Άλλες Ειδήσεις
“Μυρίζει” πόλεμος! Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζει “κάτι μεγάλο σήμερα”! Ο Τραμπ του στέλνει ναυτική αρμάδα!
– Ανησυχητική κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας
– Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είπε σε ξένους δημοσιογράφους να προετοιμαστούν για “κάτι μεγάλο σήμερα”!
– Φόβοι πως έχει “κλειδώσει” μια πυρηνική συσκευή σε τούνελ της βάσης πυραυλικών δοκιμών
– Λίγο νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ του έστελνε… δώρο μια ναυτική αρμάδα και υπάρχουν φόβοι για προληπτικό επιθετικό πλήγμα!
– Η “Ημέρα του Ήλιου” και τα σενάρια οικονομικού “πολέμου” του Τραμπ σε συνδυασμό με το στρατιωτικό “πρέσινγκ”
Εξαιρετικά τεταμένο το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δείχνει αποφασισμένος για όλα και τον Κιμ Γιονγκ Ουν να βρίσκεται ως… συνήθως σε παρόμοια κατάσταση!
Το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας σε συνδυασμό με τις συνεχείς πυραυλικές δοκιμές, έκαναν την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια κίνηση που θεωρείται ιδιαίτερα επιθετική, αφού ο Τραμπ έδωσε εντολή για την αποστολή αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου.
Αυτό φυσικά έχει προκαλέσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο διεξαγωγής προληπτικού επιθετικού πλήγματος από τις ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας και επισήμως οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δηλώνουν ότι η χρήση στρατιωτικών μέσων παραμένει ενεργή, τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση ενός αμερικανικού επιθετικού πλήγματος έχει τελευταία θέση στη λίστα των διαθέσιμων επιλογών.
Και κάπου εδώ έχουν ξεκινήσει κάποια εξαιρετικά ανησυχητικά σενάρια από… Βόρεια Κορέα μεριά και μάλιστα για σήμερα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή που θα συμπέσει με την “Ημέρα του Ήλιου”, δηλαδή την εθνική εορτή της χώρας, το (δικό μας) Μεγάλο Σάββατο.
Πριν το Σάββατο όμως, υπάρχει το… σήμερα. Το καθεστώς του κιμ Γιονγκ Ουν είπε στους ξένους δημοσιογράφους να προετοιμαστούν για ένα “μεγάλο γεγονός” σήμερα, Πέμπτη 13.04.2017 και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει τοποθετήσει μία πυρηνική συσκευή σε ένα τούνελ στην Punggye-ri, τη μοναδική γνωστή τοποθεσία πυραυλικών δοκιμών της χώρας. Εκεί έχουν γίνει οι πυρηνικές δοκιμές του 2006, του 2009, του 2013, αλλά και αυτές της περασμένης χρονιάς.
Δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αν το “μεγάλο γεγονός” σχετίζεται με την ένταση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, ωστόσο και μόνο αυτή η “προειδοποίηση” του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αρκετή για να δημιουργήσει φόβους, ειδικά όταν ο “συνομιλητής” του είναι ο -κάθε άλλο παρά πράος και ήρεμος- Ντόναλντ Τραμπ.
Παρά το γεγονός της αποστολής της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επικεντρώνει το βάρος της στρατηγικής της στην εφαρμογή πιο σκληρών οικονομικών κυρώσεων.
Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου, απαγόρευση πτήσεων του εθνικού της αερομεταφορέα στο εξωτερικό, διενέργεια ελέγχων σε εμπορικά πλοία που διαθέτουν τη σημαία της, αλλά πιθανή δίωξη των κινεζικών τραπεζών που συναλλάσσονται με το καθεστώς της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων.
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει αποδεχτεί μια προκαταρκτική κι ευρεία προσέγγιση μέτρων αποκλεισμού έναντι της Βόρειας Κορέας, ενώ έχει ζητήσει από την ομάδα των συμβούλων του για την αμερικανική εθνική ασφάλεια, να σχεδιάσουν ένα διμερές πλαίσιο διεθνών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, προκειμένου ν’ αντιμετωπιστούν οι απειλές από το πυραυλικό, αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.
“Υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο πιθανών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν κατά του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας,” δήλωσε χαρακτηριστικά κι ανώνυμα στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.
Σε γενικότερο επίπεδο, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα φάσμα εμπορικών-οικονομικών κυρώσεων που μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά κατά της Βόρειας Κορέας κι ανάλογα με τις ενέργειές της. Μερικά μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς, ενώ άλλα απαιτούν την έγκριση του ΟΗΕ, όπου η Κίνα ασκεί βέτο, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters