Connect with us

Επιστήμες

Mount Bromo: Το «πεινασμένο» ηφαίστειο!

550 334 592064

Το βουνό Bromo βρίσκεται στην Ανατολική Ιάβα, της Ινδονησίας, και βασικό χαρακτηριστικό του είναι ότι εκεί υπάρχει ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ιάβας.

Όταν εκρήγνυται, βγάζει πυκνό, λευκό και θειούχο καπνό, ενώ όταν είναι σε ηρεμία η κορυφή των 2.300 μέτρων είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, διάσημος για τη φυσική του θέση και τη μαγευτική θέα που προσφέρει.

Το βουνό βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης αμμώδους πεδιάδας που ονομάζεται «Sea of Sand».

Εκεί ζουν περίπου 90.000 Tengger, μέλη μιας ινδουιστικής μειονότητας στο κατά βάση μουσουλμανικό αρχιπέλαγος της Ινδονησίας. Κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από το αν το ηφαίστειο “βρυχάται” ή όχι, εκατοντάδες Tenggerese από τα γύρω χωριά ταξιδεύουν στο βουνό για να κάνουν προσφορές τροφίμων που ρίχνουν στην καλντέρα του ηφαιστείου.

Εκτός από φρούτα, ρύζι και λαχανικά, επίσης προσφέρονται ζώα, όπως κατσίκες, κοτόπουλα ακόμη και αγελάδες.

Οι προσφορές γίνονται στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ που ονομάζεται Yadnya Kasada, που διαρκεί περίπου έναν μήνα.Οι Tenggerese λέγεται ότι είναι απόγονοι του άλλοτε ισχυρού βασιλείου Majapahit που κυβέρνησε την Ινδονησία και το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας από τον 13ο αιώνα μέχρι το 1500, όταν έπεσε στα χέρια ισλαμιστών εισβολέων.

Κατά την πτώση της αυτοκρατορίας Majapahit, πολλοί εγκατέλειψαν την περιοχή και κατέφυγαν στα βουνά Tengger. Μεταξύ αυτών ήταν η κόρη του βασιλιά Brawijaya, του βασιλείου Majapahit, και ο σύζυγός της.

Το βασιλικό ζεύγος ήταν, ωστόσο, άτεκνο. Στην απόγνωσή του, ανέβηκε στην κορυφή του βουνού Bromo παρακαλώντας τον Θεό, ο οποίος τους υποσχέθηκε πολλά παιδιά με την προϋπόθεση ότι το μικρότερο θα έπρεπε να θυσιαστεί στον κρατήρα του ηφαιστείου.

B3

Σύμφωνα με ορισμένες εκδοχές της ιστορίας, το ζευγάρι αρνήθηκε να προσφέρει την θυσία, κάτι που προκαλεί τις συχνές εκρήξεις του ηφαιστείου, ενώ κατά άλλους το ζευγάρι θυσίασε πρόθυμα το παιδί του.

Η παράδοση του φεστιβάλ Yadnya Kasada λέγεται ότι προέρχονται από αυτό τον μύθο.

B4

perierga.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014