Εγκεφαλογράφημα
Μοναδικές εικόνες από τη Λιμνοθάλασσα της Ι.Π. του Μεσολογγίου
Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι Λιμνοθάλασσα, μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, η οποία αποτελεί ξέβαθο της θάλασσας από τις προσχώσεις του Αχελώου.
Πρόκειται για παραθαλάσσια λίμνη, προ του Μεσολογγίου, με θαλάσσιο νερό που εκτείνεται από την Άκρα Μπαμπακούλα, παρά τις εκβολές του Ευήνου, μέχρι τους πρόποδες του όρους Κατσιλάρη προς το Ιόνιο Πέλαγος, και σε βάθος μέχρι του ιχθυοτροφείου Παλιοπόταμος. Χωρίζεται από την ανοικτή θάλασσα του Πατραϊκού Κόλπου από ένα παράκτιο διάζωμα, ύψους μέχρι 80 εκατοστά από τη μέση στάθμη της θάλασσας, που δημιούργησαν οι προσχώσεις των ποταμών Ευήνου και Αχελώου. Έχει μέγιστο μήκος περίπου 27.300 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14.800 μέτρα.
Το μεγαλύτερο βάθος της λιμνοθάλασσας αυτής φτάνει τα 5-6 μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έχει βάθος που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο. Κοντά στις ακτές το βάθος φτάνει το 0,1 του μέτρου και γι’ αυτό είναι πρόσφορος τόπος για αλυκές. Περίφημο είναι το αβγοτάραχό της που βγαίνει από τον θηλυκό κέφαλο που λέγεται μπάφα.
Κι όπως είπε ο σεναριογράφος της σειράς «Σκοτεινή Θάλασσα», Ζαχαρίας Μαυροειδής: «Το Μεσολόγγι είναι ένα μέρος με έντονη γεωγραφική ταυτότητα. Είναι απίστευτα φωτογενές, ατμοσφαιρικό, πολυδιάστατο.
Επίσης, έχει και ένα μυθολογικό φορτίο, λόγω της ιστορίας του. Συγκεκριμένα, η λιμνοθάλασσα έχει έναν έντονο συμβολισμό ως στοιχείο, που συνδέει την ελευθερία της ανοιχτής θάλασσας με τον εγκλεισμό της Λίμνης.
Αυτό το μεταίχμιο μεταξύ ελευθερίας και εγκλεισμού αντανακλάται σε όλους τους ήρωες της σειράς, οι οποίοι, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, παλεύουν με το δίλημμα μένω ή φεύγω από τον τόπο μου».
Φωτογραφίες: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Με πληροφορίες από Βικιπαίδεια