Connect with us

Άλλες Ειδήσεις

Το μπικίνι έγινε 76 ετών: Το μαγιό – σύμβολο που έφερε Επανάσταση στο σινεμά και στη ζωή (Videos – Photos)

bikini

Το καλοκαίρι του 1946, ένα χρόνο μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι δυτικοευρωπαίοι απολάμβαναν το πρώτο τους καλοκαίρι, μετά από κακουχίες, δεινά και στερήσεις. Οι Γάλλοι σχεδιαστές ήθελαν να φτιάξουν ρούχα που θα ταίριαζαν με την πιο αισιόδοξη διάθεση των ανθρώπων.

Το ύφασμα όμως ήταν ακόμα σε έλλειψη και σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν τις πωλήσεις μαγιό, δύο Γάλλοι σχεδιαστές –οι Ζακ Χάιμ και Λουί Ρεάρ παρουσίασαν σχεδόν ταυτόχρονα για πρώτη φορά μικροσκοπικά μαγιό, δύο τεμαχίων που άφηναν ελάχιστα στη φαντασία.

Ο Γάλλος σχεδιαστής μόδας Zακ Χάιμ πρώτος, ο οποίος είχε κατάστημα στη γαλλική Ριβιέρα, εισήγαγε ένα μινιμαλιστικό σχέδιο δύο τεμαχίων τον Μάιο του 1946 το οποίο ονόμασε «άτομο» από το μικρότερο γνωστό σωματίδιο ύλης. Αν και πιο μικροσκοπικό από τους προκατόχους του της δεκαετίας του 1930, το κάτω μέρος της νέας…στολής παραλίας κάλυπτε ακόμα τον αφαλό. ‘Ετσι γεννήθηκε το «μικρότερο μαγιό στον κόσμο», όπως το διαφήμιζε ο δημιουργός του.

Louis Reard and the Bikini

Στις 5 Ιουλίου του 1946, ο Γάλλος μηχανικός αυτοκινήτων Λουί Ρεάρ, ο οποίος διατηρούσε την επιχείρηση εσωρούχων της μητέρας του κοντά στο Folies Bergères, παρουσίασε με τη σειρά του ένα μαγιό «ντε πιες» (δύο τεμαχίων) που άφηνε ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία ακάλυπτο τον αφαλό, αντλώντας έμπνευση από τις γυναίκες που έβλεπε γύρω του στις παραλίες του Σαιν Τροπέ. Οι λουόμενες τύλιγαν τις άκρες των μαγιό τους για να μαυρίσουν περισσότερο και εκείνος αποφάσισε να σχεδιάσει ένα μαγιό πιο βολικό και…πιο μικροσκοπικό.

dolores
Η Μεξικανή ηθοποιός Ντολόρες ντε Ρίο, απο τις πρώτες που φόρεσαν απενοχοποιημένα το μπικίνι

Τα μοντέλα της εποχής το θεώρησαν προκλητικό και δίστασαν να το λανσάρουν και ο Ρεάρ προσέλαβε τότε μια γυμνή χορεύτρια από τα περίφημα Casinos de Paris για να το παρουσιάσει στην δημοφιλή πισίνα Molitor του Παρισιού, που έγινε έκτοτε σημείο αναφοράς. Εγκαινίασε το σχέδιό του τέσσερις ημέρες μετά τις πυρηνικές δοκιμές στα νησιά Μάρσαλ στα οποία ανήκει και η ατόλη Μπικίνι και οι εφημερίδες της εποχής γέμισαν με την είδηση.

Τον ίδιο θόρυβο ευελπιστούσε να προκαλέσει και ο Γάλλος σχεδιαστής, επιλέγοντας το όνομα μπικίνι . Ήλπιζε ότι το αποκαλυπτικό στυλ του μαγιό του θα δημιουργούσε μια «εκρηκτική εμπορική και πολιτιστική αντίδραση» παρόμοια με την έκρηξη στην ομώνυμη ατόλη.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro έγραφε τότε: «Οι άνθρωποι λαχταρούσαν τις απλές απολαύσεις της θάλασσας και του ήλιου. Για τις γυναίκες, το μπικίνι σηματοδοτούσε ένα είδος δεύτερης απελευθέρωσης. Δεν υπήρχε τίποτα σεξουαλικό σε αυτό. Αντίθετα, ήταν μια γιορτή ελευθερίας και επιστροφή στις χαρές της ζωής». Οι Γαλλίδες αγκάλιασαν σε γενικές γραμμές το σχέδιο, αλλά η Καθολική Εκκλησία, αρκετά μέσα ενημέρωσης και η πλειοψηφία του κοινού θεώρησαν αρχικά ότι ήταν επικίνδυνο, ακόμα και σκανδαλώδες.

Παρά τη σημαντική κοινωνική αντίσταση, ο Ρεάρ έλαβε περισσότερες από 50.000 επιστολές από θαυμαστές. Ξεκίνησε επίσης μια τολμηρή διαφημιστική καμπάνια που έλεγε στο κοινό ότι ένα μαγιό δύο τεμαχίων δεν είναι γνήσιο μπικίνι «εκτός αν μπορούσε να το τραβήξει κανείς μέσα από μια βέρα». Σύμφωνα με τον Kέβιν Τζόουνς, επιμελητή και ιστορικό μόδας, ο Ρεάρ «ήταν μπροστά από την εποχή του κατά περίπου 15 με 20 χρόνια. Μόνο οι γυναίκες στην πρωτοπορία, κυρίως γυναίκες της ανώτερης τάξης της Ευρώπης το αγκάλιασαν»

Οι κοινωνικές αντιδράσεις

Από τότε και για πολλά χρόνια το μπικίνι θεωρήθηκε αμφιλεγόμενο, δέχθηκε πόλεμο και έγινε αποδεκτό πολύ αργότερα. Σε πολλές χώρες, απαγορεύτηκε από τις παραλίες και άλλους δημόσιους χώρους. Το 1949, τρία χρόνια μετά το ντεμπούτο του, η Γαλλία το απαγόρευσε στις ακτές της. Η Γερμανία το απαγόρευε από τις δημόσιες πισίνες μέχρι τη δεκαετία του 1970, ενώ ορισμένες κομμουνιστικές ομάδες καταδίκασαν το μπικίνι ως σύμβολο «καπιταλιστικής παρακμής».

