Uncategorized
Μπρα ντε φερ ΔΝΤ – κυβέρνησης για το αφορολόγητο – Τον Ιούνιο οι αποφάσεις για τις περικοπές
Τον προσεχή Ιούνιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το αν θα εφαρμοσθεί η μείωση στο αφορολόγητο από το 2019 (μαζί με την περικοπή των συντάξεων) καθώς το ΔΝΤ επιμένει στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μέτρου.
Και τούτο την ώρα που η Γερμανία “φρέναρε» την γαλλική πρωτοβουλία για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους στην συνεδρίαση του «Ουάσιγκτον Γκρουπ» που διεξήχθη στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των επαφών Τσακαλώτου-Χουλιαράκη στην έδρα του ΔΝΤ και στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, αποδέχθηκαν ότι το ακανθώδες θέμα του αφορολόγητου θα συνεχίζει να απασχολεί τις δύο πλευρές το επόμενο δίμηνο.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο και θα μεσολαβήσουν διαπραγματεύσεις μέσω τηλεδιασκέψεων αλλά και με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά τις 12 Μαΐου.
Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν, φάνηκε καλή πρόθεση από πλευράς του Ταμείου με δεδομένο ότι στην απόφαση θα μετέχει και η ελληνική πλευρά.
Το μεγάλο ατού της ελληνικής πλευράς θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017.
Προαναγγέλθηκε ότι θα φτάσει στο 3,5% ή ακόμη και στο 3,7% του ΑΕΠ, αν αφαιρεθούν τα μερίσματα του 2017, ενώ με αυτά εκτοξεύεται στο 4,5 με 4,7% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από την Eurostat αύριο Δευτέρα.
Για το θέμα χρέους που συζητήθηκε στο “Ουάσιγκτον Γκρουπ” , σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών – ακολουθώντας ουσιαστικά γραμμή Σόιμπλε – στάθηκε απέναντι στην πρόταση της Γαλλίας που προτείνει οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν δηλαδή η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά.
Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Αποφάσεις για το χρέος δεν ελήφθησαν στο “Ουάσιγκτον Γκρουπ” καθώς Γερμανία-Γαλλία περιμένουν τα δημοσιονομικά στοιχεία από την Εurostat και το ΔΝΤ γιατί με βάση αυτά θα γίνει το μεγάλο παζάρι.
Οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ υποστήριξαν ότι το ΔΝΤ ζητά πιο μεγάλες παρεμβάσεις στο χρέος και αυτό, όπως αναφέρουν, συμφέρει στην Ελλάδα. Ζητά συνολική αναδιάρθρωση στο χρέος (σ.σ. και του δανείου του ESM) και όχι μόνο των «παλαιών» δανείων (του EFSF).
Ανέφεραν επίσης ότι ότι το βασικό πεδίο είναι ο γαλλικός μηχανισμός. «Ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις και ευελπιστούμε ότι οι αποκλίσεις θα γίνουν συγκλίσεις πολύ γρήγορα.
Το κλειδί για το χρέος είναι ο μηχανισμός» επέμειναν και εξήγησαν ότι δεν έγινε συζήτηση για τα άλλα πεδία, για παράδειγμα για το αν θα εξαγορασθεί το δάνειο του ΔΝΤ και τι θα γίνει με τα SNP και με τα ANFA. Εκτίμησαν ότι αν βρεθεί συμφωνία για τον μηχανισμό, «μετά, θα είναι πιο εύκολη η συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα». «Θα μπορέσει μετά να ξεκλειδώσει η συζήτηση» .
Oι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Γερμανία είναι ότι χρειάζεται χρόνο η νέα κυβέρνηση, αλλά έχει πάντως θετικότερη στάση από την προηγούμενη ηγεσία του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Υπογράμμισαν ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Και τούτο διότι για να το ενεργοποιήσει πριν λήξει (τον Αύγουστο του 2018), πρέπει να υπάρξει εγκαίρως, δηλαδή ακόμη και πριν την 21η Ιουνίου, λύση στο χρέος.
«Πιέζεται χρονικά για το σκέλος του χρέους» ανέφεραν σχετικά. Οι αξιωματούχοι επισήμαναν πάντως ότι «είναι επιθυμητή η συμμετοχή του ΔΝΤ, όχι απαραίτητη».
Σε ερώτημα για το τι θα συμβεί αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ απάντησαν ότι «η αίσθηση που έχουμε είναι ότι δεν θα κοστολογηθεί από τις αγορές αρνητικά για την Ελλάδα. Έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία του. Το πρόγραμμα τελειώνει, η αξιοπιστία της εξόδου κρίνεται από άλλα θέματα».
Από τις διμερείς επαφές του οικονομικού επιτελείου στην έδρα του ΔΝΤ η αίσθηση είναι “ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα, όπως θα περίμενε κανένας, γιατί είμαστε στην τελευταία ευθεία 60 ημερών.
Αυτό που έχουμε πει, και το επιβεβαίωσαν όλοι, είναι ότι δουλεύουμε για μία συνολική λύση έως τις 21 Ιουνίου. Όλοι μα όλοι, χωρίς εξαίρεση, ακόμη και ο Γερμανός Ολαφ Σόλτς εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι παρ όλα τα ανοικτά ζητήματα θα υπάρχει λύση στις 21 Ιουνίου, δηλαδή στην σύνοδο του Eurogroup”.
Η ελληνική πλευρά παραδέχθηκε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα στο Γιούρογκρουπ την επόμενη εβδομάδα στην σύνοδο του στην Σόφια.
“Μερικοί το θεωρούν εφικτό, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι νωρίς” είπαν σχετικά οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζοντας “όλοι μας πιέζουν να είμαστε εντάξει στην 4η αξιολόγηση Οι δυσκολίες είναι πιο πολύ τεχνικές. Μερικά δύσκολα θέματα, όπως οι αντικειμενικές αξίες έχουν ξεμπλοκάρει το τελευταίο διάστημα”.
Οι αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι στην Σόφια θα παρουσιαστεί -και θα υπάρξει συζήτηση-για το οριστικό αναπτυξιακό σχέδιο των επόμενων 2-3 χρόνων ενώ παραλέχθηκαν ότι έχουν ήδη γίνει παρατηρήσεις από τους θεσμούς για το περιεχόμενο τους.
real.gr