Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τη στέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου μετά το καλοκαίρι του 2025. Ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης ξεκίνησε το Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Η έκβαση είναι αβέβαιη, καθώς είναι μεγάλη η διάσταση που πρέπει να γεφυρωθεί μεταξύ της ελληνικής πλευράς που εκπροσωπείται από το Γενικό Πρόξενο Μονάχου και πληρεξούσιο δικηγόρο αφενός και του ιδιοκτήτη του ακινήτου αφετέρου.
Τα συμβούλια γονέων και κηδεμόνων των σχολείων Μονάχου καταγγέλλουν «διοικητική αμέλεια» για την έγκαιρη ανανέωση του συμβολαίου. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες μονάδες δεν επιβαρύνουν ούτε κατ΄ελάχιστον τον προϋπολογισμό του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, καθώς καλύπτονται από τις επιδοτήσεις της Βαυαρίας.
Επί 18 χρόνια το 4ο Δημοτικό «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα «Μέχρι τώρα λειτουργούσαν όλα θαυμάσια, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα», λέει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου Φίλιπ Ούλλριχ στην ΕΡΤ. Το κτίριο στεγάζει συνολικά 384 μαθητές (209 στο Δημοτικό και 175 στο Γυμνάσιο) με αυξανόμενη τάση, ενώ καλύπτει και τις ανάγκες των σαββατιάτικων Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας που πληρώνονται από τους γονείς και παρακολουθούν πάνω από 400 παιδιά που επισκέπτονται γερμανικά σχολεία.
Η καταλληλότητα των εγκαταστάσεων είναι δεδομένη. «Ρωτήστε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς» λέει ο Ούλριχ. Πράγματι, οι χώροι του συγκεκριμένου ακινήτου ανταποκρίνονται πλήρως στις προδιαγραφές και καλύπτουν απολύτως τις ανάγκες λειτουργίας του σχολείου. Εκπαιδευτικός που υπηρετούσε στο σχολείο «Πυθαγόρας», το οποίο έκλεισε το περασμένο καλοκαίρι και μεταφέρθηκε στο «Αριστοτέλης» μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τις άρτιες εγκαταστάσεις του σχολείου.
Ο Ούλλριχ δηλώνει στην ΕΡΤ ότι δεν έχει αντίρρηση για τη συνέχιση της μίσθωσης στους Έλληνες. «Διαφορετικά, δεν θα ξεκινούσα διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», λέει.
Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε τώρα; «Η πρωτοβουλία είναι στην ελληνική πλευρά, έναντι της οποίας έχω κάνει πολλές παραχωρήσεις», συμπληρώνει ο Ούλλριχ. Αρνείται όμως να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν είναι μυστικό ότι στη Hachinger Bach Str. στο Berg am Laim, όπου επρόκειτο να χτιστεί ιδιόκτητο σχολείο, θα χτιστεί γερμανικό σχολείο που θα στεγάσει και 500 μαθητές του δημοτικού «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου. Αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική πλευρά θέλει ένα «ευέλικτο συμβόλαιο», προκειμένου να μεταφερθεί εκεί, όταν το σχολείο θα είναι έτοιμο – αναμένεται στα τέλη της δεκαετίας. «Έχω παραχωρήσει την ευελιξία στην ελληνική πλευρά», λέει ο Ούλλριχ.
Η ελληνική πλευρά – όπως έγινε γνωστό από διαρροές αλλά και τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Κατσαρού – θεωρεί εξωφρενική την αύξηση ενοικίου έως 50% που ζητά ο ιδιοκτήτης, o οποίος την αιτιολογεί με την προσαρμογή στα σημερινά επίπεδα της αγοράς και τη ρήτρα πρόωρης εξόδου από το συμβόλαιο. Οι όροι, βεβαίως, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης. Και επ΄αυτού ο Ούλλριχ σιωπά.
Ωστόσο, αυτοί που αυτοπαρουσιάζονται ως υπέρμαχοι του δημοσίου συμφέροντος της Ελλάδας, ολιγώρησαν όταν έπρεπε να ανανεωθεί έγκαιρα η σύμβαση. Δύο χρόνια πριν τη λήξη του συμβολαίου, στις 31 Ιουλίου 2023, το Γενικό Προξενείο Μονάχου θα μπορούσε να ζητήσει μονομερώς την ανανέωση της υπάρχουσας σύμβασης με σαφώς ευνοϊκότερους όρους. Αλλά δεν το έπραξε.
Αντ΄αυτού μεταφέρθηκε υπηρεσιακά προς την Αθήνα η εκτίμηση ότι ο ιδιοκτήτης σπεύδει αδικαιολόγητα να δεσμεύσει το Ελληνικό Δημόσιο με καταχρηστικούς όρους. Επίσης παρουσιάστηκε εσφαλμένη εικόνα της αγοράς ακινήτων στο Μόναχο με την ανεδαφική εκτίμηση ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για την αναζήτηση άλλων λύσεων στέγασης των δύο σχολείων μέχρι τη λήξει του σημερινού συμβολαίου στις 31. Ιουλίου 2025. Πρακτική συνέπεια της ολιγωρίας είναι να γίνεται σήμερα η διαπραγμάτευση για νέα σύμβαση εξ υπαρχής με εμφανώς δυσμενέστερους όρους.