Το μπικίνι δέχτηκε επίσης κριτική από φεμινίστριες, οι οποίες το αποδοκίμασαν ως ένδυμα σχεδιασμένο για να ταιριάζει στα γούστα…των ανδρών και όχι των γυναικών. Παρά τις αντιδράσεις όμως, το διάσημο ντε πιες εξακολουθούσε να κάνει πωλήσεις, αν και διακριτικά.

The history of the bikini | Fashion

Το 1951, ο πρώτος διαγωνισμός Μις Κόσμος, αρχικά ο Διαγωνισμός Φεστιβάλ Μπικίνι διοργανώθηκε από τον Έρικ Μόρλεϊ. Όταν η νικήτρια, Kiki Håkansson από τη Σουηδία, στέφθηκε με μπικίνι, χώρες με θρησκευτικές παραδόσεις απείλησαν να αποσύρουν τις αντιπροσώπους τους. Η Håkansson παραμένει η πρώτη και τελευταία Μις Κόσμος που στέφθηκε με το μπικίνι της, ένα στέμμα που καταδικάστηκε από τον Πάπα Πίο XII ο οποίος δήλωσε ότι το μαγιό ήταν αμαρτωλό.

Τα μπικίνι απαγορεύτηκαν από τα καλλιστεία σε όλο τον κόσμο μετά τη διαμάχη. Το 1949 οι Los Angeles Times ανέφεραν ότι η Mις Αμερική, Μπέμπε Σοπ κατά την επίσκεψή της στο Παρίσι είπε ότι δεν ενέκρινε το μπικίνι για Αμερικανίδες, αν και δεν την πείραζε να το φορούν οι Γαλλίδες. Οι ηθοποιοί σε ταινίες όπως το My Favorite Brunette (1947) και το μοντέλο σε ένα εξώφυλλο του LIFE του 1948 εμφανίστηκαν με παραδοσιακά μαγιό δύο τεμαχίων, όχι με μπικίνι.

Το 1950, το περιοδικό Time πήρε συνέντευξη από τον Αμερικανό μεγιστάνα των μαγιό Φρεντ Κόουλ, ιδιοκτήτη του Cole της Καλιφόρνια, και ανέφερε ότι «λίγο περιφρονούσε τα φημισμένα μπικίνι της Γαλλίας», επειδή ήταν σχεδιασμένα για «μικροσκοπικές Γαλλίδες γυναίκες». «Τα κορίτσια στη Γαλλία έχουν κοντά πόδια», εξήγησε, «τα μαγιό πρέπει να σηκώνονται στα πλάγια για να δείχνουν τα πόδια τους πιο μακριά». Ο ίδιος ο Ρεάρ αλλωστε το περιέγραφε ως ένα μαγιό δύο τεμαχίων που “αποκαλύπτει τα πάντα για ένα κορίτσι εκτός από το πατρικό όνομα της μητέρας της.”

Η Αυστραλιανή σχεδιάστρια Paula Straford παρουσίασε το μπικίνι στη Χρυσή Ακτή το 1952. Το 1957, το Das moderne Mädchen (Το Μοντέρνο Κορίτσι) έγραψε: «Είναι αδιανόητο ένα αξιοπρεπές κορίτσι με διακριτικότητα να φορέσει ποτέ κάτι τέτοιο». Οκτώ χρόνια αργότερα μια φοιτήτρια από το Μόναχο τιμωρήθηκε σε έξι ημέρες αναγκαστικής καθαριότητας σε ένα παλιό σπίτι επειδή είχε κάνει μια βόλτα στην κεντρική πλατεία Viktualienmarkt, στο Μόναχο με μπικίνι.

Η αρχή της «νομιμοποίησης»

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός του μπικίνι έγινε κοινός στις περισσότερες δυτικές χώρες από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, τόσο ως μαγιό όσο και ως εσώρουχο. Μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως αθλητικό ρούχο στο beach volley και στο bodybuilding. Τα γυναικεία μαγιό έχουν υποστεί μια απαράμιλλη μεταμόρφωση. Οι αλλαγές στο στιλ και τη μορφή τους κατά τη διάρκεια της ιστορίας αντανακλούν κοινωνιολογικούς και τεχνολογικούς παράγοντες, επομένως το ένδυμα λειτουργεί ως βαρόμετρο του χρόνου.

Σήμερα υπάρχει μια σειρά από σύγχρονες στιλιστικές παραλλαγές του σχεδίου που χρησιμοποιούνται για σκοπούς μάρκετινγκ και ως βιομηχανικές ταξινομήσεις, όπως είναι το μονοκίνι, το τρικίνι, αλλά και το μπουρκίνι (από τη «μπούρκα» και το «μπικίνι») που καλύπτει ολόκληρο το σώμα, εκτός από το πρόσωπο, τα χέρια και τα πέλματα. Απευθύνονται στις Μουσουλμάνες ώστε να μπορούν να κολυμπούν ενώ τηρούν και την ισλαμική υποχρέωση να καλύπτουν πλήρως το σώμα τους.

Advertisement

Τελευταία νέα →

AgrinioTimes ©2014