Άλλες Ειδήσεις
Μοσχαράκι γιουβέτσι με λιαστές ντομάτες
Υλικά
- 700 – 800γρ. μοσχάρι χωρίς κόκαλο, από κιλότο ή ελιά, κομμένο σε μέτρια προς μικρά κομμάτια
- 100ml ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 3 καρότα μέτρια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
- 4 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
- 200γρ. σάλτσα ντομάτας
- 1.200ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
- 5 μπαχάρια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο, τα φυλλαράκια του
- 500γρ. κριθαράκι ψιλό ή μέτριο
- 1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές σε λάδι, στραγγισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένετε τα κομμάτια του κρέατος, τα σκουπίζετε καλά και τα αλατοπιπερώνετε. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε τα 2/3 από τη ποσότητα του ελαιόλαδου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε τα κομμάτια του κρέατος σε μονή στρώση. Τα αφήνετε να ροδίσουν για 3 – 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσετε. Μετά, τα ανασηκώνετε προσεκτικά και τα γυρίζετε από την άλλη πλευρά. Τα αφήνετε να ροδίσουν για άλλα 2 – 3 λεπτά.
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα καρότα και σοτάρετε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας. Μόλις το κρέας ροδίσει καλά σβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες ή τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό ο οποίος πρέπει να καλύψει τα κομμάτια του κρέατος κατά 2 – 3 εκ. Αν δεν τα καλύπτει τόσο, προσθέτετε λίγο ζεστό νεράκι. Ρίχνετε τα μπαχάρια, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά, μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη ρίγανη και το θυμάρι και ανακατεύετε.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κριθαράκι ανακατεύοντας το με ξύλινο κουτάλι για 1 λεπτό.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μαζί με το άφθονο ζωμό του σε ένα μέτριο και βαθύ ταψί. Προσθέτετε το κριθαράκι και το απλώνετε ομοιόμορφα στο ζουμί με μια ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί ρίχνετε άλλο λίγο ζεστό νερό (1 – 2 φλιτζάνια το πολύ). Μέσα στο κριθαράκι σκορπίζετε και τις λιαστές ντομάτες.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το γιουβέτσι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το κριθαράκι να πιει το ζωμό και να μαλακώσει, να μελώσει, αλλά όχι να στεγνώσει Είναι προτιμότερο να γίνει λίγο ζουμερό παρά να στεγνώσει.
Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Στο διάστημα αυτό το κριθαράκι συνεχίζει να σιγοψήνεται και να απορροφά υγρό από το ταψί, ακόμα και εκτός φούρνου. Γι’ αυτό φροντίζετε να έχει μείνει λιγάκι ζουμερό ώστε στο στάδιο αυτό το ζυμαρικό να μην στεγνώσει και λασπώσει. Το σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με μπόλικο πιπεράκι και, αν θέλετε, ρίχνετε σε κάθε μερίδα τριμμένο κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα.
olivemagazine.gr