Connect with us

Πολιτική

Ν. Γιατρομανωλάκης: Τα παιδιά θέλουν αγάπη, προστασία και σταθερότητα-Ο νόμος πρέπει να συμβαδίζει με την αληθινή ζωή (audio)

giatromanolakis

Τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια και το θέμα της υιοθεσίας σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στο δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ θετική έκβαση, γιατί αφενός τέθηκε και ένα πλαίσιο για τη συζήτηση, αλλά και ένα χρονοδιάγραμμα και επίσης έγινε ξανά και μια ρητή δέσμευση ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα προχωρήσει και επομένως μια εκκρεμότητα ετών στη χώρα μας θα διευθετηθεί» είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός για το γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια ενώ παράλληλα συμπλήρωσε «μιλάμε για ένα θέμα το οποίο άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επομένως, κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να τεθεί σε ένα πλαίσιο συντηρητικού προοδευτικού ακροατηρίου. Μιλάμε για ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από εκεί και πέρα, προφανώς τα πράγματα γενικά στις κοινωνίες εξελίσσονται. Αυτό έχει γίνει και στην ελληνική κοινωνία. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από κάποια χρόνια στο θέμα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αλλά και της αποδοχής τους από το κοινωνικό σύνολο (…)».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς για το πώς μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κίνημα του «Όχι» που έρχεται πρωτίστως από την Εκκλησία και έπειτα από την κοινωνία και την πολιτική υπογραμμίζει «νομίζω με δύο τρόπους. Πρώτα από όλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός χθες, ότι ακούμε, σεβόμαστε, αλλά εξηγούμε και ενδεχομένως μέσα από τις εξηγήσεις και μέσα από τη συζήτηση και το διάλογο κάμπτονται και κάποιες αντιδράσεις. Από την άλλη, μπορεί να γίνει και με ένα σαφές και ρητό και ξεκάθαρο πλαίσιο, το οποίο είναι ότι προφανώς ακούγονται οι απόψεις, γίνεται διάλογος, αλλά στο τέλος της ημέρας νομοθετεί η κυβέρνηση και η πολιτεία».

Όσον αφορά το ζήτημα της παρένθετης και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να επισημοποιεί τα ζευγάρια δύο ταχυτήτων, αυτά με τα πλήρη δικαιώματα και εκείνα με τα περιορισμένα δικαιώματα σημειώνει «δεν σας κρύβω, επειδή πάντα η άποψή μου είναι σταθερή σε αυτά τα ζητήματα, ότι θα προτιμούσαμε να μιλούσαμε γενικά για το ας το πούμε, το πλήρες πακέτο. Όμως, προτεραιότητα και δική μου σε όλη τη συζήτηση και την ιστορία είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι αυτή τη στιγμή ανάμεσά μας και τα οποία κινδυνεύουν άμεσα. Επομένως, θεωρώ ότι το να στηριχθεί αυτή η πρόταση που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικό να τηρηθεί και από την αντιπολίτευση και να μην σταθούν μόνο σε αυτά που δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα θα λυθούν με τον αναμενόμενο τρόπο, ίσως μακροπρόθεσμα, αλλά να εστιάσουμε στο ότι μιλάμε για ένα πάρα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό βήμα το οποίο θα ανακουφίσει κάποιες οικογένειες και κάποια παιδιά πάρα πολύ άμεσα».

«Το ζήτημα της υιοθεσίας, έχει γίνει πολύ καλύτερο τα τελευταία χρόνια, όμως δυστυχώς το πλαίσιο αντιμετωπίζει ακόμα δυσκολίες» τόνισε ο κ. Γιατρομανωλάκης στο δημοσιογράφο προς το τέλος της συζήτησής τους.

«Μιλάω για τα ετερόφυλα προφανώς ζευγάρια, αλλά και για μεμονωμένα άτομα τα οποία δικαιούνται να υιοθετήσουν ήδη πάρα πολλές δεκαετίες τώρα, είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα. Εγώ όμως χαίρομαι πάρα πολύ που πλέον και τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν κανονικά να υιοθετούν και να δώσουν τη δυνατότητα σε ένα παιδί να μεγαλώσει μέσα σε ένα σπίτι, με μια οικογένεια και με αγάπη γύρω του και όχι σε ένα ίδρυμα (…). Τα παιδιά θέλουν αγάπη, προστασία και σταθερότητα. Είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας και πρέπει να βρίσκουμε τρόπους όλα τα παιδιά να τα προστατεύουμε. Καμία επιστημονική έρευνα-και έχουν γίνει πολλές επιστημονικές έρευνες- δεν έχει δείξει ότι ένα παιδί που θα μεγαλώσει με δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες έχει αντιμετωπίσει προβλήματα ένταξης στο κοινωνικό σύνολο, απορρίψεις ή άλλου τύπου συμπεριφορές οι οποίες να δηλώνουν ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα. Έχουν γίνει σε βάθος ετών αναλύσεις που δείχνουν ότι τα ποσοστά είναι ανάλογα με αυτά που βλέπουμε και στα ετερόφυλα ζευγάρια και στις οικογένειες που είναι με μια μαμά και με έναν μπαμπά».

Πηγή: ertnews.gr

Advertisement

AgrinioTimes ©2014