Διεθνή
«Μύλος» με την Σύνοδο Κορυφής για τη Τουρκία τον Σεπτέμβριο
(Αρχικό κείμενο 18:08) Δεν επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής Αθήνα και Βρυξέλλες, την ειδική Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο με θέμα τη στρατηγική σχέση Ε.Ε. – Τουρκίας, στην οποία αναμένεται να ασκηθούν από τους Ευρωπαίους, αφόρητες πιέσεις σε Ελλάδα & Κύπρο για να παραχωρήσουν την εθνική τους κυριαρχία στην ανατολική Μεσόγειο στην Άγκυρα.
Πρόκειται για κάτι που ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός Κυριάκος Κούσιος. Σύμφωνα με τα όσα είπε «ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ πρότεινε και οι ηγέτες δέχθηκαν να γίνει έκτακτη συνάντηση κορυφής τον Σεπτέμβριο, όπου θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».
Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ούτε από την Αθήνα, αλλά ούτε και από διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών. Μένει να φανεί τι ισχύει καθώς εάν το θέμα της Τουρκίας συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών η απλά σε επιτροπή του Συμβουλίου.
Σημειώνεται πως στο ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία έθεσαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με tweet του εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς.
«Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Κύπριος Πρόεδρος στην παρέμβαση του, υποστήριξε πως «ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε» και οι 27 θα πρέπει να περάσουν από την φραστική έκφραση αλληλεγγύης στη λήψη μέτρων μέτρων.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ζήτησε «επέκταση των κυρώσεων της Ε.Ε. έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ζήτησε επίσης την ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων έναντι της Άγκυρας.
Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν τελικά πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβριο για την Τουρκία, οι πιέσεις που θα ασκηθούν σε Αθήνα και Λευκωσία από την ΕΕ για άτακτη υποχώρηση στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι τεράστιες.
Άλλωστε η Ε.Ε. έχει δείξει πως την ενδιαφέρει μία συμφωνία με την Τουρκία και όχι κυρώσεις και για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να κάνουν σοβαρές εκπτώσεις στην εθνική τους κυριαρχία.
pronews.gr