Ελλιπής ενημέρωση
Τα Συμβούλια Γονέων Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης Μονάχου (1ο, 4ο, 5ο Δημοτικό, 1ο, 2ο Γυμνάσια Μονάχου και Σύλλογος Γονέων Λυκείου Μονάχου), συνέταξαν «καταγγελία κατά παντός υπευθύνου για τη διοικητική αμέλεια της μη-εφαρμογής του δικαιώματος μονομερούς ανανέωσης του ισχύοντος συμβολαίου, σύμφωνα με την Παράγραφο 4 αυτού. Η διοικητική αυτή αμέλεια έχει φέρει την κατάσταση στο σημερινό αβέβαιο καθεστώς», τονίζεται στην καταγγελία.
Τα Συμβούλια Γονέων καταδικάζουν επίσης την ελλιπή ενημέρωσή τους. Μιλούν για «συμπεριφορά πινγκ-πονγκ από το Γενικό Προξενείο Μονάχου στο Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Μονάχου και τανάπαλιν», καθώς επίσης και των εμπλεκόμενων υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών. Προειδοποιούν δε ότι,«εάν δεν ενημερωθούμε άμεσα για τις εξελίξεις και εάν η πορεία του (τεχνηέντως;) δημιουργηθέντος προβλήματος δεν έχει το αίσιο τέλος που όλη η Ομογένεια επιθυμεί, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες δε θα έχουν προηγούμενο».
Ο μύθος του κόστους
Ελλιπή ενημέρωση δεν έχουν μόνον οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι γονέων.
Τακτική επιλεκτικής ενημέρωσης του τύπου έως συγκάλυψης του θέματος ακολουθεί και το υπουργείο Παιδείας με το αρμόδιο γραφείο τύπου του υπουργείου. Από τον περασμένο Νοέμβριο που ανέκυψε το θέμα «Αριστοτέλης», η ΕΡΤ απέστειλε τέσσερις φορές αίτημα με συγκεκριμένες ερωτήσεις. Το γραφείο τύπου του υπουργείου Παιδείας δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα.
Στο τελευταίο αίτημα της ΕΡΤ (22.12.2023) ένα από τα ερωτήματα ήταν, με ποιό κόστος επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία του 4ου Δημοτικού «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου.
Στη «Διαύγεια», τα δημόσια αναρτημένα στοιχεία μιλούν καθαρή γλώσσα και δείχνουν ότι για το 2023 το ελληνικό δημόσιο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ για τα ελληνικά σχολεία της Βαυαρίας.
Η «έγκριση προϋπολογισμού του Ειδικού Λογαριασμού «Οικονομική ενίσχυση σχολικού φορέα Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Άνω Βαυαρίας» οικονομικού έτους 2023 εμφανίζει:
ΕΣΟΔΑ: 4.684.996,72 ευρώ (σ.σ. επιχορήγηση κυβέρνησης της Βαυαρίας).
ΕΞΟΔΑ: 5.021.024,07 ευρώ.
ΕΛΛΕΙΜΜΑ: 336.027,35 ευρώ.
«Το έλλειμμα θα καλυφθεί από το ταμειακό υπόλοιπο του προηγούμενου έτους»
Τα αναρτημένα στη «Διαύγεια» στοιχεία με υπογραφή της πρώην υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, αποδεικνύουν ότι είναι μύθος η επιβάρυνση του ελληνικού προϋπολογισμού για τα ελληνικά δημοτικά και γυμνάσια στη Βαυαρία. Καλύπτονται πλήρως από την επιχορήγηση της βαυαρικής κυβέρνησης. Φυσικά, και του 4ου Δημοτικού «Αριστοτέλης» και του 1ου Γυμνασίου Μονάχου. Το ετήσιο μίσθωμα που ζητά ο ιδιοκτήτης για το σχολικό συγκρότημα του «Αριστοτέλης» είναι αναλογικά ίδιο με το κόστος μισθώματος για τα άλλα τρία σχολεία που αθροιστικά έχουν το ίδιο ακριβώς εμβαδόν με το «Αριστοτέλης».
Σημαντικό είναι επίσης ότι το ενοίκιο για τη στέγαση του Λυκείου στο Μόναχο, το οποίο καταβάλλεται αποκλειστικά από την Ελλάδα, αντιστοιχεί σε 15 ευρώ το τ.μ., τιμή ίδια με ενοίκια και των άλλων κτιρίων που στεγάζονται τα ελληνικά σχολεία.
Σημειωτέον ότι η εκπαιδευτική πολιτική είναι υπόθεση των ομόσπονδων κρατιδίων, τα οποία έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς, εντελώς ανεξάρτητους από τις επίκαιρες δυσκολίες της κεντρικής κυβέρνησης στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους.
Στήριξη από ελληνικές κοινότητες
Οι Ελληνικές Κοινότητες: Αννόβερου, Βερολίνου, Δρέσδης, Όφενμπαχ, Στουτγάρδης, Φρανκφούρτης, με κοινό ψήφισμα επισημαίνουν ότι «το ζήτημα δεν είναι καινούριο, ούτε περιορίζεται στην περιοχή του Μονάχου. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να δώσει λύση τώρα στο πρόβλημα προχωρώντας στη μακροχρόνια εκμίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος. Διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία».