Άλλες Ειδήσεις
Μπάρες καραμέλας
Συστατικά
- 160 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 70 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 αβγό
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για την καραμέλα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. μέλι
- 240 γρ. βούτυρο, σε κύβους
- 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 200 γρ. κουβερτούρα 65%
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Καλύπτουμε ένα ταψί 30×20 εκ. με αλουμινόχαρτο και βουτυρώνουμε καλά.
- Στο μίξερ με το φτερό αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει καλά για 10 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Παράλληλα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τα περνάμε από σήτα.
- Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο μίξερ και χτυπάμε για 2-3 λεπτά να ενσωματωθούν καλά.
- Απλώνουμε στον πάτο του ταψιού και ισιώνουμε καλά το ζυμάρι με τα χέρια μας.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ελάχιστο χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την καραμέλα
- Για την καραμέλα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Όταν φτάσει το μείγμα σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός.
- Επαναφέρουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Με ένα ειδικό μαγειρικό θερμόμετρο ελέγχουμε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει στους 115ο C.
- Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη ζύμη και απλώνουμε ομοιόμορφα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας.
- Βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να πήξει καλά το μείγμα.
Για το σερβίρισμα
- Αφαιρούμε το μείγμα από το ταψάκι και βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
- Κόβουμε σε ακαθόριστα κομμάτια της αρεσκείας μας.
- Λιώνουμε την σοκολάτα σε ένα μπεν μαρί και ρίχνουμε πάνω από τις μπάρες μας.
- Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com