Άρθρα-Απόψεις
Mιχάλης Σάλλας: Μπορούμε να τα καταφέρουμε
«Τώρα χρειάζεται να αναλάβουν τα ηνία οι παραγωγικές δυνάμεις, οι φορείς και τα πιστωτικά ιδρύματα», αναφέρει ο πρόεδρος της Lyktos Group, που μιλάει για το ρόλο τον οποίο μπορούν και πρέπει να παίξουν οι τράπεζες χρηματοδοτώντας την οικονομία.
Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα, βγάζοντας το κοινωνικό της πρόσωπο, ωστόσο η ενίσχυση από τις τράπεζες για παράδειγμα της τουριστικής βιομηχανίας, είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να σταθεί όρθια την επόμενη ημέρα.
Και τονίζει ότι τα κεφάλαια που προκύπτουν από την χαλάρωση των κεφαλαιακών δεικτών των ελληνικών τραπεζών, είναι ικανά να μοχλεύσουν κονδύλια στο επταπλάσιο ή και στο οκταπλάσιο της αξίας τους, απελευθερώνοντας σημαντικούς πόρους για την χρηματοδότηση της οικονομίας.
Συνέντευξη στον Θανάση Μαυρίδη
– Κύριε Σάλλα τον τελευταίο καιρό ακούγονται φωνές σε δραματικούς τόνους για την πορεία της οικονομίας. Πόσο νομίζετε πως μπορούν και με τι τρόπο να συμβάλλουν οι τράπεζες στο να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα οικονομική κρίση;
Mε τρόπο ουσιαστικό οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να προβούν στη χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων ή εν δυνάμει υγιών επιχειρήσεων, που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Οι τράπεζες γνωρίζουν τους κακοπληρωτές γνωρίζουν και τους νοικοκύρηδες. Εύκολα λοιπόν μπορούν να θεσπίσουν γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες και να χρηματοδοτήσουν σε χρόνους λογικούς και αναγκαίους το restart της ελληνικής οικονομίας.
Είναι πολλές οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν υποστεί ζημιές γιατί δεν μπόρεσαν να διαθέσουν προϊόντα ή υπηρεσίες, γιατί έχασαν τη σεζόν, γιατί αγόρασαν αποθέματα ευπαθή που καταστράφηκαν κλπ. Ωστόσο παραμένουν επιχειρήσεις δυναμικές και με προοπτική. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν άμεσα πόρους.
Συγχρόνως όμως, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας πρέπει με έξυπνο τρόπο να βοηθήσουν την εθνική οικονομία στην επανεκκίνησή της.
Για παράδειγμα η ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας είναι επιβεβλημένη. Ακόμη και εάν κάποια ξενοδοχεία αποφασίσουν να μην ανοίξουν γι’ αυτήν την τουριστική περίοδο θα πρέπει να αξιολογηθεί η χρηματοδότησή τους, καθώς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη σεζόν αποτελεί μια μοναδικής τάξεως ευκαιρία για μια σοβαρή αναβάθμισή τους. Έτσι κατά την επόμενη τουριστική περίοδο θα δώσουν στην αγορά ένα πολύ πιο εξελιγμένο προϊόν.
Εάν δεν γίνουν τέτοιες ενέργειες, η ελληνική οικονομία θα υποχωρήσει σημαντικά σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Η κεφαλαιακή χαλάρωση που έλαβε χώρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτρέπει στις τράπεζες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν τις εθνικές τους οικονομίες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν πρέπει οι τράπεζές μας να αφήσουν αυτήν την ευκαιρία να χαθεί για την Ελλάδα.
– Δέκα χρόνια νωρίτερα αντιμετωπίσατε μια παρόμοια κρίση. Τι διαφορές και τι ομοιότητες υπάρχουν με τότε; Τι ευχέρειες είχαν τότε οι τράπεζες και ποιες ενέργειες είχαν βοηθήσει;
Η αλήθεια είναι πως η κρίση τότε είχε πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τη σημερινή και η διάρκειά της ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη νέα κρίση, η οποία αναμένεται πολύ μικρότερης διάρκειας και μάλλον μεγαλύτερης έντασης. Ισχυρή όμως θα είναι και η ανάκαμψη που θα ακολουθήσει.
Πρέπει να μην ξεχνάμε ότι στην διάρκεια της 10ετούς κρίσης, πολλές από τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές, παρά το γεγονός ότι με στενά τραπεζικά κριτήρια δεν ήταν εύκολη η χρηματοδότησή τους, ωστόσο χρηματοδοτήθηκαν και σήμερα είναι κερδοφόρες, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
– Πόσα κεφάλαια μπορούν κατά τη γνώμη σας να εισέλθουν στην οικονομία και πως τα πιστωτικά ιδρύματα θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στη νέα γενιά των “κόκκινων” δανείων για την οποία αρκετοί κάνουν λόγο;
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε τις αποφάσεις εκείνες που επέτρεψαν στις ευρωπαϊκές τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια ώστε να μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία και να χρηματοδοτήσουν μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης.
Η χαλάρωση των κεφαλαιακών δεικτών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σημαντική. Τα κεφάλαια που προκύπτουν από αυτήν την χαλάρωση, οι μικρότεροι δηλαδή δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που απαιτούνται, μπορούν να μοχλεύσουν κεφάλαια στο επταπλάσιο ή και στο οκταπλάσιο της αξίας τους, απελευθερώνοντας πόρους σημαντικούς προκειμένου να διατεθούν υγιή δάνεια στην οικονομία.
Με τον τρόπο αυτόν η πιστωτική επέκταση θα βοηθήσει και τις ίδιες τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν δικά τους προβλήματα, αποφέροντας και σε αυτές κερδοφορία μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας που εκείνες θα έχουν τροφοδοτήσει.
Πιστεύω ότι αν γίνουν γρήγορες κινήσεις το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται σχεδιασμός και αποφασιστικότητα.
-Νομίζετε πως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι;
Νομίζω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα χωρίς αισιοδοξία και ρεαλισμό, ούτε μπορούμε να περιμένουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται να επιλύονται όλα δια μέσου του κρατικού κορβανά.
Νομίζω ότι η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα βγάζοντας το κοινωνικό πρόσωπο σε πρώτο χρόνο και συνεχίζει την υποστήριξή της στην αγορά. Τώρα χρειάζεται να αναλάβουν τα ηνία οι παραγωγικές δυνάμεις, οι φορείς και τα πιστωτικά ιδρύματα.