπτά είχαν αποκτηθεί νόμιμα.
«Ο Μπόρις αλλάζει γνώμη», είπε ο Μητσοτάκης, όταν ρωτήθηκε για αυτή τη συνάντηση. Αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες, στις οποίες μεσολάβησε η Unesco, η πολιτιστική υπηρεσία του Ο.Η.Ε. «Εξετάζουμε ενεργά τις επιλογές μας και θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί και με το Βρετανικό Μουσείο», είπε ο Μητσοτάκης, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί το Λονδίνο στα τέλη του επόμενου μήνα.
Μητσοτάκης για Υποκλοπές: «Δεν έχω ξεκαθαρίσει την υπόθεση»
Ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Matthew Campbell, αναφέρει ακόμη ότι τον Αύγουστο, ο ηγέτης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ότι υπέκλεψαν τις επικοινωνίες του. Ο Μητσοτάκης απέπεμψε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και τον γενικό γραμματέα της Κυβέρνησης. Υποστήριξε ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για την υποκλοπή, η οποία εγκρίθηκε νόμιμα από εισαγγελέα, και ανέφερε: «Δεν μπόρεσα ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό αναγκάστηκα να απολύσω δύο άτομα».
«Αν κάποιος ήθελε να βάλει σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είναι οι πιθανοί εταίροι μας σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, σίγουρα το πέτυχε», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνομιλία του με τον Matthew Campbell.
Το όραμα του Ερντογάν «σκοντάφτει» στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας
Αυτή δεν είναι η μόνη ίντριγκα που επισκιάζει την εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη για επανεκλογή την ερχόμενη άνοιξη, σημειώνει ο Campell. Οι σχέσεις με τον μεγαλύτερο γείτονα της Ελλάδας βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Ο Μητσοτάκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι διαδίδει «παραπληροφόρηση» εν μέσω αυξανόμενων φόβων για στρατιωτική σύγκρουση.
Ο Πρόεδρος Ερντογάν, είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιδίωκε ένα «μεγαλειώδες οθωμανικό όραμα. Θέλει να είναι περιφερειακός παίκτης και περιμένει από όλους να αποδεχθούν το μεγαλείο της Τουρκίας, κάτι που προφανώς δεν πρόκειται να συμβεί εάν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας».
«Η Ελλάδα απέδειξε ότι ένα PIG μπορεί να πετάξει»
Ο Campell αναφέρεται σε σχεδόν διθυραμβικούς τόνους για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας:
«Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, ο Μητσοτάκης πιστώνεται ότι έκανε ένα οικονομικό θαύμα στην Ελλάδα.
Πριν από μια δεκαετία ήταν ένα από τα PIGS, ένα υποτιμητικό αρκτικόλεξο για την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία, των οποίων οι οικονομίες αντιμετώπιζαν άσχημα προβλήματα.
Οι άρχοντες της ΕΕ στο βορρά υπέβαλαν την Ελλάδα σε συνεχή κριτική. Σήμερα, όμως, η εικόνα έχει αλλάξει. Ο Μητσοτάκης αναδείχθηκε σε είδωλο του ευρωπαϊκού κέντρου αμέσως μετά την απομάκρυνση των λαϊκιστών και της πανδημίας και κάνοντας την Ελλάδα πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας – υψηλότερος από 5 τοις εκατό φέτος – είναι ο φθόνος των πρώην επικριτών και η απόδειξη ότι ένα “γουρούνι” μπορεί να πετάξει».
newsit.gr